Otthonról hazamegyünk

vasárnap, február 18, 2018


KIS-LENGYELORSZÁG KINCSEI ÉS A „MAGYAR” KRAKKÓ Március 15.-e Bem apó szülővárosában, Petőfi szobránál.

Időpont(ok):
2018.03.14-18. (5 nap, 4 éjszaka)
Ár: 65.000 Ft
1. nap:  Zólyom ódon vára: Balassi Bálint szülőhelye. Nedec festői vára a Dunajec partján. Magyar szobor, magyar utca Szczawniczában. 2. nap: Ószandec: „az ima városa”. Székelykapu. A Szent Kinga szentély a klarissza kolostorban. A Gorlicei-áttörés hősi halottainak magyar központi temetője. Biecz: Hedvig királylány kedvenc városa. Tarnow:…

KIS-LENGYELORSZÁG KINCSEI ÉS A „MAGYAR” KRAKKÓ Március 15.-e Bem apó szülővárosában, Petőfi szobránál.

SZÉPSÉGES SZLAVÓNIA (Horvátország)

 
Időpont(ok):
2018.04.27-05.01. (5 nap, 4 éj, 1 munkanap)
Úti cél: Dél-Baranya/Muraköz (Horváto.)
Út jellege: Gasztronómia, Felfedezés, Városnézés, Történelem, Kulturális utazás
Ár: 69.000 Ft
Útvonal: Dunaújváros, M6. Visszafelé: M7.
Felszállási helyek: Budapest, Székesfehérvár

horv1. nap: Valpó vára. Szentlászló: helyi magyarokkal emlékezünk a falut ért sorscsapásokra. Erdőd középkori vára. Vukovár: az egykori menhelyen, ahol a lakosság és a sebesültek hónapok át éltek, kórház alagsori labirintusában berendezett emlékmúzeum. Csák: a helyi Petőfi Sándor Magyar Kulturális Egyesület fiatal táncosainak műsora.
2. nap:  Eszék, Szlavónia fővárosa. Helytörténeti Múzeum a nekcsei Pejacsevich-kastélyban. Kirándulás Raholca várához, Horvátország legnagyobb várromához. A Papuk-hegy övezte festői vidék: Szlavónia Svájca. Borkóstoló a Patkós Borászatnál.
3. nap: A lenyűgözően szép Jankovaci Parkerdőban a Jankovác-vízesésig. Látogatás a brekinszkai Magyar Házban. A lipicai ménesről ismert Lipik városa. A helyi néptánccsoport műsora. A Lónya-mező Természetpark a Száva-folyó kiszáradt holtágánál, a Krapje đol madártani rezervátum.
4. nap: Jasenovac mellett Európa harmadik legnagyobb koncentrációs tábora. Hajókirándulás a Száva-folyó védett szakaszain. Staza: Damjanich János szülőhelye: szülőháza. Sziszek vára. Zágráb – magyar szemmel.
5. nap: Trakostyán mesebeli vára. A lepoglavai pálos kolostorban: Mátyás király fia, Corvin János síremléke. Varasd: a barokk és az angyalok városa, gyönyörű belvárosi paloták, és az Erdődyek csodaszép várkastélya. Az Európa legszebbjének mondott temető. Csáktornya: a Zrínyiek sasfészke. A vár ma a Muraközi Múzeum otthona. A „Zrínyi Péter búcsúja” emlékmű.

    

.

.

.

utazást, szállást reggelivel, honismereti vezetést

Indulás: 5:30-kor Budapestről és Székesfehérvárról. Találkozás Dunaújvárosnál
Útvonal:
Dunaújváros, M6. Visszafelé: M7.
1.nap:Valpó-Szentlászló-Erdőd-Vukovár
Valpó városa csupán néhány kilométerre fekszik a mai magyar-horvát határtól. A török idők előtt magyar lakosságú és jelentősnek számító település különlegessége a várfalba épült Szent László kápolna. „Te, ki büszkén feszítesz, Háborítatlan dicsőséggel megkoszorúzva, Csodásan, hatalmasan és fenséggel, Látjuk, hogy őrzesz.” – így ír a korabeli valpói várkastélyról Vilko Čurik. Valpó vára a Maróti család birtoka és kedvelt tartózkodási helyszíne volt. A város a délszláv háborúban is súlyos harcok színhelye volt. Szentlászló faluba látogatunk, amely a sok háborús borzalmat megélt Dél-Baranya leginkább elpusztított települése: 1991. október 1-jén a Jugoszláv Néphadsereg aknavetőkkel és ágyúlövedékekkel lerombolta a szentlászlói templomot és a házak 96%-át. E települést (is) védelmezték a háborúban Eduardo Rózsa-Flores és harcostársai. 1998-tól kezdték meg a házak újjáépítését, és tért vissza a lakosság egy része (köztük a lakosság 30%-át kitevő magyar közösség is). Helyi magyarok mesélik el az átélt sorscsapásokat. Ellátogatunk Erdődközépkori várához, amely a környék gazdasági központja is volt egyben. A törökkor előtti, téglából épített ősi várból két torony maradt fenn, egy kerek és egy négyzetes, utóbbit az Adamovich-Cseh család sírboltjának építettek át, rajta a nemesi címerrel. Erdődön írták alá, 1995. november 12-én, azt az egyezményt, mellyel a Horvát Honvédő Háborút zárták le véglegesen, és amivel Kelet-Szlavónia területe ideiglenesen az ENSZ békefenntartó erők mandátuma alá került. Vukovárra, egykori magyar nevén Valkóvárba látogatunk, a délszláv háborúban egyik legtöbbet szenvedett, 1991-ben rommá lőtt városba, ahol a háború sebeit azóta sem sikerült teljesen eltüntetni. Az itteni harcoknak sok helyi magyar lakos is áldozatául esett. A kórház alagsori labirintusában berendezett emlékmúzeumban megdöbbentően érzékletes módon mutatják be, miként élt itt az ostrom hónapjai alatt az ezernyi súlyos sebesült, a személyzet és az idemenekült lakosság. Megtekintjük az emléktemetőt is a második világháború utáni Európa legnagyobb tömegsírjával. Csák (Čakovci) eldugott kis település Vukovár alatt, jelentős számú magyar lakossággal, akik kitartóan őrzik és ápolják hagyományaikat. A helyi Petőfi Sándor Magyar Kulturális Egyesületének fiatal táncosai adnak nekünk gyönyörű műsort. Vacsora az Eszék óvárosában található, szlavóniai ínyencségeket kínáló hangulatos, Rózsánál nevű Étteremben. Szállás elfoglalása Eszéken.
2.nap: Eszék-Nekcse-Raholca

Kelet-Szlavónia legnépesebb településével, Eszékkel ismerkedünk helyi idegenvezető kíséretében. A várost a török 1526-ban elfoglalta, a szimbolikus jelentőségű Dráva-hidat 1599-ben Pálffy Miklós, 1664-ben Zrínyi Miklós égette fel. A török megszállás után javarészt németekkel telepítették újra a várost és itt épült ki a 18. században a Kárpát-medence egyik legnagyobb erődítménye. Végigjárjuk a várnegyedet és felkeressük a város legszebb részeit (vármegyeháza, a török dzsámi helyén kialakított Szent Kereszt templom, stb.). A nekcsei Pejacsevich-kastélyban megtekintjük a Helytörténeti Múzeumot, majd felsétálunk a település határában látható Árpád-kori Szent Márton templomhoz. Kirándulást teszünk Raholca várához, amely a legnagyobb középkori várrom a mai Horvátország területén. Az erődítmény a török időkben pusztult le, de romos állapotában is megkapó látvány és kedvelt célpontja a túrázni vágyóknak. A Papuk-hegy övezte festői vidéket Szlavónia Svájcának is szokták nevezni. Ebben a csodálatos környezetben található az a mesterséges tó, melyet szelíd lombhullató erdő karéjoz, és amely forró nyári napokon ideális hely a felfrissüléshez. Borkóstoló a település kiváló, magyaros hangzású pincészetében, a Patkós Borászatnál.  Szállás elfoglalása a raholcai Hotel Dukatban.
3.nap: Papuk Természetvédelmi Park-Lipik-Lónya mező
A Papuk Természetvédelmi Parkba látogatunk, amelynek legszebb és leglátogatottabb része a Jankovaci Parkerdő. Gyönyörű sétánk, mely bükkösök és fenyvesek, kristálytiszta hegyi patakok között vezet, elvezet egészen a lenyűgöző Jankovác-vízesésig. A Papuk az egyetlen horvát hegység, melyben bőségesen fellelhetők a szokatlannak számító vulkanikus kőzetek, és itt áll Horvátország legszebb turistaháza is. A brekinszkai Magyar Házban teszünk látogatást, majd a fürdőjéről, ásványvízéről és elsősorban a lipicai ménesről ismert Lipik városát látogatjuk meg. A lipiki gyógyszálló (Kurhotel) 1870 és 1890 között épült, ma rehabilitációs központ. Az 1991/92-es szerb támadások következtében súlyos károkat szenvedett. A gyógyszalon (Kursalon) a budapesti Rath Gusztáv tervei alapján épült 1893-ban, a bombázások után sikerült teljesen felújítani. A városkában amúgy minden évben megrendezik a magyar közösség napját, nekünk most a lipiki néptánccsoport kedveskedik kis műsorral. Késő délután a Lónya-mező Természetparkba látogatunk. Itt, a Száva-folyó kiszáradt holtágánál, Krapje falu közelében találjuk a Krapje đol madártani rezervátum. A falu különlegessége, hogy hagyományos népi építészete folytán egyfajta skanzenszerű képet mutat és felkerült a védett kulturális emlékek és az épített örökséget listájára. A hagyományos parasztházakban működtetett panziókbanfoglaljuk el szállásunkat és fogyasztjuk el tájjellegű vacsoránkat.
4.nap: Jasenovac-Sziszek-Zágráb
Jasenovac mellett megtekintjük Európa harmadik legnagyobb koncentrációs táborát, és az emberi gonoszságra figyelmeztető emlékművet. Hajókirándulásra indulunk a Száva-folyó védett szakaszain. Szemügyre vehetjük a védett madárfajokat, a kócsagokat és vadkacsákat, de akár a vadon élő emlősöket is. Staza Damjanich János szülőhelye, ahol a mai napig ápolják a hős tábornok emlékét. Szülőháza mellett egy park és egy emlékmű áll az aradi vértanú tiszteletére. Rövid látogatást teszünk Sziszek váránál, amelyet a török ellen 1593-ban aratott fényes győzelem emelt dicsőségre. A harcokban III. Murád szultán ostromló hadát, Erdődy Tamás horvát bán csapatai szétverték és súlyos vereséget mértek rá. A Sziszek mellett aratott győzelem mind a királyi Magyarországot, mind a keresztény Európát kitörő örömmel töltötte el, Zágráb püspöke például elrendelte, hogy városában a diadal emlékére minden nap kettő órakor szólaljanak meg a harangok. Délután Zágrábbal, a horvát fővárossal ismerkedünk. Meglátogatjuk a székesegyházat a Szent István kápolnával, látjuk Szent László koronázási palástját is. A székesegyházban nyugszik Erdődy Tamás, valamint az 1919-es újratemetésük óta Frangepán Ferenc és Zrínyi Péter is. A Káptalandombi városrészből átsétálunk a Felsővárosba (Gradac), itt találjuk a Jellasics-teret, valamint a Szent Márk-teret a Szent Márk templommal, rajta Horvátország és Zágráb címerével. Vacsora és szállásunk elfoglalása Zágrábban. 
5.nap: Trakostány-Varasd-Csáktornya
Dombok között elrejtőzve áll Trakostyán mesebeli vára, amely a Draskovics család rezidenciája volt a 16. századtól egészen a 20. század közepéig. A nemesi famíliából több horvát bán, királyi nádorok, kancellárok és jeles hadvezérek kerültek ki. A várkastély gazdag fegyvergyűjteménnyel rendelkezik, és a birtokhoz tartozik egy hatalmas kiterjedésű tó, melyet körbe végig sétány övez. A lepoglavai pálos kolostorban találjuk Mátyás király fiának, Corvin Jánosnak síremlékét. A pálos rendnek gróf Erdődy Farkas volt jeles patrónusa, ezért a rend, hálája jeléül 1676-ban a gróf címerét a templom bejárata fölé helyeztette. Horvátország hajdani fővárosába, Varasdra látogatunk. A barokk és az angyalok városának is mondják, gyönyörű belvárosi palotái miatt sokan „kis Bécsként” is emlegetik. Felkeressük az Erdődyek csodaszép várkastélyát, és teszünk egy sétát Európa talán legszebb barokk városközpontjában. Itt találjuk többek között a Megyeházát, a Draskovics Palotát, a székesegyházat és a gyönyörű városházát is.  Csáktornyán, a Zrínyiek sasfészkében teszünk sétát. Vára ma a Muraközi Múzeum otthona. A bejáratánál található „Zrínyi Péter búcsúja” emlékműnél felidézzük a Wesselényi-féle összeesküvés történetét, amely Zrínyi Péter és Frangepán Ferenc kivégzéséhez is vezetett. Érkezés 21 óráig körül Fehérvárra, 22 óra körül Budapestre. 

 

1-1 éjszaka Eszéken, Raholcán, Krapje ökofaluban és Zágrábban, panziókban

trakosty

Útkereső

Úti cél

Út jellege

Hónap

Felszállási helyek

Letölthető katalógus

csapatepites

Partnereink

 

moszepkanadamagyar

trm banner

erdelylogo

polgarokhaza.hu
szekelyfold info 
 
 pusztina
 
teka alapitvany 

 Erdély és Székelyföld

Tóvidék.ro
 
 
 
 

 

 

  

 

 

 Határtalanul Pályázat

banner hatartalanul


Köszöntő

„Mert ne feledd:
magyarnak lenni
büszke gyönyörűség!"


TOVÁBB >>


koszonto

Utazási utalvány

Bannerkicsi

Hírlevél
Partnereink

karpatutazo

uduleserdelyben

www.kallos.org.ro

moldvai csangomagyarok 2

connect dots butterfly page

cserekert

orzokor