Otthonról hazamegyünk

szerda, máj. 23, 2018


GYIMES - MOLDVA - MADARASI-HARGITA - Az Ezer Székely Leány Napjával Csíksomlyón

Időpont(ok):
2018.07.05-10.
Ár: 74.900 Ft
Kétség nem fér hozzá: a Gyimes-völgy a világ legszebb, legbarátságosabb helye. E túrán az igazi Gyimessel, a hagyományaikat hétköznapi életük során megélő, vendégszerető csángókkal és történelmi vidékükkel ismerkedünk. Közben élvezzük a házias ízeket, bennük a hegyek zamatával és a vadítóan friss levegőt. Közben örök életre szóló, páratlan kulturális élményt nyújtó…

GYIMES - MOLDVA - MADARASI-HARGITA - Az Ezer Székely Leány Napjával Csíksomlyón

A MONARCHIA ELFELEDETT KATONÁINAK NYOMÁBAN, A BALKÁNON - Tengerparti pihenéssel Albániában és Montenegróban MEGTELT!!!

Időpont(ok):
2018.06.30-07.11. (12 nap, 11 éj)
Ár: 149.000 Ft
1. nap:  Avala-hegy Belgrád mellett: első világháborús emlékmű. Niš: Dél-Szerbia legnagyobb városa. Vacsora a helyi magyar tanárnővel. Esti séta az oszmán citadellánál (az egykori tiszti hadifogolytábor). 2. nap: Niš: látogatás a Ćele-kula koponya-toronyba és az első világháborús osztrák–magyar temetőbe. Kuršumlija: 12. századi Szent Miklós pravoszláv templom. Természeti…

A MONARCHIA ELFELEDETT KATONÁINAK NYOMÁBAN, A BALKÁNON - Tengerparti pihenéssel Albániában és Montenegróban MEGTELT!!!

SZÉKELYFÖLDI CSILLAGTÚRA a Csíksomlyói Búcsúval VAGY kalandos teherautó-túrával a Madarasi-Hargitára MEGTELT!!!

 
Időpont(ok):
2018.05.17-22. (6 nap, 5 éjszaka, 3 munkanap)
Úti cél: Erdély, Székelyföld
Út jellege: Természet, Gasztronómia, Felfedezés, Városnézés, Történelem, Vallás, Kulturális utazás
Ár: 72.900 Ft
Egyágyas felár: 3.000 Ft/éj
Útvonal: Szfvár.-Bp.-M5-Szolnok
Felszállási helyek: Budapest, Székesfehérvár

csiksomlyoEzt a különleges utazást, amely kissé elrugaszkodik a szokványos erdélyi körutak sablonjától, mégis benne vannak a legnépszerűbb erdélyi látnivalók, bátran ajánljuk mindenkinek. Családosoknak azért, mert kevés a templom, és sok a természetjáró program. Erdély szent földjével most ismerkedőknek azért, mert meglátogatjuk a megunhatatlan nevezetességeket (Kolozsvár, Gyilkos-tó, Békás-szoros, Szent Anna-tó, Szováta, Parajd, Korond, Torockó, Tordai-hasadék, Kolozsvár, Csíksomlyó). Gyakorlott Erdély járóknak azért, mert szokásunkhoz híven most is sokszor letérünk a szokott csapásirányokról, vagy éppen pont egy medvecsapás irányába fordulunk majd egyik este... A magyarság legnagyobb ünnepe a Csíksomlyói Búcsú, amelyre fakultatív lehetőség elzarándokolni, helyette akár terepjáró-teherautós kirándulást is választhatunk a Madarasi-Hargita csúcsa alá, ahonnan egy órás gyaloglással fel is érünk a székelyek szent hegyére, továbbá vadlesre indulhatunk az Ivó-völgyi vadrezervátumban.

    

.

.

.

szállás, bőséges reggeli és gazdag vacsora, székelyes menüvel, honismereti vezetés, étkezés, néptáncműsor, napközbeni eszem-iszom Kisbaconban

Indulás: 05:00-kor Székesfehérvárról, 06:15-kor Budapestről
Honismereti vezető: Bálint Zoltán a székelyföldi Árkosról, az utasaink által körében méltán népszerű, „nagyon székely góbé”, aki a hétköznapjain is székely viseletben közlekedik, otthon tájházat és vasalómúzeumot működtet

Útvonal: Szfvár.-Bp.-M5-Szolnok.
1.nap: Aranyosszéken át Csíkországba. Nagyváradon megnézzük a monumentális és gyönyörű püspöki székesegyházat, ahol a város szülötte, Szent László király fejereklyéjét őrzik a 19. századi, gazdagon aranyozott hermában. Rövid megállót teszünk Erdély kapujában, a Király-hágón, ahonnan káprázatos panoráma nyílik Erdélyországra. A többi székely területtől messze eső, egykori Aranyos-széki falu, Aranyosgerend 1290 körül épült, rendkívüli értékű Árpád-kori református templomában Gudor Péter tiszteletes úr mesél a történelmi múltról és napjaink realitásairól. Este remek szilvapálinkával és isteni vacsorával várnak minket Zeteváralján.
2. nap: Erdély egyik legszebb útján, a Libán-tetőn keresztül utazunk a Gyergyói-medencébe. A 92%-ban magyarlakta (köztük sok örmény felmenőkkel rendelkező) Gyergyószentmiklós egykori piactere Erdély talán legszebben parkosított kisvárosi főtere. A városban megtekintjük még a 300 éves örmény erődtemplomot egy helyi örmény, Zárug Aladár bemutatásában. Ellátogatunk egy esztenára, ahol félnomád állattartást folytató pásztor család mesél a küzdelmes, számukra mégis gyönyörű életformáról. Piknikebéd náluk, házi finomságokból. Ezután Erdély legnevezetesebb természeti látnivalójához, a több száz méteres sziklafalak közt kanyargó Békás-szorosba vezet az utunk. Itt a szabadidő a kirakodók népes seregétől való vásárlásra, illetve túrázásra is ad lehetőséget. A szoros bejárata előtti, legendákkal övezett, hegyomlás által keletkezett Gyilkos-tóból meredező 100 éves fenyőcsonkok között csónakázásra is lehetőségünk lesz. Este megismerkedünk az udvarhelyszéki viselettel és táncokkal a Boróka Néptáncegyüttes tagjainak fellépése alkalmával.
3. nap: A CSÍKSOMLYÓI BÚCSÚ / TEHERAUTÓVAL A MADARASI-HARGITA TETEJÉRE. Két lehetőségünk adódik. Mehetünk a legnagyobb magyar rendezvényre, a több száz éves múltra visszatekintő Csíksomlyói Búcsúba. A nyeregben tartott ökumenikus szentmisét a világ minden pontjáról idesereglett több százezer magyar hallgatja. 1 órás kaptató után érjük el a mise helyszínét, ahonnan belátni egész Csíkországot. VAGY: A természetkedvelőknek emlékezetes program lesz az Ivói Vadaspark meglátogatása, a Madarasi-Hargita lábánál fekvő, meseszép völgyben. A 320 hektáron elhelyezkedő parkban figyelhetjük meg a szavasokat, őzeket, muflonokat és vaddisznókat. Csak pár földutat és kerítést tettek itt hozzá a meztelen természet szépségéhez, ahol természetes módon élnek az állatok (etetés is kizárva). A két órás, vadlessel egybekötött séta után vadhúsból készült miccs különlegességet kóstolhatunk, bor vagy sör kíséretében. Innen a magunkfajta kalandorok szállítása céljára átalakított teherautóval megyünk fel a Hargita tetejére, a Madarasi Hargita csúcsára (1801 m), ahol zászló- és kopjafa erdő jelzi: a székelyek szent hegyén vagyunk.  A kalandos túra ára 2500 Ft/fő. Szürkületkor medvelesre indulhatunk a vadon mélyére (mindkét csoport). Ára 100 lej – 7.000 Ft, ha nem látunk medvét, visszajár.
4. nap:
 a háromszéki (Kovászna megye) Erdővidékre utazunk. Kisbaconban pálinkával, frissen sült kürtőskaláccsal várnak minket a helyi patrióta egyesület tagjai. Benedek Elek szülőkúriáját a dédunokája mutatja be. 150 éves vízimalmot nézünk meg az idős molnárnéval, majd Erdővidék leggazdagabb tájházába megyünk. Falatozunk a hamisítatlan, helyi székely házi finomságokból.  Innen a Szent Anna-tóhoz megyünk tovább. A gyönyörű, vulkanikus tó Erdély egyik legnagyszerűbb látványossága. A tó körüli séta után biológus által vezetett túrára indulunk a híres Mohosi-tőzegláp szemrevételezésére, amely a Csomád-hegység 800 méteres átmérőjű krátermaradványában fekszik, 1050 méter magasságban. 10 méter vastagságban 3 millió köbméter tőzeg van a talpunk alatt. Rendkívüli, jégkorszakból származó növényritkaságok élnek itt.
5. nap. 
Városnézés Székelyudvarhelyen, a színmagyar, 36 ezres, sok kincset rejtő csinos városban. Megálló Tamási Áron sírjánál, FarkaslakánParajdra utazunk, ahol a messze földön híres, ma is aktívan bányászott Sóbányába látogatunk. Busz visz minket a föld mélyére, ahol történelmi szobrokat láthatunk, de van borospince, játszótér, sóhomokozó, és adódnak sportolási lehetőségek is. Fürdőzünk az erősen sós vízű, heliotermikus melegvizű Medve-tóban SzovátánKorondon, vásárlási lehetőségünk adódik. Hazafelé indulunk – szállásunk a jellegzetes házai, népviselete és kulturális öröksége megőrzése kapcsán méltán világhírű, Europa-Nostra díjjal elismert Torockón lesz, amely a többi székely széktől különálló Aranyosszéken található.
6. nap: Erdély legtöbbet fotózott, skanzen jellegű házsorának egyikében megtekintjük a néprajzi múzeumot, amelynek legszebb darabjait, a csodálatos torockói népviselet remekműveit akár magunkra is ölthetjük. A torockói bútorfestés remekeit is megcsodálhatjuk. A Tordai-hasadék Erdély egyik legelképesztőbb természeti látványossága. Úgy alakult ki ugyebár, hogy Szent László király, amikor menekült a kunok elől, addig fohászkodott segítségért a Jóistenhez, amíg megnyílt mögötte a föld és elnyelte mind a pogányokat. Függőhidakon, sziklába vésett ösvényeken kanyargó túraúton haladunk a hasadékban, ahol rendkívüli flóra és fauna alakult ki, több mint 300 lepkefaj honos, csak itt fellelhető növényeket láthatunk. Városnézés Erdély fővárosában, a Kincses Városban, Kolozsváron. Megtekintjük Mátyás szülőházát, a Szent Mihály templomot, körülötte a magyar múltról (és jelenről) mesélő nagy polgárházakkal, Fadrusz János alkotását, a híres Mátyás-szobrot, a Sárkányölő Szent György szobra által vigyázott Farkas utcai református templomot, ahol az erdélyi történelem nagyjai nyugszanak. 22.30 körül érünk Budapestre.
kiváló panziókban Zeteváralján (4 éj) és Torockón (1 éj)

csiksomlyoi

Útkereső

Úti cél

Út jellege

Hónap

Felszállási helyek

Letölthető katalógus

csapatepites

Partnereink

 

moszepkanadamagyar

trm banner

erdelylogo

polgarokhaza.hu
szekelyfold info 
 
 pusztina
 
teka alapitvany 

 Erdély és Székelyföld

Tóvidék.ro
 
 
 
 

 

 

  

 

 

 Határtalanul Pályázat

banner hatartalanul


Köszöntő

„Mert ne feledd:
magyarnak lenni
büszke gyönyörűség!"


TOVÁBB >>


koszonto

Utazási utalvány

Bannerkicsi

Hírlevél
Partnereink

karpatutazo

uduleserdelyben

www.kallos.org.ro

moldvai csangomagyarok 2

connect dots butterfly page

cserekert

orzokor