Otthonról hazamegyünk

kedd, augusztus 22, 2017


HALUSKAFESZTIVÁL VANYARCON - EGY MESÉS NAP A CSERHÁTALJÁN

Időpont(ok):
2017. szeptember 9.
Ár: 7.000 Ft/fő
Időpont(ok): 2017. szeptember 9. Ár: 7.000 Ft/fő  Elsőként Bujákra látogatunk. ahol a Művelődési Házban Molnárné Bódi Piroska néni várja a csoportot. A kultúrotthonban láthatjuk a Kossuth-díjas festőművész, Glatz Oszkár festményeit, majd az izgalmas településtörténeti beszámolót követően bemutatásra kerülnek a bujáki népviselet legszebb darabjai. Teszünk egy kirándulást a híres bujáki kálváriához - itt áll az 1803 óta búcsúkiváltsággal rendelkező Szent…

HALUSKAFESZTIVÁL VANYARCON - EGY MESÉS NAP A CSERHÁTALJÁN

A NYUGATI GYEPŰ ŐRZŐI - ŐRVIDÉKI VÁRTÚRA ÚJ IDŐPONTBAN!!!!

Időpont(ok):
2017.09.28-10.01. (4 nap, 3 éj)
Ár: 49.000 Ft/fő
Időpont(ok): 2017.09.28-10.01. (4 nap, 3 éj) Ár: 49.000 Ft/fő 1. nap: Féltorony: Harrach-Habsburg kastély angolparkjában sétálunk. Boldogasszony: Basilica Minor rangra emelt búcsújáró kegyhely. Fertőszéleskút: Török-torony és a kaloda. Feketeváros: a történelmi borospincék mellett felkeressük a híres turbános Török fejet. Szentmargitbánya: meglátogatjuk kőfejtőt, ami a Világörökség része. Ruszt: gótikus stílusú Halász-templom, belvárosi séta. Fertőmeggyesről sétahajózás a…

A NYUGATI GYEPŰ ŐRZŐI - ŐRVIDÉKI VÁRTÚRA    ÚJ IDŐPONTBAN!!!!

A HUNYADIAK FÖLDJÉN - A Hátszegi-medence és a Zsil-völgy magyar kincsei (Erdély)

 
Időpont(ok):
2017.09.20-24.
Úti cél: Erdély
Út jellege: Természet, Városnézés, Rendezvények, Történelem
Ár: 59.000 Ft/fő
Útvonal: Bp., M5, Szeged
Felszállási helyek: Budapest, Székesfehérvár, Szeged, útvonalba eső települések, pihenőhelyek.

37 hunyadiak 41. nap: Arad: A Szabadság-téren áll Zala György Hungária szoborkompozíciója. Az 1896-ban épült Víztorony igazi kuriózum. Temesvár, a „Nyugat kapuja”. Ismerkedünk a Bánság soknemzetiségű fővárosával: Ruszkabánya: felkeressük a Maderspach házat, ahol megemlékezünk a tragikus sorsú Maderspach Károlyról, a kitűnő kohászról és hídépítőről. Az Erdélyi-Vaskapun érkezünk Erdélybe.
2. nap: Boli-barlang: őskori maradványok, ókori rajzok. Őraljaboldogfalva: Erdély talán legértékesebb református temploma és a Kendeffy család gyönyörű kastélya. Demsus: Románia legértékesebb, legrégibb ortodox temploma. Nagypestényben Bernád Elek vendégszeretetét élvezhetjük - egy kiadós gulyás ebédre leszünk hivatalosak a családi kúriában. Malomvíz-Kolcváron felsétálunk a Kendeffy család ősi erődítményét és Kolcvár középkori ortodox templomát. Felkeressük Rudolf herceg sziklába vájt magyar nyelvű emléktábláját. Lupény: a helyi magyar közösség kedveskedik nekünk műsorral.
3. nap: Iszkrony: megálló a Maderspach Margit által ültetett tulipánfa matuzsálemnél. Utazás Románia legmagasabban fekvő aszfaltos útján, a lenyűgöző Transzalpinán. Szászsebes: megtekintjük a 12-13. századi szász evangélikus templomot, felkeressük a Zápolya-házat és könnyű séta a Vörös-szakadékhoz. Feredőgyógyon pihenés a Fürdő gyógyító medencéiben. Megtekintjük a Gyógy-patak 15 méteres vízesését. Algyógy: Erdély legkorábbi körtemploma.
4. nap: Dédácsi Botanikus Kertbe látogatunk - ez Erdély legszebb arborétuma. A 13-14. századi zeykfalvi templom falába római kori köveket építettek be. Vajdahunyad: Erdély egyik legszebb és legromantikusabb várkastélya. Látogatás a vajdahunyadi Magyar Házba, ahol Kofity Zoltán képviselő úr vár bennünket. Feresden, a kis román faluban néptáncbemutatóval és házi ételkülönlegességekkel várnak. Bukovinai székely est Csernakeresztúron. Fakultatív részvétel a Hunyad Megyei Magyar Napok szombat esti koncertjén.
5. nap: Séta Déva várába. Marosillyén ellátogatunk Bethlen Gábor erdélyi fejedelem szülőházába. A Maros völgyének emblematikus helyszíne a guraszádai ortodox templom. Soborsin: Forray-Hunyady kastély, amely a román király, majd Nicolae Ceauşescu villája volt. Lippa és Máriaradna: Török bazár és a bánsági katolikusok búcsújáró kegytemploma. 

    

1882 augusztusában Rudolf herceg a bőséges vadállományáról már akkor híres Retyezátban töltött néhány napot feleségével és vadásztársaságával. A trónörökös látogatása rövid időre az érdeklődés központjába helyezte a vidéket: a jeles esemény előkészületei során Hunyad megye agg főispánja például személyesen is felkereste a vadászat tervezett helyszínét, a Zenóga-tavat; de Déchy Mór is ennek apropóján írt cikket a Retyezátról, amelyben a hegy északi falának - valószínűleg első - megmászásáról is beszámol.
A tragikus sorsú főherceg látogatásának halála után kézzel fogható emléket is kívántak állítani a vármegye elöljárói, ezért 1897-ben a Sebesvíz (Râu Mare) partján, félúton Sebestorok (Brazi) és Zlatatorok (Gura Zlata) között emléktáblát avattak fel. Téglás Gábor 1890 március 1-én, a Magyarországi Kárpát Egyesület Budapesti Osztályának ülésén tartott beszédében találjuk az első erre való utalást:
„1882 augusztus 1-6-ig dicsőült trónörökösünk is szerencsélteté a retyezát vadászterületeit s azt a helyet, hol a Sebesvíz mellől a Gura Zlatinál a Zenoga felé haladólag kiséretével először megpihent Hunyadmegye közönsége legmélyebb kegyelete tanujeléül és örök emlékezet okáért emléktáblával jelölteté meg. És nemes büszkeséggel gondol itt századok mulva is az egész hegyvidék az imádva szeretett királyfi itt jártának dicső napjaira.”

„...rövid itt létének ünnepélyességeirôl a késői unokák is elragadtatással fognak mesélni s jámbor áhítattal halad el az utolsó oláh pásztor is a szédületes szirtfokok alatt, hol akkoriban Rudolf trónörökös daliás alakját látták délczeg kiséretével felvonulni.”

-

Utazást, szállást, félpanziót, honismereti vezetést és néptáncbemutatót

Honismereti vezető: Nyisztor Renáta, kolozsvári egyetemista, népszerű ifjú vezetőnk nagy történelmi tudással, sok-sok háttérismerettel, aki igazán hazavezeti a csoportot, lévén Csernakeresztúr szülötte.

1. nap: 6:15-kor indulunk Budapestről (útirány: M5, Szeged). Arad: A Szabadság-téren áll Zala Györgynek a 13 vértanú emlékére emelt Hungária szoborkompozíciója. Az 1896-ban épült Víztorony igazi kuriózum: megannyi magyar érdekességet, feliratot látunk, vannak itt festmények, és tűzoltó felszerelések is. Temesvár, a „Nyugat kapuja”. Ismerkedünk a Bánság soknemzetiségű fővárosával: Dózsa György kivégzésének feltételezett helyszíne, a Dóm tér a Szent György székesegyház, a Kormányzói Palota, a szerb-ortodox püspöki székesegyház, a Mária Terézia bástya, a Lloyd-sor szecessziós palotája, a Hunyadi-vár, a román, magyar és német nyelvű Nemzeti Színház és az Állami Opera épülete. Ruszkabánya: felkeressük a Maderspach házat, ahol megemlékezünk a tragikus sorsú Maderspach Károlyról, a kitűnő kohászról és hídépítőről. Az ő általa alapított Ruszkabányai Vas, Ólom, és Rézművek az 1848-49-es szabadságharcban fegyvereket gyártott a magyar honvédek számára. Az Erdélyi-Vaskapun érkezünk Erdélybe.
2. nap: A Banicához közeli Boli-barlangban őskori maradványokat, falain pedig ókori rajzokat találunk, de a rajta átfolyó búvópatak miatt is érdekes. Szépirodalmi vonatkozása is van, a legrégibb magyar történelmi regényben, a Jósika Miklós által írt Abafi-ban találunk róla leírást. Őraljaboldogfalván megtekintjük Erdély egyik legértékesebb református templomát, amelynek belsejét tetőtől talpig középkori freskók borítják. A településen található a Kendeffy család gyönyörű kastélya, amely ma hotelként üzemel. Románia legértékesebb, legrégibb ortodox templomát találjuk Demsuson. A 13. századi egyházi épület a kereszténység felvétele előtti időkben valamiféle áldozótemplom lehetett, különleges formavilága az ókeresztény hitvilágba repít minket. Nagypestényben a nemesi származású Bernád Elek vendégszeretetét élvezhetjük egy kiadós gulyás ebéd a családi kúriájában.
Malomvíz-Kolcváron felsétálunk a Kendeffy család ősi erődítményének romjaihoz. A várból gyönyörű panoráma nyílik a Malomvíz völgyére. A domb másik oldalán találjuk Kolcvár középkori ortodox templomát. Felkeressük megboldogult trónörökösünk, Rudolf herceg sziklába vájt magyar nyelvű emléktábláját, melyről nem sokan tudnak, mert kalandos módon kell megközelíteni és eltakarja az előtte lévő buja növényzet. Lupényban, a szénbányászat egykori fellegvárában a helyi magyar közösség egy kis műsorral kedveskedik nekünk.
3. nap: Iszkronyban megállunk a Maderspach Margit által 1880-ban ültetett és ma is csodálatos virágokat bontó tulipánfa matuzsálemnél, amelyre a helyiek nagyon büszkék. Románia legmagasabban fekvő aszfaltos útján, a lenyűgöző Transzalpinán érkezünk a Maros völgyébe. Néhány pillanatra még Erdély határát is átlépjük. Az Oasa-tó gátjánál megállunk egy-két fénykép erejéig. Páfrányok és fenyvesek között kanyargunk. Bal kéz felől a Kudzsirhavasok, jobb kéz felől a Szebeni-havasok bércei szegélyezik utunkat. Szászsebesen megtekintjük a 12-13. századi szász evangélikus templomot. Felkeressük a Zápolya-házat, ebben a házban halt meg ugyanis Szapolyai (Zápolya) János keleti magyar király 1540-ben. Könnyű séta a várostól alig néhány km-re fekvő gyönyörű természeti képződményhez, a Vörös-szakadékhoz, amely színét a vörös agyag és a márgás mészkő adja. Feredőgyógyon ellazulhatunk a Daco-román Fürdő gyógyító medencéiben. Az ókori római fürdő helyén ma három medence áll rendelkezésre a fürdőzésre és kikapcsolódásra. A település mellett találjuk a Gyógy-patak csodálatos, 15 méteres vízesését, amely télen sem fagy be, mert termálforrás táplálja. Algyógyon találjuk Erdély legkorábbi körtemplomát, amely feltehetően a 11-12. században épülhetett.
4. nap: Reggeli után a Dédácsi Botanikus Kertbe látogatunk, amelyet Erdély legszebb arborétumának tartanak. Ma 250 európai, ázsiai és észak-amerikai fa- és cserjefaj található meg benne. A parkot átszelő keskeny utak, patakok, hidacskák útvesztőjében romantikus sétát tehetünk. A Sztrigy-folyó partján álló zeykfalvi templom a 13-14. századból származik, falába római kori köveket építettek be. Belsőjében értékes falfestményeket láthatunk. Erdély egyik legszebb és legromantikusabb várkastélyába, Vajdahunyad várába látogatunk. A Hunyadiak sasfészke gyakorlatilag teljes épségben átvészelte az évszázadokat. A mesebeli kastély talán legszebb része a reneszánsz Mátyás-loggia. Ellátogatunk a vajdahunyadi Magyar Házba, ahol Kofity Zoltán képviselő úr vár bennünket. A Ruszka-havasokban fekvő kis román faluban, Feresden megmaradtak az archaikus népi szokások, viseletek és táncok. A helyi asszonyok és férfiak különleges néptáncbemutatóval és házi ételkülönlegességekkel – házikenyér, juhtúró, parasztsonka és szalonna – várnak. Bukovinai székely est Csernakeresztúron. Fakultatív részvétel a Hunyad Megyei Magyar Napok szombat esti koncertjén.
5. nap: Reggeli után felkapaszkodunk magos Déva várába, amely immár felújítva várja a látogatókat. A várból csodaszép kilátás tárul a Maros völgyére és az Erdélyi-érchegység vonulataira. Marosillyén ellátogatunk Bethlen Gábor erdélyi fejedelem szülőházába, a „Vörös toronyba”, majd átsétálunk a római katolikus és a református templomba, amelyekbe gyülekezet híján már senki nem látogat el vasárnaponként. A Maros völgyének egyik emblematikus helyszíne a 13. századi ortodox templom Guraszádán. Szentélye egy 13. századi körtemplom maradványa. A templom kertjében magyar feliratú sírköveket is találunk. Soborsin: Forray-Hunyady kastély, amely a román király, majd Nicolae Ceauşescu villája volt. A szépen rendezett kastélyparkban több száz éves tölgyek, tiszafák és diófák is találhatók. Lippán megállunk a Török bazár épületét megcsodálni. Megtekintjük a csodálatos máriaradnai bazilikát, a bánsági katolikusok búcsújáró kegytemplomát. Érkezés Budapestre 22 óráig.

2 éjszaka Nyakmezőn panzióban, illetve 2 éjszaka Csernakeresztúron, falusi
turizmusban

hunyadiak

Útkereső

Úti cél

Út jellege

Hónap

Felszállási helyek

Letölthető katalógus

Határtalanul

banner hatartalanul

csapatepites

Partnereink

 

moszepkanadamagyar

trm banner

erdelylogo

polgarokhaza.hu
szekelyfold info 
 
 pusztina
 
teka alapitvany 

 Erdély és Székelyföld

Tóvidék.ro
 
 
 
 

 

 

  

 

 

 
Köszöntő

„Mert ne feledd:
magyarnak lenni
büszke gyönyörűség!"


TOVÁBB >>


koszonto

Utazási utalvány

Bannerkicsi

Hírlevél
Partnereink

karpatutazo

uduleserdelyben

www.kallos.org.ro

moldvai csangomagyarok 2

connect dots butterfly page

cserekert

orzokor