Otthonról hazamegyünk

kedd, augusztus 22, 2017


HALUSKAFESZTIVÁL VANYARCON - EGY MESÉS NAP A CSERHÁTALJÁN

Időpont(ok):
2017. szeptember 9.
Ár: 7.000 Ft/fő
Időpont(ok): 2017. szeptember 9. Ár: 7.000 Ft/fő  Elsőként Bujákra látogatunk. ahol a Művelődési Házban Molnárné Bódi Piroska néni várja a csoportot. A kultúrotthonban láthatjuk a Kossuth-díjas festőművész, Glatz Oszkár festményeit, majd az izgalmas településtörténeti beszámolót követően bemutatásra kerülnek a bujáki népviselet legszebb darabjai. Teszünk egy kirándulást a híres bujáki kálváriához - itt áll az 1803 óta búcsúkiváltsággal rendelkező Szent…

HALUSKAFESZTIVÁL VANYARCON - EGY MESÉS NAP A CSERHÁTALJÁN

A NYUGATI GYEPŰ ŐRZŐI - ŐRVIDÉKI VÁRTÚRA ÚJ IDŐPONTBAN!!!!

Időpont(ok):
2017.09.28-10.01. (4 nap, 3 éj)
Ár: 49.000 Ft/fő
Időpont(ok): 2017.09.28-10.01. (4 nap, 3 éj) Ár: 49.000 Ft/fő 1. nap: Féltorony: Harrach-Habsburg kastély angolparkjában sétálunk. Boldogasszony: Basilica Minor rangra emelt búcsújáró kegyhely. Fertőszéleskút: Török-torony és a kaloda. Feketeváros: a történelmi borospincék mellett felkeressük a híres turbános Török fejet. Szentmargitbánya: meglátogatjuk kőfejtőt, ami a Világörökség része. Ruszt: gótikus stílusú Halász-templom, belvárosi séta. Fertőmeggyesről sétahajózás a…

A NYUGATI GYEPŰ ŐRZŐI - ŐRVIDÉKI VÁRTÚRA    ÚJ IDŐPONTBAN!!!!

3 ORSZÁG, 3 NAP, 3 NAGY ÉLMÉNY - Nyugat-Bácska (Szerbia): Szüreti bál. Dél-Baranya (Horvátország): madármegfigyelés és hajózás. Kisvonatozás a gemenci erdőben, halászlé Baján.

 
Időpont(ok):
2017.09.22-24.
Úti cél: Belföld, Délvidék-Vajdaság, Dél-Baranya/Muraköz (Horváto.)
Út jellege: Természet, Hagyományőrzés, Városnézés, Rendezvények, Történelem, Vallás
Ár: 39.900 Ft/fő
Útvonal: Bp., M6, Udvar
Felszállási helyek: Budapest, Székesfehérvár, útvonalba eső települések, pihenőhelyek.

doroszlo31. nap: Kiskőszegen felmegyünk a Bán-hegyre, ahonnan szép kilátás nyílik a Duna és a Dráva által közrefogott Drávaszögre. Sétát teszünk az erdőben a Josip Broz Tito által is kedvelt Tökösi-vadászkastélyhoz. A Kopácsi-rét Természetvédelmi Területen megismerhetjük a táj csodálatosan gazdag élővilágát, majd adármegfigyelő hajókirándulásra indulunk. Felsétálunk a Duna fölé magasodó Erdődi várhoz. Doroszlói báránypaprikással várnak vacsorára. 
2. nap: Felmegyünk a doroszlói Önkéntes Tűzoltó Testület otthonának tornyába. Látogatás a híres doroszlói Szentkúthoz, Bácska legnagyobb zarándokhelyére. Betérünk a környék leggazdagabb tájházába, ahol az egyedien díszes doroszlói népviseletet is látni fogjuk. Utána kezdődik a hagyományos doroszlói Szüreti Bál! Az igényes műsor után következik a vacsora és a hajnalig tartó mulatozás. 
3. nap: Reggeli után a Bácska fővárosába, Zomborba utazunk. A régi Megyeháza, gyönyörű, magyar címerekkel ékesített tanácstermében Eisenhut Ferenc 7.4x4.5 méteres „Zentai csata” című csodálatos festményét látjuk. Bajai városnézés alkalmával útba ejtünk egy éttermet is, ahol megkóstolhatjuk a helyiek fő specialitását, a mennyei bajai halászlét. A város mellett van a vadregényes gemenci ártéri erdő, amely a Duna-Dráva Nemzeti Park legnagyobb attrakciója. Megtekintjük a pörbölyi Ökoturisztikai Központ kiállítását, majd az erdei kisvasúttal teszünk egy kört a gemenci rengetegben.

    

-

-

Utazást, szállást, tájjelegű, gasztronómiai élményt jelentő reggelit és vacsorát Doroszlón, honismereti vezetést, Kopácsi-rét Nemzeti Park belépőt, madármegfigyelő hajózást, belépőt a doroszlói kulturális műsorra, kisvasút jegyet a Gemenci-erdőbe

Honismereti vezető: Gellér Eszter, doroszlói népművelő, kulturális szervező és Posch Dániel, a Csillagösvény alapítója.

1. nap: 5.50-kor indulunk Fehérvárról, 7.00-kor a Déli pu.-tól. A horvát határt átlépve, Kiskőszegen felmegyünk a Bán-hegyre. A 27 méter magas partizánemlékmű által uralt magaslatról szép kilátás nyílik a Duna és a Dráva által közrefogott Drávaszögre. Itt, a kettévágott Baranya megye déli felében több ezres magyar közösség él. Sétát teszünk az erdőben a Josip Broz Tito által is kedvelt Tökösi-vadászkastélyhoz. Ma is mutogatják azt a helyszínt, ahonnan előszeretettel vadásztak együtt Francois Mitterand-nal, már ha vadászatnak lehetett nevezni, ahogy halomra lőtték az alant elterülő tisztásra terelt vadakat. Különös, mocsaras tájon továbbutazva érünk a Kopácsi-rét Természetvédelmi Területre, melyet előjegyeztek az UNESCO kulturális és természeti örökségek listájára. A fogadóközpontban levetítenek egy kisfilmet, bürü hidakon sétálhatunk a mocsaras lápvidék felett és sok információs tábla segítségével ismerhetjük meg az élővilágot. Ezután madármegfigyelő hajókirándulásra indulunk helyi magyar biológus vezetésével. Megszámlálhatatlan és rendkívül sokféle vízimadarat látunk a nádas-füzes területeken, a halastavakon és a tározókban. A horvát-szerb határon, Erdőd mellett felsétálunk a Duna fölé magasodó dombon álló híres, 15. század végi, téglából épült Erdődi várhoz. Egyik, kör alakú, az itáliai reneszánsz épületeket idéző tornya csaknem teljesen eredeti állapotában fennmaradt. Vendéglátóink közös vacsorával, a híres doroszlói báránypaprikással várnak minket.
2. nap: Felmegyünk a doroszlói Önkéntes Tűzoltó Testület otthonának tornyába, ahonnan gyönyörű rálátás nyílik a falura és környékére, a valamikori Mostonga mocsaras-lápos területére, amelyből a falusiak egykor a mindennapi betevőjüket szerezték be. A falu mellett különleges jelentőségű forrás található. Mellette, a régi kolostor romjai helyén áll a mai kegytemplom. A kút már a középkorban is ismert zarándokhely volt. Körülbelül 80 dokumentált csodás gyógyulás történt itt, ezért a doroszlói Szentkút és a Mária-kegytemplom lett Bácska legnagyobb zarándokhelye. A búcsú idején több tízezren zarándokolnak el ide. Iszunk a kút híres vizéből, majd a templomot is megnézzük. Utána betérünk a környék leggazdagabb tájházába, ahol az egyedien díszes doroszlói népviseletet is látni fogjuk. Az ebéd és egy kis pihenő után kezdődhet a hagyományos doroszlói Szüreti Bál! A népünnepély fogatos, kocsis, táncos, zenés körmenettel kezdődött. A csoport legidősebb néptáncosai közül kiválasztott bíró és bírónő páros háza előtt áll le a táncoló, zenélő menet. A háziak süteménnyel és itókával vendégelik meg a bál részvevőit és az utcán összegyűlt nézőközönséget. A Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület színháztermében rendkívül színvonalas műsort mutatnak be a doroszlói hagyományőrzők, felnőtt és ifjúsági néptáncosok, a helyi fúvós zenekar kísérete mellett. Vendég fellépők külhonból Magyarországról, Horvátországból és a Felvidékről is szoktak érkezni, a szervezők elmondása szerint ez idén sem lesz másként. Az igényes műsor után következik a vacsora és a hajnalig tartó mulatozás.
3. nap: Búcsút veszünk újdonsült doroszlói barátainktól. Zomborba utazunk, Bácska fővárosába, Bács-Bodrog vármegye egykori székhelyére. A régi Megyeháza, gyönyörű, magyar címerekkel ékesített tanácstermében Eisenhut Ferenc 7.4x4.5 méteres „Zentai csata” című csodálatos festményét látjuk, amely a millenium évében, 1896-ban készült el. Ez Szerbia legnagyobb olajfestménye. A Bácskát és történelmi hazánkat is kettészelő határ átlépése után a következő úti célunk Kincses Bácska fővárosa, Baja, ahol jól megférnek egymás mellett a magyarok és a bunyevácok. A városnézés során útba ejtünk egy éttermet is, ahol több mint ajánlatos megkóstolni a helyiek fő specialitását, a mennyei bajai halászlét. A város mellett van a vadregényes gemenci ártéri erdő, amely a Duna-Dráva Nemzeti Park legnagyobb attrakciója. Megtekintjük a pörbölyi Ökoturisztikai Központ kiállítását, majd az erdei kisvasúttal teszünk egy kört a gemenci rengetegben, ahol éppen nászukat tartják a messze földön híres gímszarvasok. 21 óra körül hazaérünk.

a magyar többségű észak-bácskai községben, Doroszlón, családoknál, minden igényt kielégítő körülmények között, faluturizmus keretében.

3orszag

Útkereső

Úti cél

Út jellege

Hónap

Felszállási helyek

Letölthető katalógus

Határtalanul

banner hatartalanul

csapatepites

Partnereink

 

moszepkanadamagyar

trm banner

erdelylogo

polgarokhaza.hu
szekelyfold info 
 
 pusztina
 
teka alapitvany 

 Erdély és Székelyföld

Tóvidék.ro
 
 
 
 

 

 

  

 

 

 
Köszöntő

„Mert ne feledd:
magyarnak lenni
büszke gyönyörűség!"


TOVÁBB >>


koszonto

Utazási utalvány

Bannerkicsi

Hírlevél
Partnereink

karpatutazo

uduleserdelyben

www.kallos.org.ro

moldvai csangomagyarok 2

connect dots butterfly page

cserekert

orzokor