Otthonról hazamegyünk

szombat, máj. 27, 2017


KÁRPÁTALJA: ÁRPÁD NÉPÉNEK ÚTJÁN Terepjáró teherautókkal a Tisza-forráshoz

Időpont(ok):
2017.07.04-09. (6 nap, 5 éj)
Ár: 65.000 Ft/fő
Időpont(ok): 2017.07.04-09. (6 nap, 5 éj) Ár: 65.000 Ft/fő 1. nap: Vaja, Rákóczi-kiállítás. Penyige: Lekvárda, Túristvándiban vízimalom, Szatmárcseke Kölcsey síremléke. Tiszacsécsén Móricz-emlékház, Orosziban kárpátaljai irodalmi est. 2. nap:  Beregvidék fővárosa: Beregszász. Munkács: a vár és a szép belváros. Szolyva: „Málenkij robot" emlékpark. Vereckei-hágó, Árpád-vonal-bunker, honfoglalás emlékmű. 3. nap: Szinevéri-tó, csodaszép tengerszem. Alsókalocsai ruszin skanzen. 4.…

KÁRPÁTALJA: ÁRPÁD NÉPÉNEK ÚTJÁN Terepjáró teherautókkal a Tisza-forráshoz

„TOKAJ SZŐLŐVESSZEIN” - Hajózással a Bodrogon

 
Időpont(ok):
2017. június 10.
Úti cél: Belföld
Út jellege: Természet, Történelem, Bor
Ár: 9.500 Ft
Útvonal: Székesfehérvár, M7, Budapest
Felszállási helyek: Budapest, Székesfehérvár

4tokaj szolovesszeinDélelőtt Kovács Zoltán tanár úr vezetése mellett ismerkedünk a borairól híres Tisza parti városkával. Megtekintjük a Tokaj Múzeumot, ahol a hegyaljai szőlő-, és bortermelés múltjával és a borkereskedelem fejlődésével ismerkedhetünk meg. Az épület alatt a hegyaljai hagyományoknak megfelelően kiterjedt pincerendszer húzódik. Ezután ellátogatunk a belvárosban található 380 éves pincébe, ahol gulyáslevessel várnak minket, majd 5 féle bort kóstolhatunk frissen sült pogácsa elropogtatása mellett. Szabolcs települése azért is különleges, mert a korabeli, 9-10. századi földvár lejtőjén épült fel. Annak idején a Tisza, mely ma is ott kanyarog a vár alatt, mocsarakkal vette körül, mint egy szigetet. A vár csúcsáról gyönyörű a kilátás Tokaj-Hegyaljára. Az Árpád-korban országgyűlést is tartottak itt. A kicsi falu 11. századi, zsindelytetős református templomában középkori freskókat láthatunk. A 18. századi Mudrányi-kúria szinte valamennyi helyiségének mennyezetét hun és magyar fejedelmek, királyok festett mellképeivel díszítették. Móricz Zsigmond is megfordult a faluban. Élményeiről A szabolcsi földvár című riportjában számolt be. Az Ebéd című novellájában pedig a Mudrány-kúria ebédlője szolgál színhelyül a nevezetes lakomának. Délután hajókirándulásra indulunk a Bodrog-folyón. 

Érkezés Budapestre 21.30 körül.

    

-Tokajt, mint a környék nevét először 1067-ben említik, ekkor már szőlőtermesztő vidék volt. Az UNESCO Világörökség Bizottsága mint kultúrtájat 2002-ben felvette a világörökségi listára Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj néven. A borok kedvelőinek érdemes ellátogatni az Orbán nap környékén megrendezésre kerülő Tokaji Borfesztiválra.

-A szabolcsi földvár a Kárpát-medencében letelepülő magyar törzsek egyikének vezéri szálláshelye lehetett. Anonymus szerint Szabolcs vezér építtette a honfoglalás után.

-

Tartalmazza: utazás, honismereti vezetés, hajókirándulás.

Indulás 6.30-kor Székesfehérvárról, 7.45-kor Budapestről.

Délelőtt Kovács Zoltán tanár úr vezetése mellett ismerkedünk a borairól híres Tisza parti városkával. Megtekintjük a Tokaj Múzeumot, ahol a hegyaljai szőlő-, és bortermelés múltjával és a borkereskedelem fejlődésével ismerkedhetünk meg. Az épület alatt a hegyaljai hagyományoknak megfelelően kiterjedt pincerendszer húzódik. Ezután ellátogatunk a belvárosban található 380 éves pincébe, ahol gulyáslevessel várnak minket, majd 5 féle bort kóstolhatunk frissen sült pogácsa elropogtatása mellett. Szabolcs települése azért is különleges, mert a korabeli, 9-10. századi földvár lejtőjén épült fel. Annak idején a Tisza, mely ma is ott kanyarog a vár alatt, mocsarakkal vette körül, mint egy szigetet. A vár csúcsáról gyönyörű a kilátás Tokaj-Hegyaljára. Az Árpád-korban országgyűlést is tartottak itt. A kicsi falu 11. századi, zsindelytetős református templomában középkori freskókat láthatunk. A 18. századi Mudrányi-kúria szinte valamennyi helyiségének mennyezetét hun és magyar fejedelmek, királyok festett mellképeivel díszítették. Móricz Zsigmond is megfordult a faluban. Élményeiről A szabolcsi földvár című riportjában számolt be. Az Ebéd című novellájában pedig a Mudrány-kúria ebédlője szolgál színhelyül a nevezetes lakomának. Délután hajókirándulásra indulunk a Bodrog-folyón.
Érkezés Budapestre 21.30 körül.

-

tokajterkep

Útkereső

Úti cél

Út jellege

Hónap

Felszállási helyek

Letölthető katalógus

Határtalanul

banner hatartalanul

csapatepites

Partnereink

 

moszepkanadamagyar

trm banner

erdelylogo

polgarokhaza.hu
szekelyfold info 
 
 pusztina
 
teka alapitvany 

 Erdély és Székelyföld

Tóvidék.ro
 
 
 
 

 

 

  

 

 

 
Köszöntő

„Mert ne feledd:
magyarnak lenni
büszke gyönyörűség!"


TOVÁBB >>


koszonto

Utazási utalvány

Bannerkicsi

Hírlevél
Partnereink

karpatutazo

uduleserdelyben

www.kallos.org.ro

moldvai csangomagyarok 2

connect dots butterfly page

cserekert

orzokor