Otthonról hazamegyünk

szerda, december 13, 2017


SZILVESZTER ERDÉLYBEN: Brassó-Hétfalu-Székelyföld

Időpont(ok):
2017.12.28-2018.01.02 (6 nap)
Ár: 78.500 Ft
1. nap. Libegővel megyünk a dévai várba. Látogatás a Dévai Szent Ferenc Alapítvány központjában.2. nap. A „Drakula-kastély”, Törcsvár. A román királyok rezidenciája Sinaian: a Peles-kastély.3. nap. Prázsmár világörökségi szász erődtemploma. Kisbacon: Benedek Elek szülőkúriája, 150 éves vízimalom, Erdővidék leggazdagabb tájháza. Traktorral vagy gyalogszerrel az erdei vashámorhoz, máglya, fő…

SZILVESZTER ERDÉLYBEN: Brassó-Hétfalu-Székelyföld

SZILVESZTER A DÉLVIDÉKEN

Időpont(ok):
2017.12.29-2018.01-01. (4 nap)
Ár: 54.900 Ft
A Délvidék egyik leghangulatosabb szállásán, a rönkfa bútorokkal berendezett gyönyörű szobákkal, közösségi helyiséggel, étteremmel bíró, tanyasi hagyományokat őrző, mégis modern felszereltségű Kátai-birtokon emlékezetes szilveszteri élményben lesz részünk. Barátságos házigazdáink nagy szívvel és odaadással várják csoportunkat Kishegyesen, a Vajdaság szívében lévő ökofarmjukon.1. nap: Szabadka: a híres "ócskapiac", városnézés. Az…

SZILVESZTER A DÉLVIDÉKEN

KINCSEINK ŐRZŐJE, A LEGENDÁS NÓGRÁD Laska Fesztivál és Tócsni parti Kazáron

 
Időpont(ok):
2018.05.25-27. (3 nap, 2 éj)
Úti cél: Felvidék, Belföld
Út jellege: Természet, Gasztronómia, Hagyományőrzés, Rendezvények, Történelem, Nyaralás
Ár: 42.000 Ft, dec.3-ig -5% előfoglalási kedvezmény: 39.900 Ft jelentkezés:dec.3-ig, befizetés:dec.10-ig
Útvonal: Budapest-Vác
Felszállási helyek: Budapest, Székesfehérvár

laska1.nap:Tereske 900 éves temploma. Balassagyarmat, a Palóc Főváros. Városnézés. Palóc Múzeum. Szklabonya: Mikszáth Kálmán szülőháza (Felvidék). Alsósztregova: Madách Imre szülőkastélya. Szécsény: a gyönyörű kastélyban található Kubinyi Ferenc múzeum. Városnézés. 2.nap: Hollókői élmények. A népművészet, néphagyományok és folklór faluja: Kazár. Nem mindennapi kalandok várnak ránk! 3.nap: Salgótarján, föld feletti szénbányászati múzeum. A Somoskői várrom és a bazaltorgonák. A Füleki vár. Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület.

    

.

.

utazás, szállás, honismereti vezetés, 2 reggeli és 1 vacsora. Szombaton étkezés egyénileg (ingyenes kóstolók) a fesztiválon.

Indulás: 5.30 Székesfehérvár, 6.45 Budapest
Honismereti vezető: Posch Ede
Útvonal: Budapest-Vác

1. nap: Tereske 900 éves román stílusú temploma, a Szent László-legenda egyedi ábrázolásával. Balassagyarmat, a „legbátrabb város”, vagyis a Palóc Főváros. A főtér Mikszáth korának hangulatát sugározza kandelábereivel, macskaköves utcáival. A csehkiverésnek emléket állító Civitas Fortissima szobor mellett elhaladva érkezünk a Palóc Múzeumhoz, ahol bepillantást nyerhetünk a régmúlt korok emberének mindennapjaiba a viseleten, használati tárgyakon keresztül.  Szklabonya: Mikszáth Kálmán szülőházát és faluját ismerjük meg, Nógrád vármegye Szlovákiához szakadt felében, szenvedélyesen szíves helyi vezetés által. Alsósztregova: Madách Imre szülőkastélya eredeti bútorokkal, lenyűgöző, interaktív kiállítás az Ember Tragédiája színeinek alapján. Szécsény II. Rákóczi Ferenc kedvenc városa, az 1705-ös országgyűlés helyszíne. Megnézzük a közel 700 éves ferences templomot és kolostort, annak Rákóczi emlékszobáját és különleges török kori emlékeit, az imafélkéket és az egykori fürdőt is. Látogatást teszünk a gyönyörű kastélyban található Kubinyi Ferenc múzeumba, ahol megtekintjük a megye történetét bemutató gazdag és modern kiállítást, a szécsényi országgyűlés és a romhányi csata makettjével. Lesétálunk a kastélykertbe, illetve teszünk egy rövid sétát a középkori városfal mentén. Érkezés Hollókőre.
2. nap:A 17–18. században kialakult Hollókő a tradicionális építészet és a 20. századot megelőző falusi élet páratlan példája. Az ófalu az Unesco Világörökség része – itt lakunk most mi is. A falu mindmáig élő, lakott település. Megcsodálhatjuk a régi házakat és a fatornyos templomot, a palóc népviseleteket bemutató Babamúzeumot, valamint a Postamúzeumot. Ki-ki kipróbálhatja kézügyességét is a Fazekasműhelyben, vagy akár felcsaphat nyomdásznak a Nyomdatörténeti kiállításon. A hollókői vár legendájának megismerése után megtudjuk azt is, hogyan élt a középkorban a vár ura. Tiszta időben egész a Tátra hegyvonulatáig belátni innen a vidéket. Továbbállunk a népművészet és folklór területén rendkívül gazdag hagyományokkal rendelkező Kazárra. A falu neve és őslakóinak eredete nem lehetetlen, hogy valóban a Kazár-birodalom idejéig nyúlik vissza. Az 1000 lelkes faluban a palóckontyos parasztházak elbűvölő látványa fogad minket. Felsétálunk a falu feletti erdőben lévő egyedülálló, védett természeti értékhez, a 20 millió éves riolittufa erózióhoz. Bámulatos módon 9 kiállítóhely, emlékszoba és múzeum található a településen. A múzeumjeggyel ki-ki az érdeklődésének megfelelő kiállítótereket látogathatja meg, és kézműveskedésre is lehetőség nyílik. A múzeumokban megismerjük a különleges kazári népviseletet, az egyedi kazári kézműves kultúrát, a falu bányászmúltját, a népi életmód tárgyait, láthatjuk a vasaló- és öntvénymúzeumot, a „Mackó-kuckó” kiállítását, a Hagyományok portáját, a Gyufacímke kiállítást, Szabó István tudós pap emlékszobáját, és a Magtárházat. Közben zajlik a 11. Kazári Laska Fesztivál és Tócsni Parti, a legjobb palóc népi együttesek, hagyományőrzők, kézművesek és a palóc gasztronómiai szakavatott mestereinek seregszemléje. Több helyen lesz laska- és tócsni kóstoló, és hozzá lehet jutni az ételek receptjéhez is. Szállás kazári illetve környékbeli, családias kis panziókban, gyönyörű természeti környezetben.
3. nap:Salgótarjánban található Európa második, hazánk első földalatti és föld feletti szénbányászati múzeuma, mely egy felhagyott bánya járataiban kapott helyet. Nagy élmény lesz ez is! Somoskő nemcsak Petőfit ihlette meg egykor - biztos, hogy minket is magával ragad majd a vár és a környező táj szépsége. A várhegy északi oldalából kihajló, 8-9 méter hosszú bazaltoszlopok, a híres bazaltorgona is lenyűgöző látványosság. A füleki vár egy egykori vulkán lekopott bazaltperemére épült, bevehetetlennek tűnő erődítmény. A sasfészek Nógrád legjelentősebb műemléke. Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület világhírű őslénytani lelőhely, a 20 millió évvel ezelőtti vulkáni katasztrófa során betemetett „ősvilági Pompeii”. Az Európa Diplomával elismert színvonalú bemutatóhely szerepel az Unesco világörökségi javaslati listán. Hátborzongató élményt jelent a 20 millió évvel ezelőtt kővé dermedt ősi földfelszín látványa. A tanösvények bejárása után búcsút mondunk Palócföldnek.
20 óra körül érünk haza.A szállás tekintetében is felső kategóriás élményeket garantálunk. A hollókői ófalu központjában, az Unesco Világörökség részét képező házak valamelyikében lakni életre szóló élményt jelent majd. www.hollokoves.hu. Akár a mesebeli mézeskalács házikók... A vendégházak a bazaltköves utcácskára nyíló apró ablakaikkal, hagyományos népi bútoraikkal, palóc szőttesekkel, cserépkályhákkal, kert végében csörgedező patakkal a XIX. század hangulatát idézik meg.  A századokkal ezelőtti palóc világban érezhetjük majd magunkat, miközben pedig a XXI. század igényeinek megfelelő színvonalat élvezhetjük. 2. éj: Kazáron a Malomkalács Vendégházban, valamint a Mátra varázslatos völgyében megbújó 2 szomszédos faluban, Mátraszeliben és Mátranovákon, családias és igényes panziókban.

laskaterkep

Útkereső

Úti cél

Út jellege

Hónap

Felszállási helyek

Letölthető katalógus

Határtalanul

banner hatartalanul

csapatepites

Partnereink

 

moszepkanadamagyar

trm banner

erdelylogo

polgarokhaza.hu
szekelyfold info 
 
 pusztina
 
teka alapitvany 

 Erdély és Székelyföld

Tóvidék.ro
 
 
 
 

 

 

  

 

 

 
Köszöntő

„Mert ne feledd:
magyarnak lenni
büszke gyönyörűség!"


TOVÁBB >>


koszonto

Utazási utalvány

Bannerkicsi

Hírlevél
Partnereink

karpatutazo

uduleserdelyben

www.kallos.org.ro

moldvai csangomagyarok 2

connect dots butterfly page

cserekert

orzokor