Otthonról hazamegyünk

vasárnap, június 25, 2017


KÁRPÁTALJA: ÁRPÁD NÉPÉNEK ÚTJÁN Terepjáró teherautókkal a Tisza-forráshoz

Időpont(ok):
2017.07.04-09. (6 nap, 5 éj)
Ár: 65.000 Ft/fő
Időpont(ok): 2017.07.04-09. (6 nap, 5 éj) Ár: 65.000 Ft/fő 1. nap: Vaja, Rákóczi-kiállítás. Penyige: Lekvárda, Túristvándiban vízimalom, Szatmárcseke Kölcsey síremléke. Tiszacsécsén Móricz-emlékház, Orosziban kárpátaljai irodalmi est. 2. nap:  Beregvidék fővárosa: Beregszász. Munkács: a vár és a szép belváros. Szolyva: „Málenkij robot" emlékpark. Vereckei-hágó, Árpád-vonal-bunker, honfoglalás emlékmű. 3. nap: Szinevéri-tó, csodaszép tengerszem. Alsókalocsai ruszin skanzen. 4.…

KÁRPÁTALJA: ÁRPÁD NÉPÉNEK ÚTJÁN Terepjáró teherautókkal a Tisza-forráshoz

DÉL-ERDÉLY: BARANGOLÁS A KIRÁLYOK ÉS FEJEDELMEK FÖLDJÉN

    
 
Időpont(ok):
2017.07.01-08. (8 nap, 7 éj)
Úti cél: Erdély, Bánság
Út jellege: Természet, Felfedezés, Városnézés, Történelem, Túra/kultúra út, Kulturális utazás
Ár: 84.900 Ft/fő
Útvonal: Szfvár-Bp-Szeged-Arad
Felszállási helyek: Budapest, Székesfehérvár, Szeged, útvonalba eső települések, pihenőhelyek.

16 del erdely.21. nap: Aradi városnézés: Zala György Szabadság-szobra, a gyönyörű belváros és az 1896-ban épült Víztorony. Temesvár – a „nyugat kapuja”: a Dóm tér a katolikus és a szerb ortodox székesegyházzal, a Lloyd-sor szecessziós palotái, a Hunyadi-vár, a román, magyar és német nyelvű Nemzeti Színház és az Állami Opera épülete. Csernakeresztúr: tájház és székely bukovinai est.
2. nap: Déva: látogatás a várban. Vajdahunyad vára: Erdély legromantikusabb várkastélya. Nagypestény: Bernád Elek kisnemesi kúriájában fogad. Demsus: ortodox templom ókeresztény hitvilággal. Felkeressük Rudolf herceg sziklába vájt emléktábláját.
3. nap: Könnyű túra a Retyezát vadregényes világába. VAGY: séta a Malomvíz-kolcvári erődítmény romjaihoz és az ortodox templomhoz. Sarmizegetusa (Várhely): Dacia provincia fővárosának romjai, az Unesco Világörökség része.
4. nap: Őraljaboldogfalva: Erdély egyik legértékesebb református temploma. Könnyű séta Malajesd 15. századi várához. A Krivádiai erőd megtekintése után séta a Véka-szurdok varázslatos világában. A Boli-barlangról Jósika Miklós is megemlékezik – őskori maradványok és ókori rajzok különleges helyszíne.
5. nap: Algyógyon fürdési lehetőség a termálvízéről híres Feredőben, majd a vízesés és a két igen értékes műemléktemplom megtekintése. Alvinc: református templom és a Martinuzzi-kastély. Kelnek 13. századi erődtemploma az UNESCO világörökség része. Nagyszeben: Séta Erdély szász fővárosában.
6. nap: Vízakna a monarchia egyik legnépszerűbb üdülőhelye. Fogarasi-havasok: Transzfogaras és a Bilea-tó, könnyű séta a Zergenyereghez. Kisdisznód: Hegyi-templom – a szász építészet legrégibb emléke. Astra Falumúzeum: 340 falusi házat magában foglaló 1000 ha-os rezervátum.
7. nap: Kerc: 1202-ben alapított ciszterci kolostor. Fogaras: középkori vár és a református templom Árva Bethlen Kata esküvői palástjával. Halmágy: 12-13. századi evangélikus templom – a barcasági magyarság legrégibb műemléke. Törcsvár: a Nagy Lajos király által építtetett „Drakula kastély”. Ismerkedés Brassó belvárosával.
8. nap: Prázsmár erődtemploma az UNESCO világörökség része. Marosillye: Bethlen Gábor erdélyi fejedelem szülőhelye. Máriaradna: a bánsági katolikusok búcsújáró kegytemploma.

    

A Retyezát északi lábainál elterülő bájos Hátszegi-medencében, valamint a Sztrigy folyó völgyében és a déli Zsil-völgyben is szép számmal talál kulturális jellegű, illetve természeti látnivalót az ide látogató. Példának okáért a környék egyik fontos nevezetessége a római Dacia tartomány fővárosának romja, de akad itt nem kevés félig-meddig elfeledett magyar vonatkozású történelmi emlék is: várromok, jobb-rosszabb állapotban lévő nemesi uradalmak, kastélyok, templomok, sőt a Rudolf trónörökös vadászatának emléket állító tábla is túlélte a XX. század történelmi viharait...

Utazást, szállást, félpanziót, honismereti vezetést, bukovinai székely bemutatót

Honismereti vezetők: Bálint Emőke, kedves, kiváló, bájos brassói idegenvezetőnk, és Borbély-Kiss László, segesvári tanár, idegenvezető.
1. nap: 5.00-kor Székesfehérvárról, 6:15-kor Budapestről indulunk (útirány: M5, Szeged). Arad: A Szabadság-téren áll Zala Györgynek a 13 vértanú emlékére emelt Hungária szoborkompozíciója, az egyik leggyönyörűbb magyar emlékmű. A városnézés során bemegyünk az 1896-ban épült Víztoronyba, ahol megannyi magyar érdekességet, feliratot látunk, vannak itt festmények, tűzoltó felszerelések és sok más. Temesvár, a „Nyugat kapuja”, Románia leggazdagabb városa. A Béga-partján napjainkig békében él egymás mellett magyar, román, német, szerb és bolgár. Ismerkedünk a Bánság 300 ezres fővárosának regényes történelmi emlékeivel, a vásáros kirakodók portékáitól színes tereivel, tágas és virágos parkjaival, hídjaival, multikulturális hangulatot árasztó épületeivel, tiszta utcáival, hangulatos kávézóival. Megtekintjük Dózsa György kivégzésének feltételezett helyszínét, a lenyűgöző Dóm téren álló Szent György katolikus székesegyházat, a Kormányzói Palotát, a szerb-ortodox püspöki székesegyházat, a Mária Terézia bástyát, a Lloyd-sor szecessziós palotáit, a Hunyadi-várat, a román, magyar és német nyelvű Nemzeti Színház és az Állami Opera épületét, Románia legnagyobb ortodox katedrálisát és a Tőkés László nevével fémjelzett református templomot, amely előtt kirobbant 1989-ben a romániai forradalom. Böjte Csaba gyermekeivel és a Dévai Szent Ferenc alapítvány hihetetlenül szép és sikeres missziójával ismerkedünk. A tájház megtekintése után táncműsorral várnak minket a Bukovinából elszármazott székelyek falujában, Csernakeresztúron.
2. nap: Felvonóval megyünk fel a gyönyörűen felújított magos Déva várába, ahonnan csodaszép kilátás tárul a Maros völgyére és az Erdélyi-érchegység vonulataira. Erdély egyik legszebb és legromantikusabb várkastélyába, Vajdahunyad várába látogatunk. A Sztrigy-folyó partján találjuk Nagypestény ősrégi Hunyad megyei települést, ahol két magyar nemesi családnak is áll kúriája. Egyiknek tulajdonosa az a Bernád Elek, aki a Duna TV Hazajárójának stábját is szokta kalauzolni errefelé. Megmutatja az otthonát, és egy darabon várhatóan el is kísér minket. Az elképesztő, római szentélyből átalakított demsusi templom a következő úti célunk, melynek különleges formavilága az ókeresztény hitvilágba repít minket. Falába római kori köveket építettek be. Felkeressük a megboldogult trónörökösünk, Rudolf herceg sziklába vájt magyar nyelvű emlékfalát, melyről nem sokan tudnak, mert kalandos módon kell megközelíteni és eltakarja az előtte lévő buja növényzet. Szállás panzióban a Retyezát lábánál (2 éj).
3. nap: Sok pihenővel tarkított könnyű túrát teszünk a Retyezát vadregényes, vízeséssel és tengerszemekkel tarkított világába. VAGY: délelőtti könnyű séta, pihenés után: a Kendeffy család Malomvíz-Kolcvári erődítményének romjai, valamint a domb másik oldalán fekvő, szintén korabeli ortodox templom. Sarmizegetusa: Dacia provincia fővárosának romjai, az Unesco Világörökség része. Szállás panzióban a Retyezát lábánál.
4. nap: Őraljaboldogfalván megtekintjük Erdély és talán Európa egyik legértékesebb református templomát, amelynek belsejét tetőtől talpig középkori freskók borítják. Malajesd 15. századi várának romjaihoz teszünk egy könnyű sétát, majd megállunk a Mara család ősi vára mellett Felsőszálláspatakon. A krivádiai erődöt Perényi Péter építtette 1528 táján, hogy a Havasalföldről a Vulkán-szoroson át Erdélybe, ill. a Hátszegi-medencébe igyekvő kereskedőket megvámoltassa. A Véka-szurdok egy varázslatos, különleges világ. Alacsony vízállásnál a víz néhol térdig, máshol derékig ér. A Boli-barlangban őskori maradványokat, falain pedig ókori rajzokat találunk. A legrégibb magyar történelmi regényben, Jósika Miklós is megemlékezik róla. Szállás Petrozsényban.
5. nap: Algyógyon fürdési lehetőség a termálvízéről híres Feredőben, majd megtekintjük a település csodálatos vízesését. A település a magyarság számára két igen értékes műemléktemplommal is rendelkezik. Alvincon megtekintjük újraéledt református templomát, és a szomszédos telken álló Martinuzzi-kastélyt. Ellátogatunk az UNESCO világörökségi helyszíneként számon tartott, 13. században épült kelneki erődtemplomhoz, a szász építészet egyik remekéhez. Nagyszebenben, Erdély szász fővárosában teszünk egy csodálatos sétát. Felkapaszkodunk a Várostorony emeletére is, ahonnan mesés kilátás tárul a belvárosra. Szállás Vízaknán.
6. nap: Vízakna sósvízű fürdőjéről nevezetes, a monarchia egyik legnépszerűbb üdülőhelyének számított. Gyönyörű, szecessziós fürdőépülete ma is megcsodálható. A Fogarasi-havasokba Euróa egyik legszebb útján, Ceausescu gigantomán vállalkozásán, a magyashegység jellegű Retyezátot átszelő Transzfogaras országúton kapaszkodunk fel, ez köti össze Erdélyt Havasalfölddel. A Bilea-tónál megpihenünk, majd egy könnyű sétát is teszünk a Zerge-nyereghez. Kisdisznódon megtekintjük a szászok legrégibb erődítményének számító Hegyi templomot. Nagyszeben mellett felkeressük az Astra Falumúzeumot, amely egy 340 falusi házat magában foglaló 1000 ha-os területen fekvő rezervátum. Szállás Vízaknán.
7. nap: A kerci ciszterci kolostort 1202-ben alapították, rajta az észak-rajnai művészeti jegyek ismerhetők fel. Az első épületet a tatárok elpusztították, a másodikat koragótikus stílusban építik fel háromhajós bazilikaként. Szentélyét később evangélikus templommá alakították. Fogaras középkori vára 4 saroktornyos, várárokkal ellátott épület, amelybe az Olt-folyó vizét vezették be. Bethlen Gábor erdélyi fejedelem reneszánsz várkastéllyá építtette. A vártól nem messze áll a csodálatos fa bútorzattal rendelkező református templom, amelynek udvarán áll Árva Bethlen Kata síremléke. Halmágyon a barcasági magyar építészet talán legrégebbi emlékét, a 12-13. századi evangélikus templomát tekintjük meg. A nyugdíjas tanítónéni, Magó Panni a portáján finom ebéddel vár minket. A vadregényes Bucsecs-hegység hófödte hegyóriásaival a hátterében, egy meredek sziklaszirtet koronáz meg Törcsvár. 1377 és 1380 között emelték Nagy Lajos király parancsára. 1916-ban a brassói városi tanács Zita királynénak adományozta, majd a háborús vereség után a szászok Ferdinánd román királynak ajánlották fel. Brassó gyönyörű belvárosával ismerkedünk: Fekete templom, Cérna utca, Katalin-kapu, Városháza. A Fekete- és a Fehér-tornyokból ragyogó kilátás vetül a városra. Szállás Pürkerecen.
8. nap: Prázsmár Szent Kereszt tiszteletére emelt erődtemploma az UNESCO világörökség része. Belső várfalba 275 kamrát alakítanak ki, ez ostrom idején lakókabin, békeidőben terménytároló funkciót töltött be. Hazafele tartva megállunk Marosillyén, ahol Bethlen Gábor erdélyi fejedelem született. Máriaradnán megtekintjük a Basilika Minor rangú kéttornyú bazilikáját, a bánsági katolikusok legnagyobb búcsújáró kegyhelyét és vele szemben azt a házat, ahol Kossuth Lajos az utolsó éjszakáját töltötte magyar honban.
Hazaérkezés 22.30 óra körül Budapestre.

Csernakeresztúron és Pürkerecen falusi turizmus keretében, családi panziókban. Hátszeg-vidéken, a Zsil-völgyében és Vízaknán panziókban.

del erdely

Útkereső

Úti cél

Út jellege

Hónap

Felszállási helyek

Letölthető katalógus

Határtalanul

banner hatartalanul

csapatepites

Partnereink

 

moszepkanadamagyar

trm banner

erdelylogo

polgarokhaza.hu
szekelyfold info 
 
 pusztina
 
teka alapitvany 

 Erdély és Székelyföld

Tóvidék.ro
 
 
 
 

 

 

  

 

 

 
Köszöntő

„Mert ne feledd:
magyarnak lenni
büszke gyönyörűség!"


TOVÁBB >>


koszonto

Utazási utalvány

Bannerkicsi

Hírlevél
Partnereink

karpatutazo

uduleserdelyben

www.kallos.org.ro

moldvai csangomagyarok 2

connect dots butterfly page

cserekert

orzokor