Otthonról hazamegyünk

kedd, augusztus 22, 2017


HALUSKAFESZTIVÁL VANYARCON - EGY MESÉS NAP A CSERHÁTALJÁN

Időpont(ok):
2017. szeptember 9.
Ár: 7.000 Ft/fő
Időpont(ok): 2017. szeptember 9. Ár: 7.000 Ft/fő  Elsőként Bujákra látogatunk. ahol a Művelődési Házban Molnárné Bódi Piroska néni várja a csoportot. A kultúrotthonban láthatjuk a Kossuth-díjas festőművész, Glatz Oszkár festményeit, majd az izgalmas településtörténeti beszámolót követően bemutatásra kerülnek a bujáki népviselet legszebb darabjai. Teszünk egy kirándulást a híres bujáki kálváriához - itt áll az 1803 óta búcsúkiváltsággal rendelkező Szent…

HALUSKAFESZTIVÁL VANYARCON - EGY MESÉS NAP A CSERHÁTALJÁN

A NYUGATI GYEPŰ ŐRZŐI - ŐRVIDÉKI VÁRTÚRA ÚJ IDŐPONTBAN!!!!

Időpont(ok):
2017.09.28-10.01. (4 nap, 3 éj)
Ár: 49.000 Ft/fő
Időpont(ok): 2017.09.28-10.01. (4 nap, 3 éj) Ár: 49.000 Ft/fő 1. nap: Féltorony: Harrach-Habsburg kastély angolparkjában sétálunk. Boldogasszony: Basilica Minor rangra emelt búcsújáró kegyhely. Fertőszéleskút: Török-torony és a kaloda. Feketeváros: a történelmi borospincék mellett felkeressük a híres turbános Török fejet. Szentmargitbánya: meglátogatjuk kőfejtőt, ami a Világörökség része. Ruszt: gótikus stílusú Halász-templom, belvárosi séta. Fertőmeggyesről sétahajózás a…

A NYUGATI GYEPŰ ŐRZŐI - ŐRVIDÉKI VÁRTÚRA    ÚJ IDŐPONTBAN!!!!

A KÁRPÁTOK LEGSZEBB ÉKKÖVE - Romantikus túra a Kis-Retyezátban

 
Időpont(ok):
2017.09.20-24.
Úti cél: Erdély
Út jellege: Természet, Túrázás
Ár: 59.000 Ft/fő
Útvonal: Bp., M5, Szeged
Felszállási helyek: Budapest, Székesfehérvár, Szeged

36 retyezat 31. nap: Arad: Szabadság-szobor, víztorony. Temesvár, a „Nyugat kapuja”. Ismerkedünk a Bánság soknemzetiségű, gyönyörűséges fővárosával. Ruszkabánya: a Maderspach-házban az 1848/’49-es forradalom és szabadságharc hőséről, Maderspach Károly kitűnő kohászról és hídépítőről emlékezünk meg. Az Erdélyi-Vaskapun át érünk Erdélybe.
2. nap: Egész napos túrára indulunk a Piule-csúcs meghódítására. 16-17 km-t teszünk meg, 1000 méter szintemelkedéssel. A Szkorota-völgytől indulunk a Templom szikláig (1458 m), ahonnan a Szkorota-nyeregbe (1920 m) érkezünk. Innen könnyen elérjük a Kis-Retyezát legmagasabb pontját, a Piule-csúcsot (2081 m). A Plésa kolostort érintve érünk vissza szállásunkra.
3. nap: 16 km vár ránk, 900 méter körüli szintemelkedéssel. Reggeli után csodálatos túrát teszünk a Jorgován-kőhöz. Erdészeti úton indulunk a Soarbele-völgybe. Elérjük a Feneketlen-tavat (1576 m), majd a Paltina-nyeregből továbbhaladva elérjük a legendás Jorgován-kő (2014 m) csúcsát. Körbetekintve elképesztő panorámában lesz részünk.
4. nap: Könnyű kirándulásra indulunk a Lázár-völgyi és a Nagy-völgyi vízesésekhez. Délután két lehetőségünk adódik. 1.: látogatás az őskori maradványokat rejtő Boli-barlangba majd séta a Véka-szurdok alig több mint száz méter hosszú folyosóján - a vízben néhol térdig, máshol derékig gázolunk. 2.: vidám vadvizi evezés, vagy „fánkon siklás” (river tubing) a Zsil-folyón. Csernakeresztúron Bukovinai székely est. Fakultatív részvétel a Hunyad Megyei Magyar Napok szombat esti nagykoncertjén.

5. nap: Felkapaszkodunk magos Déva várába. Hazafelé érdekes megállók fűszerezik utunkat.

Az oda- és visszaút közös a „Hunyadiak földjén” utunk résztvevőivel, a közbülső három napon külön busszal utazunk.

    

-

-

Utazást, szállást, félpanziót, honismereti és túravezetést, néptáncbemutatót.

Honismereti vezető: Hanyi Zsolt - irodánk munkatársa, a Retyezát jó barátja, a dél-erdélyi magyar szórvány elkötelezett kutatója, szórványblog írója.

1. nap: Indulás: 5.00 Szfvár., 6:15 Bp. (útirány: M5, Szeged). Arad: Szabadság-szobor, víztorony. Temesvár, a „Nyugat kapuja”. Ismerkedünk a Bánság soknemzetiségű, gyönyörűséges fővárosával. Ruszkabánya: a Maderspach-házban az 1848/’49-es forradalom és szabadságharc hőséről, Maderspach Károly kitűnő kohászról és hídépítőről emlékezünk meg. Az Erdélyi-Vaskapun át érünk Erdélybe.
2. nap: Egész napos túrára indulunk a Piule-csúcs meghódítására. 16-17 km-t teszünk meg, 1000 méter szintemelkedéssel. A Szkorota-völgyhöz kisbusszal érkezünk. Keskeny szurdokvölgyben haladunk. Magunk mögött hagyva a Templom sziklát (1458 m), egy esztenához érkezünk, ahol megkóstolhatjuk a helyben készült finomságokat (sajt, orda, túró). A tovább emelkedő ösvényen eljutunk a Szkorota-nyeregbe (1920 m), ahonnan csodás panoráma nyílik a Retyezát magasabb csúcsaira. Innen könnyen elérjük a Kis-Retyezát legmagasabb pontját, a Piule-csúcsot (2081 m). A lenyűgözően szép Piule-Plésa gerincen indulunk visszafele, miközben érintjük az 1840 m magasan fekvő Plésa-tetőt is. Szinte biztos, hogy sikerül majd zergéket is lencsevégre kapni, hiszen a Petrozsényi-medencében több száz példánya él. A Plésa kolostort érintve érünk vissza szállásunkra, ahol biztosan jól fog esni a meleg vacsora.
3. nap: 16 km vár ránk, 900 méter körüli szintemelkedéssel. Reggeli után csodálatos túrát teszünk a Jorgován-kőhöz. Kisbusszal érkezünk túránk kiindulópontjához. Innen a piros pont jelzésen, egy erdészeti úton indulunk a Soarbele-völgybe, ahol fokozatos emelkedés után gyönyörű havasi rétekhez érünk. A Godján-hegység és a Kis-Retyezát határvidékén járunk: csorgók, víznyelők keresztezik utunkat. Egy esztena felett elérjük a Feneketlen-tavat (1576 m), majd megérkezünk az 1935 m magasan fekvő Paltina-nyeregbe. Innen alig egy kőhajtásnyira vannak a Sztenyulete-havas bércei. A következő gerinc már a legendás Jorgován-kő (2014 m) csúcsát rejti, amire mi is felkapaszkodunk. Körbetekintve elképesztő panorámában lesz részünk. Visszafelé a Câmpuşel-vadászházig, a Nyugati-Zsil forrásához ereszkedünk.
4. nap: Reggeli után könnyű kirándulásra indulunk a Lázár-völgyi és a Nagy-völgyi vízesésekhez. Erdős völgyben haladva több hídon is átkelünk, mire elérjük a vízesések morajló zuhatagát: a látvány leírhatatlan. Egy sziklaoromra felkapaszkodva, felülről is rálátunk a csodálatos vízfüggönyre. Visszafelé haladunk az eredeti ösvényen, majd egy kisebb elágazónál felkanyarodunk a Nagy-völgyi vízesés fele. Először egy nagy sziklatömbhöz érkezünk, majd egy rövid erdei szakasz következik. Az összeszűkülő völgyben megpillantjuk az első falétrát, ami egy patakparti sziklán segít felkapaszkodni. Itt egy kisebb vízesés már jelzi, hogy nem vagyunk messze a többlépcsős zuhatagoktól. A szemünk elé táruló látvánnyal nem fogunk tudni betelni. A legfelső vízesés alatti medencében jó idő esetén akár meg is mártózhatunk. Délután két lehetőségünk adódik.

1.: a Banicához közeli Boli-barlangban őskori maradványokat, falain pedig ókori rajzokat találunk, de a rajta átfolyó búvópatak miatt is érdekes. Szépirodalmi vonatkozása is van, a legrégibb magyar történelmi regény, a Jósika Miklós által írt Abafi cselekménye részben itt zajlik. A barlangon áthaladva a Véka-szurdok
alig több mint száz méter hosszú folyosójának varázslatos világába csöppenünk. A vízben néhol térdig, máshol derékig gázolva, acélsodronyokba kapaszkodva jutunk át a szurdokon.

2.: részt vehetünk egy vidám csapatösszetartáson a Zsil-szurdokban. Vízállás függvényében vadvízi evezünk (rafting), vagy „fánkon siklunk” (river tubing) a folyón. Remek móka lesz a 2-3 órás vízi kaland!
Csernakeresztúron Bukovinai székely esttel várják a csoportot. Fakultatív részvétel a Hunyad Megyei Magyar Napok szombat esti nagykoncertjén.
5. nap: Felkapaszkodunk magos Déva várába. A várból csodaszép kilátás tárul a Maros völgyére, az Erdélyi-érchegység vonulataira. Búcsúpillantást vetünk a Retyezátra, majd hazafelé indulunk. Érdekes megállókkal fűszerezve utunkat, 22 óráig hazaérünk. Az oda- és visszaút közös a „Hunyadiak földjén” utunk résztvevőivel, a közbülső három napon külön busszal utazunk.

3 éjszaka Nyakmezőn panzióban, illetve 1 éjszaka Csernakeresztúron, családoknál, turizmus céljára kialakított vendégszobákban.

kis retyezat

Útkereső

Úti cél

Út jellege

Hónap

Felszállási helyek

Letölthető katalógus

Határtalanul

banner hatartalanul

csapatepites

Partnereink

 

moszepkanadamagyar

trm banner

erdelylogo

polgarokhaza.hu
szekelyfold info 
 
 pusztina
 
teka alapitvany 

 Erdély és Székelyföld

Tóvidék.ro
 
 
 
 

 

 

  

 

 

 
Köszöntő

„Mert ne feledd:
magyarnak lenni
büszke gyönyörűség!"


TOVÁBB >>


koszonto

Utazási utalvány

Bannerkicsi

Hírlevél
Partnereink

karpatutazo

uduleserdelyben

www.kallos.org.ro

moldvai csangomagyarok 2

connect dots butterfly page

cserekert

orzokor