Otthonról hazamegyünk

vasárnap, június 25, 2017


KÁRPÁTALJA: ÁRPÁD NÉPÉNEK ÚTJÁN Terepjáró teherautókkal a Tisza-forráshoz

Időpont(ok):
2017.07.04-09. (6 nap, 5 éj)
Ár: 65.000 Ft/fő
Időpont(ok): 2017.07.04-09. (6 nap, 5 éj) Ár: 65.000 Ft/fő 1. nap: Vaja, Rákóczi-kiállítás. Penyige: Lekvárda, Túristvándiban vízimalom, Szatmárcseke Kölcsey síremléke. Tiszacsécsén Móricz-emlékház, Orosziban kárpátaljai irodalmi est. 2. nap:  Beregvidék fővárosa: Beregszász. Munkács: a vár és a szép belváros. Szolyva: „Málenkij robot" emlékpark. Vereckei-hágó, Árpád-vonal-bunker, honfoglalás emlékmű. 3. nap: Szinevéri-tó, csodaszép tengerszem. Alsókalocsai ruszin skanzen. 4.…

KÁRPÁTALJA: ÁRPÁD NÉPÉNEK ÚTJÁN Terepjáró teherautókkal a Tisza-forráshoz

A MONARCHIA ELFELEDETT KATONÁI NYOMÁBAN A CSODÁLATOS BALKÁNON Történelem, kultúra, természet, tengerparti pihenés

    
 
Időpont(ok):
2017.07.01-12. (12 nap 11 éj)
Úti cél: Európa magyar szemmel
Út jellege: Természet, Túrázás, Felfedezés, Városnézés, Történelem, Bor, Kulturális utazás, Nyaralás
Ár: 119.000 Ft/fő
Útvonal: Odafele: Bp. Szeged, M5, Belgrád. Visszafele: Szarajevó, Eszék, M6
Felszállási helyek: Budapest, Székesfehérvár, Szeged, útvonalba eső települések, pihenőhelyek.

prizren21. nap: Avala-hegy Belgrád mellett. Niš: Dél-Szerbia legnagyobb városa. Oszmán citadella, Ćele-kula koponya-torony, osztrák–magyar I.világháborús temető. Niši magyarok.
2. nap: Kuršumlijai Szent Miklós templom. Kuršumlijához közeli különleges alakzatú kövek tengere. Kirándulás az „Ördög városában”. Pristina (Koszovó): Néprajzi múzeum (fakultatív), majd séta a belvárosban.
3. nap: Pristina mellett az első rigómezei csata szerb emlékműve. Mirusha-vízesés. Felkeressük az I. világháborús osztrák-magyar temetőt, majd az Ipeki Patriarchátus monostorát. A dečani szerzetesek pincészetében a legkiválóbb koszovói borokból kóstolhatunk.
4. nap: Prizren. Egész napos városnézés, szabadidő. Nevezetes kőhíd, Sinan pasa dzsámija, a Prizreni Liga háza, a prizreni erőd és a 14. századi szerb ortodox templom. A fémmegmunkálás, drótművészet fél évezrede.
5. nap: A Kukës melletti Vezír-híd. A Fekete-Drin völgyében utazunk tovább Macedónia fele. Debarnál megálló a gyönyörű tónál.
6. nap: Ohrid a szláv Jeruzsálem. Ókori színház, Szent Zsófia templom, cári fellegvár. Fakultatív látogatás Szent Naumban, a Fekete Drin forrásánál.
7. nap: Az osztrák-magyar hadifoglyok útvonala Elbasan (Albánia) felé. A régi óratorony és a Király-mecset, híres középkori erődítményének falai. Karavasta Nemzeti Park. Kirándulás a lagúnákban. Valona-Vlora kikötője az I. világháborús magyar hadifoglyok szenvedéseinek végállomása.
8. nap: Tengerparti szabadidő Albánia egyik legszebb strandján, Gjipe Beachen.
9. nap: Kruja vára, mely Albánia hősének, Szkandér bégnek a szülőhelye. A Shkodra-tó partvidéke. Megnézzük Rozafa várát, amelyhez a magyar Kőmíves Kelemen történetéhez hasonló legenda fűződik. Látogatás a Fotómúzeumban.
10. nap: Kotori-öböl (Montenegro) a Monarchia legdélebbi kikötője. Délutáni strandolás. Fakultatív hajókirándulás a Kék-barlanghoz. Útközben Mamula-sziget.
11. nap: Reggeli után Kotor, belvárosi séta. Perast kikötővárosa. Városi Múzeum, a tengerészeti tudományok kiállításával, vagy felsétálhatunk a monarchia idején épült Szent András erődhöz.
12. nap: Szarajevó: városnézés majd szabadidő a Bascarsiján. A monarchia idejének legfőbb látványosságai: Latin-híd a Monarchia Múzeummal, a városháza épülete, Gavrilo Princip szobra, és a merénylet helyszíne.

    

Az 1914-es szerbiai offenzívával kezdetét veszi az első világháború. Ennek során legalább 80 ezer osztrák–magyar katona esett hadifogságba. Közülük 1915 késő őszén – a nyomorúságos körülmények, az éhezés és a tífusz következtében – a niši gyűjtőtáborból már csupán 35 ezer indulhatott erőltetett menetben délnyugat felé. A központi hatalmak támadása elől menekülő szerb katonaság és civil lakosság előtt terelték őket végig a Balkánon. E fogolytömeg 67 százaléka a történelmi Magyarország területéről származott. A két hónapos, havas hegyeken, mocsarakon át vezető menetelés balkáni halálmarsként vonult be a történelembe. A foglyok maradékát – már csak 23-24 ezer ember élt – az albániai Valona (Vlora) kikötőjében hajózták be az olaszok, s a kietlen szardíniai vesztegzár- és börtönszigetre, Asinarára szállították. Ahol a szomjazás, az éhezés és a kolera további sok ezer áldozatot követelt. A végső mérleg szerint mindössze hatezer hadifogoly maradt életben! Szamár-sziget rabjai között magyar művészek is voltak, akik a járvány lecsengése után felvirágoztatták alkotásaikkal a kopár földdarabot.

 

Utazást, szállást reggelivel és a honismereti vezetést

Honismereti vezető: Kisida András fiatal, világot járt, Balkán-kedvelő, nagy történelmi tudású, az első világháború osztrák-magyar történelmét szenvedélyének tekintő tapasztalt vezetőnk

monarchia szerbia1. nap: 6:45-kor indulunk Budapestről (útirány: M5, Szeged). Avala-hegy Belgrád melletti: első világháborús emlékmű, ahonnan áttekinthetők az 1914-es belgrádi utóvédharcok csataterei. Niš: Dél-Szerbia legnagyobb városa. Oszmán citadella (az egykori tiszti hadifogolytábor, dzsámi) megtekintése. Ellátogatunk a Ćele-kula koponya-toronyba és a mellette fekvő első világháborús osztrák–magyar temetőbe. Találkozás niši magyarokkal. Szállás Nišben.
2. nap: Kuršumlijában ellátogatunk a 12. századi Szent Miklós templomhoz, amely a település szimbólumának számít. Kuršumlijától nem messze található egy különleges természeti csoda, amely valójában különleges alakzatú kövek tengere. Kirándulás az „Ördög városában” két órás kellemes kikapcsolódást nyújt. Pristina (Koszovó): Néprajzi múzeum megtekintése (fakultatív), majd esti séta a belvárosban. Szállás Pristinában.
3. nap: Pristina mellett megtekintjük az első rigómezei csata szerb emlékművét, és áttekintjük az 1915-ös nagy offenzíva csatatereit. A gyönyörű természeti környezetben fekvő Mirusha-vízeséshez látogatunk. A Mirusha-folyó által vágott kanyon mintegy tíz kilométer hosszú, a tavak között vízesések találhatóak, a legmagasabb a 22 m-t is eléri. monarchia koszovoEbéd Ipekben. Felkeressük az első világháborús osztrák-magyar temetőt, majd megtekintjük az Ipeki Patriarchátus monostorát. Az UNESCO Világörökség részeként nyilvántartott, dečani kolostorhoz látogatunk, amelyet 1335-ben építettek. A dečani szerzetesek pincészetében a legkiválóbb koszovói borokból kóstolhatunk. Szállás Prizrenben.
4. nap: Prizren Koszovó kulturális fővárosa, amely rabul ejt különleges hangulatával. Egész napos városnézés, szabadidő. Nevezetes a török hódoltság időszakában épült kőhíd, Sinan pasa dzsámija, a Prizreni Liga háza, a prizreni erőd és a 14. századi szerb ortodox templom, amely az UNESCO világörökség része. A fémmegmunkálás, azon belül a drótművészet fél évezredre visszatekintő mesterség Prizrenben. Lehetőségünk lesz megtekinteni működésüket egy prizreni műhelyben. Szállás Prizrenben.
5. nap: Kukës mellett, a Fekete- és a Fehér-Drin folyók összefolyásánál felkutatjuk a Ljumkulai (Kulle e Lume) Vezír-hidat, amely az Enver Hodzsa által felduzzasztott víztükör alatt alussza álmát – de hátha szerencsénk lesz, és meglátjuk hajlott, öreg hátát. A Fekete-Drin völgyében, a balkáni halálmars útvonalán utazunk tovább Macedónia fele. Rövid megállók a festői albán havasokban. Debarnál megálló a gyönyörű tavánál. Szállás Ohridban, Macedóniában.
6. nap: Ohridot szláv Jeruzsálemként is szokták jellemezni, mely a róla elnevezett tó partján, a Macedóniába érkező turisták legkedveltebb célpontjának is számít. Olyan csodákat látunk itt, mint az ókori színház, a 11. századi Szent Zsófia templom, vagy a cári fellegvár. Fakultatív látogatás Szent Naumban, a Fekete Drin forrásánál, az ortodox kolostorközpontban. Szabadidő az Ohridi-tónál. Szállás Ohridban.
monarchia albania7. nap: Az osztrák-magyar hadifoglyok útvonalát követjük Elbasan (Albánia) fele. A város jelképe a régi óratorony és a 15. század végén épült Király-mecset. Híres középkori erődítményének falai ma is állnak. Ebéd Elbasanban. A Karavasta Nemzeti Park (sós mocsarak, lagúnák, szép tengerpart) mesébe illő táj, mégis szomorú emlék: a fogolymenet egyik legkegyetlenebb helyszíne. Kirándulás a lagúnákban, gazdag madárvilág, olykor pelikánok is. Valona-Vlora kikötője az első világháborús magyar hadifoglyok szenvedéseinek végállomása volt. Szállás Vlorában.
8. nap: Tengerparti szabadidő Albánia egyik legszebb strandján, Gjipe Beachen. Szállás Vlorában.
9. nap: Kruja várába látogatunk, mely Albánia hősének, Szkandér bégnek a szülőhelye. Krujában a Hunyadi János utcáról nyílik a Hunyadi János tér, innen indul a sétány a vár bejáratához. A Shkodra-tó gyönyörű partvidékére érkezünk. Shkodrát (Szkutarit) 1916 januárjában elfoglalták az osztrák-magyar monarchia csapatai. Meglátogatjuk Rozafa várát, amelyhez a magyar Kőmíves Kelemen történetéhez hasonló legenda fűződik. Látogatás a kitűnő Fotómúzeumban. Szállás Shkodrában.
monarchia mn bih10. nap: A Kotori-öbölben (Montenegro) volt a Monarchia legdélebbi kikötője, ellenőrzéséhez több erődöt is építettek. Délutáni strandolási lehetőség Žanjic kiváló strandján. Fakultatív hajókirándulásra indulunk a Kék-barlanghoz, ahol a fény játéka a tengert kékre színezi. Útközben kikötünk a Mamula-szigeten, amelynek 80 %-át egy monarchia korabeli erőd teszi ki. Szállás Žanjicban.
11. nap: Reggeli után tovább indulunk Kotorba. Belvárosi séta a történelmi városrészben, amelynek jelentős része a Velencei Köztársaság idején épült ki. 4 és fél kilométer hosszú városfala az UNESCO világörökség része. Perast kikötővárosánál megállunk egy órára. Itt meg lehet tekinteni a Városi Múzeumot, ahol a tengerészeti tudományok kiállítása látható, vagy fel lehet sétálni a monarchia idején épült Szent András erődhöz, amely szerves része annak az erődsornak, amik az öböl felett és az öböl bejárata körül épültek. Szállás Szarajevóban, Bosznia-Hercegovina fővárosában.
12. nap: Szarajevó: városnézés majd szabadidő a Bascarsiján (bazár sor). Felkeressük a monarchia idejének legfőbb látványosságait: a Latin-hidat a Monarchia Múzeummal, a gyönyörű városháza épületét, Gavrilo Princip szobrát a szerb városrészben, és a merénylet helyszínét.
22:30-kor érkezés Budapestre.

3*-os hotelekben vagy panziókban. 1 éj Nisben (Szerbia), 1 éj Pristinában (Koszovó), 2 éj Prizrenben (Koszovó), 2 éj Ohridban (Macedónia), 2 éj Vhlorában, 1 és Skhodrában, 1 éj Žanjicban, 1 éj Szarajevóban

1.
monarchia szerbia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. 
monarchia koszovo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

monarchia albania

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.
monarchia mn bih

Útkereső

Úti cél

Út jellege

Hónap

Felszállási helyek

Letölthető katalógus

Határtalanul

banner hatartalanul

csapatepites

Partnereink

 

moszepkanadamagyar

trm banner

erdelylogo

polgarokhaza.hu
szekelyfold info 
 
 pusztina
 
teka alapitvany 

 Erdély és Székelyföld

Tóvidék.ro
 
 
 
 

 

 

  

 

 

 
Köszöntő

„Mert ne feledd:
magyarnak lenni
büszke gyönyörűség!"


TOVÁBB >>


koszonto

Utazási utalvány

Bannerkicsi

Hírlevél
Partnereink

karpatutazo

uduleserdelyben

www.kallos.org.ro

moldvai csangomagyarok 2

connect dots butterfly page

cserekert

orzokor