Otthonról hazamegyünk

vasárnap, június 25, 2017


KÁRPÁTALJA: ÁRPÁD NÉPÉNEK ÚTJÁN Terepjáró teherautókkal a Tisza-forráshoz

Időpont(ok):
2017.07.04-09. (6 nap, 5 éj)
Ár: 65.000 Ft/fő
Időpont(ok): 2017.07.04-09. (6 nap, 5 éj) Ár: 65.000 Ft/fő 1. nap: Vaja, Rákóczi-kiállítás. Penyige: Lekvárda, Túristvándiban vízimalom, Szatmárcseke Kölcsey síremléke. Tiszacsécsén Móricz-emlékház, Orosziban kárpátaljai irodalmi est. 2. nap:  Beregvidék fővárosa: Beregszász. Munkács: a vár és a szép belváros. Szolyva: „Málenkij robot" emlékpark. Vereckei-hágó, Árpád-vonal-bunker, honfoglalás emlékmű. 3. nap: Szinevéri-tó, csodaszép tengerszem. Alsókalocsai ruszin skanzen. 4.…

KÁRPÁTALJA: ÁRPÁD NÉPÉNEK ÚTJÁN Terepjáró teherautókkal a Tisza-forráshoz

UDVARHELYSZÉK ÍZEI - ÍNYENCTÚRA SZÉKELYFÖLDÖN Célkeresztben a gasztronómia

    
 
Időpont(ok):
2017.06.30 - 07.05. (6 nap, 5 éj)
Úti cél: Erdély, Székelyföld
Út jellege: Természet, Gasztronómia, Felfedezés, Hagyományőrzés, Városnézés, Történelem, Bor, Túra/kultúra út, Nyaralás
Ár: 74.000 Ft/fő
Egyágyas felár: 12.500 Ft/ 5éj
Útvonal: Bp., 4-es főút, Nagyvárad
Felszállási helyek: Budapest, Székesfehérvár, útvonalba eső települések, pihenőhelyek.

kaposztas langos br blogra1. nap: A Vura Vinotéka pincéjében erdélyi borokkal ismerkedünk Nagyvárad belvárosában. Rövid városnézés után utazunk tovább, Erdőszentgyörgyön a Rhédey-kastély közelében lesz a szállásunk, családias panzióban.
2. nap: Kőrispataki Kalapmúzeum, Bözödújfalu, az elárasztott falu. Erdőszentgyörgyi kastély. Vármezőn a pisztrángos tóból ki kell fognunk a másnapi vacsoránkat. Kis túra a Sószorosban Parajdon. Telegdy-házban vacsora. Korondon meglátogatjuk Józsa János fazekas műhelyét.
3. nap: Házigazdánk lekvárjait és mesés házi szörpjeit kóstoljuk meg Bögözön, e falu templomát is megnézzük. Siménfalván kosárfonó manufaktúra. Farkaslakán Tamási Áron szülőháza. A sírja melletti Ábel bölcsője Panzióban miccset kóstolunk. Szejkefürdőn borvizet iszunk, majd Székelyudvarhelyen sétálunk a belvárosban. Oroszhegyen a legtöbb aranyéremmel elhalmozott pálinkafőzőt, Ambrus Pétert keressük fel. Estére a tegnapi halászzsákmány: szentábrahámi halas fűszerkeverékkel megbolondított pisztráng lesz.
4. nap: Góbé Székely Mustár a küküllőkeményfalvi termelőtől. Az Ivó-völgyben vadaspark, Ivó faluban a Honor húsüzem. Innen a 80 km2-en elterülő székely tanyavilágba, Székelyvarságra látogatunk. Kovács Berta-Anna szövő-fonó műhelye, valamint Nagy Ágoston zsindelykészítő mester. Vízimalom, benne érdekes múzeummal. Zetelakán Tormai Gergely kovácsműhelye.
5. nap: Kénoson Mózes Enikőnél reggelizünk. A Homoród völgyébe kanyarodva a magyar alapítású unitárius vallással ismerkedünk. Béla G. Albert fafaragó. Újabb kaland: a Homoródalmási Kézműves Sajtok Mesterénél, Sándor Kálmán Hubánál. Lövétén a hagyományos kenyérkészítési mód a helyi kenyérgyárban. Szentegyházán a Hun Tanyán pásztor gulyás leves, sütőlapon sült húsok, zöldségek. Vacsora székely kürtőskalács. Búcsúműsor: a székelyudvarhelyi Boróka táncegyüttes.
6. nap: Fakultatív gasztro-program a közeli Székelyderzsen. „SzentÁbrahámi” gyógynövényes termékek. Ezek gyártója Papp Emese és fiai várnak ránk teázásra: megkóstolhatjuk a „Székely legelők virágteája”, a „Székely életerő tea” és a „Székely szerelem tea” termékeket is. Találkozunk jövőre, a Háromszéki ínyenctúrán!

 

    

Utunk során a ma is élő hagyomány és a népi ételek, népi mesterségek megismerésére nyílik lehetőségünk. De talán még ennél is nagyobb élmény lesz megismerni a sok-sok eredeti, agyafúrt, derék, tisztességben élő, életrevaló bölcs gazdát. Székelyföldön nagyon sok kistermelő, hagyományos módszerekkel dolgozó kisebb élelmiszergyártó üzem létezik. Ide kisebb mértékben zúdultak be a multi tömegtermelés termékei. Talán azért, mert az itt élők még közelebb élnek a természethez, ezért nem lehet akármivel megetetni őket...

„Székelyföld” Erdély szívében található meg, egyike a szépségekben, ritka jelenségekben és ásványkincsekben egyaránt gazdag kis tájaknak. Az egykori Marosszék és Udvarhelyszék, a mai Maros és Hargita megye határán helyezkedik el. Itt található Székelyudvarhely, Farkaslaka, Korond, Felső-Alsósófalva, Parajd, Szováta és részben Sóvárad, Kibéd medencék is. Székelyföld hagyományos foglalkozásai: földművelés, fafaragás, fazekasság, állattenyésztés, zöldségtermesztés. Így vált általánossá, pl. a levesek között a Havaselvén részben átlényegült balkáni csorba, ami különben egy igen ízes fogás, ha eredeti recept szerint készül. Ami jellemzője, hogy gyakorló honában korpaciberével savanyítják.


Erdélyben a leleményesebbje, s ezt ma így tálalják a legtöbb helyen, citromsóval savanyítja és kihagyja a vegyes zöldfűszer (sok kapor, zöldpetrezselyem, zellerlevél és a különleges ízt kölcsönző leustyán, vagy leustyán, Levisticum officinale a román nevéhez közelebb álló erdélyi kiejtés szerint) közül éppen a dió ízű leustyánt. Van ugyan ennek egy erdélyiesített változata is, ami ugyanúgy hússal és csont lével, sok idényzöldséggel készül, de savanyítás nélkül, tejfölös eresztékkel és helyenként a magyar konyhában felületesen ismert friss tárkonnyal (Artemisia dracunculus) ízesítve. Erdélyi csorbaként szerepel, ha ott van, az étlapon. Ugyanígy lett általános a román konyhától kölcsönzött pacalleves, amivel valószínű azért barátkozott meg az erdélyi ember és különösképpen a székely - aki alkalmanként "följavítja" zellerlevéllel, télire eltett piros paradicsompaprika kockákkal a szín miatt -, mert elkészítése szinte azonos a tárkonyos bárányfej levesével, csakhogy éppen tárkony nincs benne, helyette bőven van fokhagyma és télire eltett ecetes, zöld erős paprika.
A fő fogások között különlegességnek számít a kukoricadarából készült puliszka, aminek főzési, sütési mesterei igazából a román pásztorok, de ugyanígy a gyimesi csángók, akik teljes hétköznapi és ünnepi étrendet tudnak összeállítani belőle tejjel és különféle tejtermékkel. Éttermi étlapon a kímélő étrend ajánlatai között található leginkább tejfölös, tehéntúrós puliszka, vagy juhtúrós puliszka néven, vagy simán köretként, ha az étlapon a ma már különlegességnek számító, amúgy közönséges pörköltek, paprikások mellé. Érdekes ízek keveréke a puliszka körítéssel felszolgált tőtike (románul sarmalute), ami nem egyéb, mint a török konyhától kölcsönzött zöld levélbe (bármilyen fogyasztható zöld levélbe) göngyölt, rendszerint darált, fűszerezett, leginkább birka- vagy bármilyen hús. Halas vidéken, s ebből kevés van Erdélyben, a puliszkát a Duna-deltából kölcsönzött recept szerint roston sült, fokhagymaszósz (román neve szerint: muzsdej, olajjal, sóval, ha van kéznél pár csepp fehérborral habosra kevert zúzott fokhagyma) locsolt csuka mellé. Erdélyben bármilyen hal mellé. Marosludas határában tolakodóan csábít egy halcsárda, ki lehet próbálni taviponty változatban. A Felső-Maros mentén, Csikban a hegyi pisztráng a nem is különösen ritka csemege, a vendéglősök leginkább a gyilkostói neveltéből szerzik be. Nem ritka már az Al-dunai süllő, vagy a tengeri tokfélék sem.
A Székelyföldön rendszerint túros puliszka néven szerepel az étlapokon, s ezalatt minden esetben juhtúrós értendő. Ha nem az, akkor nem az igazi. Jó rákérdezni. Ritka a desszertek között a gyümölcs, van viszont fagylaltféle, ún. gyümölcskehely, sütemény is korlátozott választékban. A gyümölcskehely rendszerint konzervgyümölcsből készül, bölcs dolog előbb rákérdezni. Fontos pár mondatban az erdélyi konyha - különben már előfordult - tájszavairól is megemlékezni. Az már nem titok az anyaországi magyar számára, hogy a burgonya az annak tájanként kolompér, a székelységben inkább pityóka a köznapi neve. Az általánosan használt disznótoros (kolbász, májas- és véres hurka, alkalmanként puliszkával felszolgálva) disznó előtagja tulajdonképpen a jó sertés erdélyi tájneve, mint ahogy a hurkát Erdélyben egyértelműen lespórolja a köznapi nyelv a véres vagy májas mellől. A zöldségek közül a már említett petrezselyem, a murok (fehér, illetve sárgarépa), a paszuly (bab), a Székelyföldön általános a román nyelvből kölcsönvett, ejtés szerinti árdé, vagy árdéj a paprika nevére, illetve a vinetta a padlizsán nevére.

.

.

Utazást, szállást, félpanziót, honismereti vezetést, táncos búcsúestet, bemutatókat, kóstolókat.

Honismereti vezető: Bálinth Zoltán, egy igazi székely góbé, az árkosi vasalómúzeum és tájház gazdája. Sofőrjeink is helyi székelyek lesznek, hiszen szokásunk szerint a Korond-Trans Csavargóval utazunk.

Túránk kimondottan gourmé jellegű. Minden étkezés során székely specialitások kerülnek az asztalunkra. Levesként számíthatunk erdélyi paraszt csorbára, húsgombóc csorba káposztával, erdélyi tárkonyos ragulevesre, erdélyi lucskos káposztalevesre, tejfölös kolbászos pityókalevesre. A főételek: gyömbéres fokhagymás joghurtban érlelt csirkecomb tepsis krumplival, székely töltött káposzta, pisztráng egyedi fűszerezéssel, rácson sült flekken rácson sült zöldségekkel, lecsós csirketokány juhtúrós puliszkával. Reggelire házi termelésű finomságok, húsfélék, sajtok, padlizsánkrém, zakuszka, erdei gyümölcsös lekvárok is kerülnek az asztalra. Desszert: havasi kifli, gyors tehéntúrós csöröge, vargabéles, túrós fánk áfonyalekvárral, kapros-ordás palacsinta. Megkóstolunk persze vagy 8 féle pálinkát is, de hát Erdélyben ez alap. A felsoroltakra a koronát a napközbeni ínyenc kóstolók teszik fel.

1. nap:
Indulás: 4.45 Szfvár., 6 óra Bp. A Vura Vinotéka pincéjében ismerkedünk a legjobb erdélyi borokkal, Nagyvárad belvárosában. Erdély igenis bor nagyhatalom: több, a monrchia-időkben közismert, felkapott borvidékkel büszkélkedhet. Érmelléki, enyedi, arad-hegyaljai és küküllő-menti székely borokat kóstolunk, köztük a csak itt őshonos fekete királyleánykát is. Fakultatív program: 6 tétel, 2500 Ft, olivás pirítóssal. Rövid nagyváradi városnézés után utazunk tovább. Erdőszentgyörgyön finom vacsorával várnak ránk.
2. nap:
Megnézzük a kalapmúzeumban a világ legnagyobb szalmakalapját. Megtudjuk, miért van tölcsér a széki kalap tetején, mi a különbség a román és a magyar, vagy épp az udvarhelyszéki és a sóvidéki kalap között. Aztán legurítunk valami frissítőt a „Kalap-kocsmában”, ahol a falakról a falu apraja-nagyjának szalmakalapos képei néznek vissza ránk. Leszaladunk Bözödújfaluba, megnézzük az elárasztott falu emléktábláját. Egyébként az idei évben leeresztik a tó vizét, és az előrejelzések szerint őszig látható lesz az egykori falu egész területe is. Bekukkantunk Erdőszentgyörgyön a kastélyba, ahol az angol anyakirályné üknagyanyja, Rhédey Klaudia született. Vármezőn a gyönyörű fekvésű pisztrángos tóban fontos dolgunk akad: csalit és botokat kapunk, és ki kell fognunk a másnapi vacsoránkat. Kis túrát teszünk a Sószorosban Parajdon, ahol érdekes só kitüremkedéseket látunk. Székelyföld egyik legjobb éttermében, a Telegdy-házban vacsorázunk, ahol fás kályhák tüze alakítja át a nyers alapanyagot finom falatokká és tartja melegen a már kész ételeket. Telegdy-féle túrós puliszka gombócot eszünk zsíros házi tejföllel, körberakva hagymakarikákkal, majd a szintén messze földön híres Telegdy-féle töltött káposzta kerül az asztalunkra. Korondon meglátogatjuk Józsa Jánosnak, a Magyar Népművészet Mesterének fazekas műhelyét és meghallgatjuk stílusos előadását. Bögözön lesz a szállásunk a továbbiakban.
3. nap:
Házigazdánk, Irénke felülmúlhatatlan lekvárjait és mesés házi szörpjeit kóstoljuk meg. A fekete áfonya lekvár, havasi szeder lekvár, fekete bodza lekvár, valamint fekete áfonya szörp, havasi szeder szörp, fekete bodza szörp és fenyőrügy szörp termékei nyerték el a Székely Termék Védjegyet. Bögöz 12. században épült erődített református templomát nem hagyhatjuk ki, mert benne csodálatos 14. századi freskókat láthatunk, köztük a Szent László legenda egész Kárpát-medencében egyik leginkább épen maradt ábrázolásával. Siménfalván egy kosárfonó manufaktúrát látogatunk meg. Farkaslakán megtekintjük Tamási Áron szülőházát unokaöccse, Sipos Mátyás vezetésével. A Tamási Áron sírja melletti Ábel bölcsője Panzióban a román specialitást, a 4 húsból készült miccset kóstoljuk meg házikenyérrel, mustárral, házi savanyúsággal. Szejkefürdőn megkóstoljuk a különlegesen gazdag ásványi anyag tartalmú borvizet, majd Székelyudvarhelyen sétálunk a sok érdekességet tartogató belvárosban. Betérünk a székely népművészeti boltba, ahol csak tiszta forrásból származó termékeket árulnak. Egy rejtett polgári kincset találunk, amikor meglátogatjuk a Kovács fényképészetet. Európában egyedi élményben és igazi időutazásban lesz részük. Lehetőség adódik náluk eredeti népviseletben igazi fehér-fekete fénykép készítésére. A Haáz Rezső Múzeumban gazdag néprajzi kiállítást tekintünk meg. Oroszhegyen, a leghíresebb székely szilvapálinkák falujában a legtöbb aranyéremmel elhalmozott főzőt, Ambrus Pétert keressük fel. Kóstolótermében elképesztően jó és sokféle pálinkával vár bennünket. Csak szilvából vagy 4 félét készít. Este megesszük a tegnapi halászzsákmányt: szentábrahámi halas fűszerkeverékkel megbolondított pisztráng lesz a menü, Irénke féle fokhagymás mártással.
4. nap:
Ha azt hinnénk, hogy Székelyföld nem mustár nagyhatalom, hát nagyot tévedünk. A natúr jellegű ízéről és összeállításáról ismert Góbé Székely Mustár simán veri bármelyik bolti mustárt, minden tekintetben. Küküllőkeményfalván megismerjük a termelőt, aki a természetességre és frissességre törekszik, a tartósítószerek és színezők elhagyásával. Az Ivó-völgyben felkeressük a gyönyörű vadasparkot. Közel hozzá, Ivó faluban van a Honor húsüzem, ahol hagyományos módszerekkel folyik a húsfeldolgozás. Tapasztalt szakemberekből álló csapat gondoskodik a legkiválóbb minőségű, tradicionális íz világú termékek előállításáról. Vásárolhatunk itt vagy 50 különféle terméket, vaddisznó, vadnyúl, szarvas, őz és fácán húsféléket, de olykor medve hús termékeket is árulnak. Vihetünk haza kolbászt, szalámi és sonkaféléket is. Innen a 80 km2-en elterülő székely tanyavilágba, Székelyvarságra, "a székely tanyavilág zsindelyországába" látogatunk. Meglátogatjuk a 80 évesen is aktív Kovács Berta-Anna szövő-fonó műhelyét (természetesen vásárolhatunk is tőle), valamint Nagy Ágoston zsindelykészítő mestert, és egy vízimalmot is (benne érdekes kis múzeummal). Visszafelé Zetelakán meglátogatjuk Tormai Gergely kovácsműhelyét.
5. nap:
Kénosra megyünk, éhgyomorral. Az eldugott kis székely faluban él Mózes Enikő, aki gyerekkora óta foglalkozik állattartással és gyümölcstermesztéssel. Nála fogunk reggelizni. Friss házikenyérrel, bivalytejből készült termékekkel, vajjal, joghurttal, faszenes lágy-, kemény és érlelt bivalysajtokkal, házi lekvárokkal és szörpökkel vár bennünket. A Homoród völgyébe kanyarodva az unitárius vallás központi vidékére érünk. A homoródkarácsonyfalvi templomban a magyar alapítású, egy Isten hitet hirdető, toleráns vallással ismerkedünk. A falakkal körülvett templom a 13. században épült. A tornyában található ősi rovásírásos maradvány, és különleges középkori freskói, köztük a Szent László legenda teszik különösen értékessé. A templom árnyékában lakik Béla G. Albert fafaragó. Egy rendkívül eredeti embert ismerünk meg a személyében. Verseket is hallhatunk tőle, és közös énekléssel fejezzük be a látogatást. Rendkívül olcsón árulja munkáit, hivatását missziónak, tehetségét Istentől kapott feladatnak tekinti. Újabb lenyűgöző kaland következik: a Homoródalmási Kézműves Sajtok Mesterét, Sándor Kálmán Huba sajtkészítő mestert keressük fel az ódon csűrből kialakított látványüzemében. A tágas, világos térben óriási asztal vár minket telis-tele finomabbnál finomabb sajtokkal, gyümölccsel, házikenyérrel és finom borokkal. Kóstolgatás közben a hatalmas ablaküvegen keresztül azt is láthatjuk, hogyan készülnek a különféle érlelt sajt különlegességek - hagyományos előállítási házi alapanyagokból, de 21. századi körülmények között. Lövétén egy családi vállalkozásként működő kenyérgyárban az évszázadokra visszanyúló hagyományos kenyérkészítési módot követik a székely pityókás kenyér elkészítése során. A kovászolás és dagasztás után a megkelt tésztát kiszaggatják, majd fa bevető lapáton helyezik a kihevített hagyományos tégla kemencébe, melyet fával fűtenek. A kemencéből kiszedett kenyeret megverik, majd hűlés után csomagolják. A kenyér nem tartalmaz semmi mesterséges anyagot, mégis eláll jó 10 napig – érdemes lesz hazavinni belőle akár ajándékba is. Szentegyházán a nomád jurtát formázó Hun Tanyán pásztor gulyás levest, sütőlapon sült húsokat, zöldségeket fogyasztunk. Vacsora után a desszert reményében egy hagyományőrző családi vállalkozást látogatunk meg ugyanitt, ahol bemutatják a székely gasztronómia alapműve, a hagyományos faszénparázson sült székely kürtőskalács készítésének módját. Szállásunkon búcsúműsor készül: a székelyudvarhelyi Boróka táncegyüttes tagjai lépnek fel a szabadtéri színpadon.
6. nap:
A reggelit házigazdáinktól szendvicsek formájában kapjuk meg és visszük magunkkal – jól fog jönni a hosszú úton hazafelé. Fakultatív gasztro-programot ajánlunk mindjárt indulás után, 2200 Ft ellenében, a közeli Székelyderzsen. Nem túl sokszor adatik meg az ember életében, hogy egy Unesco Világörökség részét képező, 700 éves zord erőtemplom mélyén, gyertyafénynél fogyaszthatja el fejedelmi reggelijét. A templomerőd bástyájában búbos kemencében sült házikenyér, szilvapálinka, érlelt szalonna, házi kolbász, juhsajt, orda, telemea (hasonlít a feta sajthoz), főtt házi tojás, zöldhagyma, paradicsom, uborka, friss házi tej, szilvalekvár, zakuszka, ásványvíz és ordás lepény kerül az asztalunkra. A szász típusú erőd körítőfalon szuroköntő nyílásokat és sok-sok lőrést látunk. Találunk egy rovásírásos téglát, a középkori freskókról pedig ismét, túránk során már harmadszor tűnik fel a Szent László legenda (Székelyföldön összesen 6 templomban látható). Különlegesség, hogy mind a napi él az az ősi szokás, hogy a családok a saroktornyok emeletén, kampókra akasztva tárolják a szalonnát és a sonkát, a gabonát pedig a bástyák között, a várfal mentén, hatalmas ládákban tartják. A tornyokat és a gabonás ládákat hetente egyszer, szerdán reggel 7-kor lehet csak meglátogatni még ma is, nehogy egy sonka átugorjon egy másik kampóra. Utunk végére egy valóságos csoda maradt. A „SzentÁbrahámi” gyógynövényes termékek a Kárpát-medence legmagasabb minőségű luxus-kivitelezésű kézműves teái, fűszerei és gyógyhatású készítményei. A „Furfangos” székely fűszerkeverék gyártója, Papp Emese és fiai egy csodálatos nemesi kúriában várnak ránk egy teázásra: megkóstolhatjuk a „Székely legelők virágteája”, a „Székely életerő tea” és a „Székely szerelem tea” termékeket is. Kilépve az egyhektárnyi, bio művelésű Gyógynövényes Csodakertbe, látjuk az illatokban, színekben pompázó gyógy- és fűszernövényeket. Fűszerkeverékeik erdélyi úri családok régi receptjeiből ihletődnek, és nem csupán ízesítenek, de gyógyhatásuk is van. Húsokhoz, levesekhez vagy halakhoz ajánlott fűszersóik parajdi só hozzáadásával készülnek, és egészen fantasztikuson meg tudjuk bolondítani velük a leghétköznapibb ételeket is. Gyógyhatású termékeik (párnák, övek, sapkák, fülvédők) is kimagasló minőségűek. Ha párunk lemaradt erről a szép túráról, vásárolhatunk neki gyógynövényes-sós szerelempárnát, hogy csak rólunk álmodjunk a továbbiakban is. 22 órára hazaérünk. Találkozunk jövőre, a Háromszéki ínyenctúrán!

Első éj: a Gerendás Panzióban Makfalva mellett. 2-5. éj: Székelyudvarhely melletti Bögözön, a Székely Termék Védjegyes lekvár- és szörpkészítőnél, Katona D. Irénkénél, a Székelykapu Panzióban.

szf inyenc

Útkereső

Úti cél

Út jellege

Hónap

Felszállási helyek

Letölthető katalógus

Határtalanul

banner hatartalanul

csapatepites

Partnereink

 

moszepkanadamagyar

trm banner

erdelylogo

polgarokhaza.hu
szekelyfold info 
 
 pusztina
 
teka alapitvany 

 Erdély és Székelyföld

Tóvidék.ro
 
 
 
 

 

 

  

 

 

 
Köszöntő

„Mert ne feledd:
magyarnak lenni
büszke gyönyörűség!"


TOVÁBB >>


koszonto

Utazási utalvány

Bannerkicsi

Hírlevél
Partnereink

karpatutazo

uduleserdelyben

www.kallos.org.ro

moldvai csangomagyarok 2

connect dots butterfly page

cserekert

orzokor