Otthonról hazamegyünk

kedd, augusztus 22, 2017


HALUSKAFESZTIVÁL VANYARCON - EGY MESÉS NAP A CSERHÁTALJÁN

Időpont(ok):
2017. szeptember 9.
Ár: 7.000 Ft/fő
Időpont(ok): 2017. szeptember 9. Ár: 7.000 Ft/fő  Elsőként Bujákra látogatunk. ahol a Művelődési Házban Molnárné Bódi Piroska néni várja a csoportot. A kultúrotthonban láthatjuk a Kossuth-díjas festőművész, Glatz Oszkár festményeit, majd az izgalmas településtörténeti beszámolót követően bemutatásra kerülnek a bujáki népviselet legszebb darabjai. Teszünk egy kirándulást a híres bujáki kálváriához - itt áll az 1803 óta búcsúkiváltsággal rendelkező Szent…

HALUSKAFESZTIVÁL VANYARCON - EGY MESÉS NAP A CSERHÁTALJÁN

A NYUGATI GYEPŰ ŐRZŐI - ŐRVIDÉKI VÁRTÚRA ÚJ IDŐPONTBAN!!!!

Időpont(ok):
2017.09.28-10.01. (4 nap, 3 éj)
Ár: 49.000 Ft/fő
Időpont(ok): 2017.09.28-10.01. (4 nap, 3 éj) Ár: 49.000 Ft/fő 1. nap: Féltorony: Harrach-Habsburg kastély angolparkjában sétálunk. Boldogasszony: Basilica Minor rangra emelt búcsújáró kegyhely. Fertőszéleskút: Török-torony és a kaloda. Feketeváros: a történelmi borospincék mellett felkeressük a híres turbános Török fejet. Szentmargitbánya: meglátogatjuk kőfejtőt, ami a Világörökség része. Ruszt: gótikus stílusú Halász-templom, belvárosi séta. Fertőmeggyesről sétahajózás a…

A NYUGATI GYEPŰ ŐRZŐI - ŐRVIDÉKI VÁRTÚRA    ÚJ IDŐPONTBAN!!!!

BARANGOLÁS ZEMPLÉNBEN, A HATÁR MINDKÉT OLDALÁN

 
Időpont(ok):
2017. szeptember 1-4. (4 nap, 3 éj)
Úti cél: Felvidék
Út jellege: Természet, Túrázás, Felfedezés, Történelem
Ár: 49.000 Ft
Útvonal: Székesfehérvár, M7, Budapest
Felszállási helyek: Budapest, Székesfehérvár

boldogko111.napIndulás: 5.45 Szfvár., 7:00 Bp. A Muhi-csata emlékhelyét és az Ónodi-várat keressük fel. Hazánk egyik leglátványosabb vára a Boldogkővár. Vizsoly: első teljes egészében magyar nyelvű biblia.Telkibánya: az Érc- és Ásványbányászati Múzeum Ipartörténeti Gyűjteménye. Érkezés Mikóházára.  2.napGyárlátogatás: Hollóháza. A világhírű hollóházi porcelánok múzeumába, majd a füzéri várat keressük fel. Meglátogatjuk a „Zempléni remetét”. Mikóházán fakultatív pálinkakóstoló. 3.nap: Széphalom: Kazinczy Ferenc sírja, és Magyar Nyelv Múzeuma. Sátoraljaújhelyen, az államhatáron Zemplén vármegye emlékművét láthatjuk. Zemplén falu: Álmos vezér sírja. Tőketerebes: Andrássy kastély, parkjában a mesés mauzóleum. Nagymihály: Sztáray kastély, ma honismereti múzeum. Homonna: várkastély. A kastély mögött skanzen. Kisgéres: csillagpincéknél. Szállás Királyhelmecen, a magyar többségű zempléni kisvárosban. 4. nap: Borsi: II. Rákóczi Ferenc szülőkastélya.Szár-hegy tetején Szentkoronát formázó Szent István-kápolna és 100. országzászló áll. Libegővel juthatunk fel a kilátóhoz. A Magas-hegyet a Szár-heggyel zárt kabinos kötélpálya köti össze. A sárospataki Rákóczi-várban megtekintjük a Rákóczi Múzeumot. Bodrogkeresztúron gasztronómiai különlegesség: Tokaji Borecet Manufaktúra üzemlátogatás. 21.30-ig hazaérünk Budapestre.

    

-

-

Tartalmazza: utazást, szállást, hagyományos falusi ízekből, tájjellegű ételekből álló félpanziót, honismereti vezetést, borkóstolót és zenés-táncos műsort Kisgéresen.
Szállás: 2 éj Mikóházán, családias vendégházakban, panziókban (jellemzően két szobához tartozik egy fürdőszoba), 1 éj Királyhelmecen magyar panzióban (Felvidék)

1. nap:
Indulás: 5.45 Szfvár., 7:00 Bp. A Muhi-csata emlékhelyét keressük fel. A közeli Ónodi-várból a Sajóra és a Rákóczi-szabadságharc legfontosabb országgyűlésének helyszínére nyílik rálátás. Hazánk egyik leglátványosabb, legromantikusabb vára, a tatárjárás után IV. Béla által a Hernád-folyó partján, sziklaszirtre építtetett Boldogkővár. Vizsoly: az Árpád-kori református templomban látjuk az első teljes egészében magyar nyelvű biblia egy példányát, melyet 1590-ben nyomtattak. A Nyomdatörténeti Múzeum és Tájházban találunk egy 16. századi nyomdagépet is, s egy klisé segítségével magunk is kinyomtathatjuk a Vizsolyi Biblia első oldalát. Telkibánya: az Érc- és Ásványbányászati Múzeum Ipartörténeti Gyűjteménye a község egyik legrégebbi épületében. A hajdan itt működő, első magyar porcelángyár remekműveit és a hajdani bányaváros nemesérc-bányászatának emlékeit találjuk itt. Megismerjük még itt a Zempléni-hegység állat- és növényvilágát, a község használati eszközeit, néprajzi tárgyait, házi szőtteseit, és Magyarország legfontosabb ásványait. Érkezés Mikóházára. Lehetőség lesz vacsora után borkóstolóra is a történelmi pincesoron (a Tokaji-borvidéken vagyunk).
2. nap:
Gyárlátogatás: Hollóháza. A világhírű hollóházi porcelánok múzeuma az 1700-as évektől kezdődően mutatja be az itt gyártott termékeket. Ha kedvünk van, az alkotócentrumban felcsaphatunk akár porcelánfestőnek is. A Rákócziak egyik legmesésebb várát, a füzéri várat keressük fel Magyarország legészakabb településén. A középkori vár felújítása a közelmúltban fejeződött be, ennek köszönhetően ez talán Magyarország legjobb állapotú vára. Izgalmas, emlékezetes programban lesz részünk: meglátogatjuk a Kishuta melletti erdőben élő „Zempléni remetét”. A geofizikus végzettségű Korim László úgy döntött, elhagyja a várost, otthagyja jól fizető brókeri állását, a stresszt és az állandó rohanást, és beköltözik a zempléni erdőbe. Nincs tévéje, se telefonja. Azt mondja, a legtöbb ember nem tud jól élni… Gombászik, ásványokat gyűjt, járja az erdőt, ahonnan minden szükségeset be tud szerezni. Meghallgatjuk bölcs gondolatait, megnézzük ásványgyűjteményét (amely gazdagabb, mint bármelyik zempléni hasonló kiállítás anyaga), és könnyű kirándulást teszünk vele az erdőben. Mikóházán fakultatív pálinkakóstoló. Mindenki ismeri a kisüsti, törköly- vagy ágyas pálinka kifejezést, de vajon azt is tudjuk, pontosan mit jelentenek?
3. nap:
Széphalom: Kazinczy Ferenc sírja, hajdani lakhelyén a Magyar Nyelv Múzeuma. A kettévágott Sátoraljaújhelyen, az államhatáron mementóként áll a szintén kettévágott Zemplén vármegye emlékműve. Innentől a határ túloldalán folytatjuk utunkat. Zemplén falu a honfoglalás utáni első években magyar fejedelmi szálláshely volt. A földvárban feltárt magyar fejedelmi sír van, amely egyes feltételezések szerint Álmos vezér sírja lehet. Tőketerebes, Zemplén vármegye északi részének fontos központja: Andrássy kastély, parkjában a mesés mauzóleum, ahol Andrássy Gyula és ifj. Andrássy Gyula nyugszik. Nagymihály: Sztáray kastély, ma honismereti múzeum, nem csak a Sztáray család emlékeivel, hanem gazdag néprajzi kiállítással. Homonna, a Drugeth, később az Andrássy család várkastélya, gazdag berendezés és egy terem, melyben az összes hajdani magyar király képe látható. A kastély mögött skanzen, benne a Vihorlát-hegység környéki ruszinok (lemkók) népi kultúrájának gazdag gyűjteménye. Kimagaslik közülük az 1764-ből származó görögkatolikus fatemplom. Kisgéres: a helyi hagyományőrzők gazdag műsorral várnak, a Kárpát-medencében egyedülálló, messze földön híres csillagpincéknél. A 80 lejáratból 360 pince nyílik, melyek közül némelyik több mint 700 éves. Kiváló borok kóstolása közben megkóstoljuk a géresi bélest is, miközben helyi menyecskék és citerazenekar gondoskodnak szórakoztatásunkról. Szállás Királyhelmecen, a magyar többségű zempléni kisvárosban.
4. nap:
Borsi: II. Rákóczi Ferenc szülőkastélya, még a „túloldalon”. A Sátoraljaújhely felett magasodó Szár-hegyen lévő Magyar Kálvária stációi mind-mind egy-egy gyönyörű emlékmű, melyek a trianoni békeszerződés során elszakított 38 város nevét és címerét jelenítik meg, szívhez szóló feliratokkal kísérve. A hegy tetején a Szentkoronát formázó Szent István-kápolna és az 1934. július 1-én felállított 100. országzászló áll. Ha a felfelé vezető szűk egy órás kaptatóra nem vállalkozunk, van még egy lehetőség a feljutásra, nem is akármilyen... Libegővel juthatunk fel a Zempléni Kalandpark területéről a Magas-hegyi kilátóhoz, ahonnan mesés panoráma tárul elénk a hegyekre, Tokaj-Hegyaljára, a Bodrogköz és a Felvidék felé. A Magas-hegyet a Szár-heggyel zárt kabinos kötélpálya, a "Dongó" köti össze, mely az országban a maga nemében páratlan létesítmény. A két hegy között 152 méteres magasságban repülünk 1036 méter hosszan a Szent István kápolnához, így jutunk a Magyar Kálvária tetejére, majd lesétálunk a buszhoz. A sárospataki Rákóczi-várban helyi vezetővel tekintjük meg a Magyar Nemzeti Múzeum rendkívül gazdag és érdekes helyi kiállítását, a Rákóczi Múzeumot. Utunk utolsó programja gasztronómiai különlegesség lesz: Bodrogkeresztúron a Tokaji Borecet Manufaktúrában tett üzemlátogatás nagy élmény lesz. Miután megízleljük a sokféle különleges ínyenc terméket és meghallgattuk az érdekfeszítő előadást is, biztosan nem ugyanazzal az ecettel fogunk a továbbiakban ablakot pucolni és táplálkozni. 21.30-ig hazaérünk Budapestre.

Szállás: 2 éj Mikóházán, családias vendégházakban, panziókban (jellemzően két szobához tartozik egy fürdőszoba), 1 éj Királyhelmecen magyar panzióban (Felvidék)

zemplen

Útkereső

Úti cél

Út jellege

Hónap

Felszállási helyek

Letölthető katalógus

Határtalanul

banner hatartalanul

csapatepites

Partnereink

 

moszepkanadamagyar

trm banner

erdelylogo

polgarokhaza.hu
szekelyfold info 
 
 pusztina
 
teka alapitvany 

 Erdély és Székelyföld

Tóvidék.ro
 
 
 
 

 

 

  

 

 

 
Köszöntő

„Mert ne feledd:
magyarnak lenni
büszke gyönyörűség!"


TOVÁBB >>


koszonto

Utazási utalvány

Bannerkicsi

Hírlevél
Partnereink

karpatutazo

uduleserdelyben

www.kallos.org.ro

moldvai csangomagyarok 2

connect dots butterfly page

cserekert

orzokor