Otthonról hazamegyünk

kedd, augusztus 22, 2017


HALUSKAFESZTIVÁL VANYARCON - EGY MESÉS NAP A CSERHÁTALJÁN

Időpont(ok):
2017. szeptember 9.
Ár: 7.000 Ft/fő
Időpont(ok): 2017. szeptember 9. Ár: 7.000 Ft/fő  Elsőként Bujákra látogatunk. ahol a Művelődési Házban Molnárné Bódi Piroska néni várja a csoportot. A kultúrotthonban láthatjuk a Kossuth-díjas festőművész, Glatz Oszkár festményeit, majd az izgalmas településtörténeti beszámolót követően bemutatásra kerülnek a bujáki népviselet legszebb darabjai. Teszünk egy kirándulást a híres bujáki kálváriához - itt áll az 1803 óta búcsúkiváltsággal rendelkező Szent…

HALUSKAFESZTIVÁL VANYARCON - EGY MESÉS NAP A CSERHÁTALJÁN

A NYUGATI GYEPŰ ŐRZŐI - ŐRVIDÉKI VÁRTÚRA ÚJ IDŐPONTBAN!!!!

Időpont(ok):
2017.09.28-10.01. (4 nap, 3 éj)
Ár: 49.000 Ft/fő
Időpont(ok): 2017.09.28-10.01. (4 nap, 3 éj) Ár: 49.000 Ft/fő 1. nap: Féltorony: Harrach-Habsburg kastély angolparkjában sétálunk. Boldogasszony: Basilica Minor rangra emelt búcsújáró kegyhely. Fertőszéleskút: Török-torony és a kaloda. Feketeváros: a történelmi borospincék mellett felkeressük a híres turbános Török fejet. Szentmargitbánya: meglátogatjuk kőfejtőt, ami a Világörökség része. Ruszt: gótikus stílusú Halász-templom, belvárosi séta. Fertőmeggyesről sétahajózás a…

A NYUGATI GYEPŰ ŐRZŐI - ŐRVIDÉKI VÁRTÚRA    ÚJ IDŐPONTBAN!!!!

JÓ PALÓCOK - kalandozás Nógrád vármegyében, a határ mindkét oldalán (Felvidék)

 
Időpont(ok):
2017.10.05-08.
Úti cél: Felvidék, Belföld
Út jellege: Természet, Felfedezés, Hagyományőrzés, Városnézés, Történelem
Ár: 45.000 Ft
Útvonal: 1
Felszállási helyek: Budapest, Székesfehérvár

hollokokis1. nap: Nógrád középkori vára. Tereske 900 éves temploma, a Szent László-legendával. Alsósztregova: Madách Imre szülőkastélya, interaktív Ember tragédiája-kiállítás, az író sírja. Kékkő: Balassa-vár. Szklabonya: Mikszáth Kálmán szülőháza. Rimóc: belekóstolunk a palóc nyelv archaikus világába, megismerjük a Rimócon máig élő népi hagyományokat, babonákat hiedelmeket.. Jófajta házi pálinka, palócos vacsora, finom nógrádi borok.
2. nap: Főkötő-múzeum, Népviseletes Babák Múzeuma. A világörökség része: Hollókő. Szécsény: II. Rákóczi Ferenc kedvenc városa. Közel 700 éves ferences templom és kolostor. A gyönyörű kastélyban található látványos múzeum és kiállítás.  Séta a középkori városfal mentén. A Rimóci Hagyományőrzők estje a 93 éve alakult Rimóci Rezesbandával.
3. nap: Kazár: palóckontyos parasztházak. 9 kiállítóhely, emlékszoba és múzeum - szabadon választhatunk közülük, múzeumjeggyel. 20 millió éves riolittufa erózió - természeti látványosság a falu felett. Megismerjük a különleges kazári népviseletet, az egyedi kézműves kultúrát, a népi életmód tárgyait, láthatjuk egyebek mellett a vasaló- és öntvénymúzeumot, a „Mackó-kuckó” kiállítását, a Hagyományok portáját, a Gyufacímke kiállítást. A település sajátos gasztronómiáját is megismerjük. Salgótarján: föld alatti Bányamúzeum. A falujától és a hazától is elvágott Somoskő vára, oldalában a 8-9 méter hosszú bazaltoszlopokkal, a híres „bazaltorgonákkal”. Szállás a Felvidéken.
4. nap: 
füleki vár - a sasfészek Nógrád legjelentősebb műemléke. Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület - világhírű őslénytani lelőhely, az Európa Diplomával elismert „ősvilági Pompeii” kiállítóhely. Balassagyarmat, a Palóc Főváros, „A legbátrabb város” cím jogos birtokosa. Mikszáth korát idéző szép főtér, a Civitas Fortissima szobor, és az izgalmas Palóc Múzeum.

    

.

utazás, szállás, honismereti vezetés, bőséges félpanzió, a Rimóci Hagyományőrzők kulturális bemutatója, élőzenés buli a Rimóci Rezesbandával

Honismereti vezető: Jusztin Péter rimóci születésű palóc helytörténész, hagyományőrző, akit Szlovákiában középkori kódexíróként vettek nyilvántartásba.

1. nap:Indulás: 5.30 Székesfehérvár, 6.45 Budapest. A megye névadója: a Börzsöny lábánál fekvő Nógrád középkori vára. Tereske 900 éves román stílusú temploma, a Szent László-legenda egyedi ábrázolásával. Alsósztregova: Madách Imre szülőkastélya eredeti bútorokkal, lenyűgöző, interaktív kiállítás az Ember Tragédiája színeinek alapján. A parkban van Madách sírja. Kékkő: a Balassa-vármeseszép romjai. Szklabonya: Mikszáth Kálmán szülőháza. Rimócra érkezve belépünk a velünk élő múltba, az élő palóc néphagyományok világába. Elfoglaljuk szállásainkat, leöblögetjük az út borát jófajta házi pálinkával, a palócos vacsora mellé pedig finom nógrádi borokat kóstolgatunk.

2. nap:Megtekintjük Rimócon a Főkötő-múzeumot és a Babamúzeumot, melyekben a község csodálatosan színes viseletének egész tárháza fellelhető a bölcsőtől a sírig, mindez életnagyságú bábukon bemutatva. A 17–18. században kialakított Hollókő a tradicionális építészet és a 20. századot megelőző falusi élet olyan, páratlan példája, amelyet sikerült eredeti állapotában megőrizni. A falu napjainkra sem vált szabadtéri múzeummá: mindmáig élő, lakott település. Hagyományőrző lakói a legtöbb épületet most is rendeltetésszerűen használják. Természetesen a hollókői vár sem maradhat ki a programból, ahonnan tiszta időben egész a Tátra hegyvonulatáig ellátni. Szécsény II. Rákóczi Ferenc kedvenc városa, az 1705-ös az országgyűlés helyszíne. Megnézzük a közel 700 éves ferences templomot és kolostort, annak Rákóczi emlékszobáját. A templom másik nagy különlegessége a gótikus-csillagboltozatos sekrestye, melyet a török korban fürdőnek használtak, és a török „barátság” örök emléke, az a két mihráb (imafülke) is, amelyek a Török Hódoltság legészakibb dzsámijává átalakított épületegyüttesben találhatók. Látogatást teszünk a gyönyörű kastélyban található Kubinyi Ferenc múzeumba, ahol megtekintjük a megye történetét bemutató gazdag és modern kiállítást, a szécsényi országgyűlés és a romhányi csata makettjével. Lesétálunk a kastélykertbe, illetve teszünk egy rövid sétát a középkori városfal mentén, az egykori belváros területén, amely a XVII. században, Eger eleste után jó ideig a Felföld kulcsának számított. Visszatérve Rimócra belekóstolunk a palóc nyelv világába, amikor megismerjük a Rimócon máig élő, kereszténység felvétele előtti időkbe visszavezető népi hagyományokat, babonákat hiedelmeket: a rontás, a boszorkányok, a megátkozás misztériumait… No meg a sajátos, népi humort. Tudjuk-e, hogy miért pislog a rimóci nyúl? Majd erre és még sok más egyébre is fény derül az est folyamán, amikor a Rimóci Hagyományőrzők mesélnek a község életéről, szokásairól, hagyományairól, anekdotákkal és színes történetekkel fűszerezve. A nótaszó és a tánc sem maradhat el, amihez a talpalávalót a 93 évesen is örökifjú Rimóci Rezesbanda fújja. A bor mellé majd jól illik a rimóci asszonyok által hagyományos recept szerint készített helyi túrós lepény és a rimóci tallér.

3. nap:Kazár falu neve és őslakóinak eredete nem lehetetlen, hogy valóban a Kazár-birodalom idejéig nyúlik vissza. Az 1000 lelkes faluban a palóckontyos parasztházak elbűvölő látványa fogad minket. Bámulatos módon 9 kiállítóhely, emlékszoba és múzeum található a településen. Felsétálhatunk a falu feletti erdőben lévő egyedülálló, védett természeti értékhez, a 20 millió éves riolittufa erózióhoz, melyhez hasonlót a világon összesen 6 helyen tartanak számon. Múzeumjegyet vásárolhatunk, mellyel ki-ki az érdeklődésének megfelelő kiállítótereket látogathatja meg, és kézműveskedésre is lehetőségünk nyílik. A múzeumokban megismerjük a különleges kazári népviseletet, az egyedi kazári kézműves kultúrát, a falu bányászmúltját, a népi életmód tárgyait, láthatjuk a vasaló- és öntvénymúzeumot, a „Mackó-kuckó” kiállítását, a Hagyományok portáját, a Gyufacímke kiállítást, Szabó István tudós pap emlékszobáját, és a Magtárházat. A délelőttöt az egyéni érdeklődésének megfelelően töltheti mindenki. Kazári programunk zárásaképpen a település sajátos gasztronómiáját is megismerjük az ínycsiklandó ebéd során. A közeli Salgótarján föld alatti Bányamúzeuma elsőként létesült az országban, most pedig az élményt tekintve sorolhatjuk az első helyre. A falujától és a hazától is elvágott Somoskő nemcsak Petőfit ihlette meg egykor - biztos, hogy minket is magával ragad majd a vár és a környező táj szépsége. Még fel sem ocsúdunk gyönyörködésünkből, amikor ámuldozva fedezzük fel a várhegy északi oldalából kihajló, 8-9 méter hosszú bazaltoszlopokat, a híres „bazaltorgonát”. Szállás Füleken.

4. nap:A füleki vár egy egykori vulkán lekopott bazaltperemére épült, bevehetetlennek tűnő erődítmény, Fülek város közepén. A sasfészek Nógrád legjelentősebb műemléke. Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület világhírű őslénytani lelőhely, egy 20 millió évvel ezelőtti vulkáni katasztrófa során betemetett „ősvilági Pompeii”. Az Európa Diplomával elismert színvonalú bemutatóhely szerepel az Unesco világörökségi javaslati listán. Hátborzongató élményt jelent a 20 millió évvel ezelőtt kővé dermedt ősi földfelszín látványa. A tanösvények bejárása után indulunk Balassagyarmat, a Palóc Főváros meghódítására. Innen bizony nem csak a törökök, de a csehek is vérző fejjel menekültek 1919-ben. A főtér Mikszáth korának hangulatát sugározza kandelábereivel, macskaköves utcáival. A csehkiverésnek emléket állító Civitas Fortissima szobor mellett elhaladva érkezünk a Palóc Múzeumhoz, amely a legelső magyarországi múzeumépület, amely erre a célra épült. Itt bepillantást nyerhetünk a régmúlt korok emberének mindennapjaiba a viseleten, használati tárgyakon keresztül, sőt megismerjük a múlt századok lakáskultúráját és életmódját is. Búcsút mondunk Palócföldnek, 20 óra körül érünk haza.

palóc bútorokkal berendezett, külön fürdőszobás rimóci vendégházakban + nagyobb létszám esetén szécsényi panzióban

kepkivagas

Útkereső

Úti cél

Út jellege

Hónap

Felszállási helyek

Letölthető katalógus

Határtalanul

banner hatartalanul

csapatepites

Partnereink

 

moszepkanadamagyar

trm banner

erdelylogo

polgarokhaza.hu
szekelyfold info 
 
 pusztina
 
teka alapitvany 

 Erdély és Székelyföld

Tóvidék.ro
 
 
 
 

 

 

  

 

 

 
Köszöntő

„Mert ne feledd:
magyarnak lenni
büszke gyönyörűség!"


TOVÁBB >>


koszonto

Utazási utalvány

Bannerkicsi

Hírlevél
Partnereink

karpatutazo

uduleserdelyben

www.kallos.org.ro

moldvai csangomagyarok 2

connect dots butterfly page

cserekert

orzokor