Otthonról hazamegyünk

szerda, máj. 23, 2018


GYIMES - MOLDVA - MADARASI-HARGITA - Az Ezer Székely Leány Napjával Csíksomlyón

Időpont(ok):
2018.07.05-10.
Ár: 74.900 Ft
Kétség nem fér hozzá: a Gyimes-völgy a világ legszebb, legbarátságosabb helye. E túrán az igazi Gyimessel, a hagyományaikat hétköznapi életük során megélő, vendégszerető csángókkal és történelmi vidékükkel ismerkedünk. Közben élvezzük a házias ízeket, bennük a hegyek zamatával és a vadítóan friss levegőt. Közben örök életre szóló, páratlan kulturális élményt nyújtó…

GYIMES - MOLDVA - MADARASI-HARGITA - Az Ezer Székely Leány Napjával Csíksomlyón

A MONARCHIA ELFELEDETT KATONÁINAK NYOMÁBAN, A BALKÁNON - Tengerparti pihenéssel Albániában és Montenegróban MEGTELT!!!

Időpont(ok):
2018.06.30-07.11. (12 nap, 11 éj)
Ár: 149.000 Ft
1. nap:  Avala-hegy Belgrád mellett: első világháborús emlékmű. Niš: Dél-Szerbia legnagyobb városa. Vacsora a helyi magyar tanárnővel. Esti séta az oszmán citadellánál (az egykori tiszti hadifogolytábor). 2. nap: Niš: látogatás a Ćele-kula koponya-toronyba és az első világháborús osztrák–magyar temetőbe. Kuršumlija: 12. századi Szent Miklós pravoszláv templom. Természeti…

A MONARCHIA ELFELEDETT KATONÁINAK NYOMÁBAN, A BALKÁNON - Tengerparti pihenéssel Albániában és Montenegróban MEGTELT!!!

TÚRÁK ERDÉLY VADREGÉNYES TÁJAIN Pádis, Bihar, Gyalui-havasok Nárciszvirágzás az Erdélyi-szigethegységben MEGTELT!!!!!

 
Időpont(ok):
2018.május 18-22. (5 nap, 4 éj, 2 munkanap)
Úti cél: Erdély
Út jellege: Természet, Túrázás, Felfedezés, Történelem, Túra/kultúra út
Ár: 59.000 Ft
Útvonal: 4-es főút, Nagyvárad.
Felszállási helyek: Budapest, Székesfehérvár

sdc18787 11. nap: 13 óra körül érünk Biharmezőmezőre, ahonnan kiindulva belefér még az első napba egy gyönyörű 5 órás gyalogtúra a Szentháromság-vízeséshez, a Fekete-Körös fő patakját tápláló hármas zúgóhoz.
2. nap: egész napos, pihenőkkel tarkított, kb. 12 km-es gyalogtúrára indulunk az UNESCO Világörökség címre pályázó varázslatos Pádis-fennsíkon.
3. nap: az Aranyos-folyó meseszép völgyében közelítjük meg az Erdélyi-szigethegység csodáit: a lenyűgöző Rozsda-szakadék, és az Erdélyi-szigethegység egyik legszebb természeti képződménye, a Detunáták. A negrileasa-i fennsíkon csodaszép kirándulást teszünk a virágos szőnyegként elénk táruló Nárciszmezőben.
4. nap: az Europa Nostra díjas Torockón megtekintjük a néprajzi múzeumot. A Szkerice-Bélavár a Gyalui-havasok mészkőrengetegében található különleges botanikai rezervátum, ahol az Öreg-havas felől fújó hideg szeleknek köszönhetően jégkorszaki növényeket is találunk.
5. nap: a Szolcsvai-búvópatakot, majd a Dalbina-víznyelőt fedezzük fel.

    

.

.

.

utazást, szállást félpanzióval, honismereti és túravezetést

Indulás: 4.45-kor indulunk Fehérvárról, 6:00-kor Budapestről
1. nap: Biharmezőmezőről indulunk 5 órás gyalogtúránkra a Szentháromság-vízeséshez. A Fekete-Körös fő patakját tápláló hármas vízesés felfedezése Czárán Gyula nevéhez kötődik, aki 1880-1905 között saját költségén, fanatikus kitartással tárta fel a Bihar-hegység természeti csodáit, turistautakat, hidakat, lépcsőket, létrákat építve hozzájuk. Az általa Szentháromság-vízesésnek elnevezett zuhatagoktól egyébként egy körtúra útvonal indul, további számos gyönyörű vízesést is érintve. Elfoglaljuk szállásunkat a Pádis kapujában fekvő, népies stílusban berendezett Anett Panzióban, vendégszerető magyaroknál (2 éj).
2. nap: Egész napos, pihenőkkel tarkított, kb. 12 km-es gyalogtúrára indulunk az UNESCO Világörökség címre pályázó varázslatos Pádis-fennsíkon. Először is Közép-Európa legnagyobb szájú barlangjához, a kapaszkodókkal, acélsodronyokkal biztonságossá tett, meredek ereszkedővel megközelíthető Csodavár-barlanghoz túrázunk. A Csodavár Erdély egyedülálló exo-karsztjelensége, Európa legnagyobb ilyen jellegű képződménye. Három hatalmas, sziklafalakkal körülvett „várudvarból”, azaz hatalmas víznyelőből áll, melyeket a hihetetlen méretű Csodavár-barlang köt össze. A barlang főbejárata 78 méter magas és 30 méter széles. Aki nem akar leereszkedni és visszakapaszkodni, maradhat fent is, hiszen a „barlangászok” is visszatérnek, és a katlan tetején körbevezető ösvényen túrázunk visszafelé. Túránk során útba ejtjük a Galbena-szirtet is, ahol fenséges panoráma tárul elénk a Pádisra. Megcsodáljuk az Eszkimó jégbarlangot is. A legfrissebb kutatások szerint Európa legnagyobb összefüggő földalatti jégtömege rejtőzik a Pádis alatt!
3. nap: Az Aranyos-folyó meseszép völgyében közelítjük meg az Erdélyi-szigethegység csodáit. Először a különleges, vörös színéről ismeretes Rozsda-szakadékhoz kirándulunk, amelyet a Vertop-nyeregből érünk el. Átkelünk egy patakon, majd egy alig fél órás hegymenetet követően jutunk annak a tisztásnak a széléig, ahonnan már kinyílik a Rozsdás-szakadék lenyűgöző látványa. Ugyanazon az úton indulunk vissza. (Kb. 1,5 óra) Az Erdélyi-szigethegység egyik legszebb természeti képződményei a Detunáták. "Bámulatos játéka a természetnek” – írja róla 1853-ban Kővári László. A mohákkal, zuzmókkal benőtt bazaltszirtek valóban egyedülállóak Európában, az oszlopok magassága elérheti a 75 m-t is. Itt a nárciszvirágzás ideje az Erdélyi-szigethegységben. A szomszédos, 1000 m-nél is magasabban fekvő negrileasa-i fennsíkon csodaszép kirándulást teszünk a virágos szőnyegként elénk táruló Nárciszmezőben. Elfoglaljuk szállásunkat Torockón és megvacsorázunk (2 éj).
4. nap: Az Europa Nostra díjas Torockón megtekintjük a néprajzi múzeumot. A Szkerice-Bélavár a Gyalui-havasok mészkőrengetegében található csoda. Teszünk egy körtúrát ebben a különleges botanikai rezervátumban, amelynek gazdag flórája lépten-nyomon gyönyörködtet. Az Öreg-havas felől fújó hideg szeleknek köszönhetően jégkorszaki növényeket is találunk, miközben kökörcsinek, kankalinok, szellőrózsák, sáfrányok és megannyi más, szépséges virágfaj kápráztatja majd szemünket. Felsőpodsága faluból indítjuk gyalogtúránkat, amelynek végén elérjük az 1382 m magas Bélavár csúcsát is. A látóhatár adta csodálatos panoráma elénk varázsolja a Bedellő, a Szigethegység és az Öreg-havas szikláit. Ihatunk az állítólag csodatévő Bujor forrás vízéből, mely a Forrás Sziklája (Piatra Izvorului) tövében fakad. (Szintemelkedés kb. 800 m. Menetidő kb. 8 óra)
5.nap: Reggeli után felpakolunk és visszatérünk az Aranyos-folyó völgyébe. Ezúttal a Szolcsvai-búvópatakot fedezzük fel. Alsószolcsván átkelünk az Aranyos-folyó függőhídján, majd felsétálunk egy szűk szurdokig, ahol a búvópatak kibukkan a hatalmas barlang szájából. Miután kijutunk a szurdokból, egy rövid, erdei túraúton kapaszkodunk fel a legelőkkel tarkított gerincre. Innen mesés panoráma nyílik az Aranyos-völgyre. Átsétálunk a gerinc másik oldalán található Dalbina-víznyelőhöz, ahol a patak 60 méter magasból zuhan a mélybe, egyenesen bele a barlangba. (Kb. 4 óra, 6 km, szintemelkedés 400 m).
Hazaérkezés 20:30 körül Budapestre, 21:30 körül Székesfehérvárra.

2-2 éj Vasaskőfalván a Pádis bejáratánál, ill. Torockón, kiváló panziókban

narcisz

Útkereső

Úti cél

Út jellege

Hónap

Felszállási helyek

Letölthető katalógus

csapatepites

Partnereink

 

moszepkanadamagyar

trm banner

erdelylogo

polgarokhaza.hu
szekelyfold info 
 
 pusztina
 
teka alapitvany 

 Erdély és Székelyföld

Tóvidék.ro
 
 
 
 

 

 

  

 

 

 Határtalanul Pályázat

banner hatartalanul


Köszöntő

„Mert ne feledd:
magyarnak lenni
büszke gyönyörűség!"


TOVÁBB >>


koszonto

Utazási utalvány

Bannerkicsi

Hírlevél
Partnereink

karpatutazo

uduleserdelyben

www.kallos.org.ro

moldvai csangomagyarok 2

connect dots butterfly page

cserekert

orzokor