Otthonról hazamegyünk

csütörtök, április 27, 2017


VISSZA A TERMÉSZETHEZ! Vendégségben a Róka-tanyán: időutazás a Vajdaságban

Időpont(ok):
2017.05.19-21. (3 nap, 2 éj)
Ár: 39.000 Ft/fő
Időpont(ok): 2017.05.19-21. (3 nap, 2 éj) Ár: 39.000 Ft/fő 1. nap: Ásotthalom, Rózsa Sándor „főhadiszállása”, múzeum. Megismerkedünk az ásotthalmi boszorkával, a Délvidék Emlékparkban a délvidéki mészárlásra emlékezünk. A Palicsi-tó partján szecessziós villák. Madárszigetek - madármegfigyelés. Biológus vezetővel Szerbia legmodernebb állatkertjében Palicson. Róka-tanya, szállás, tájjelegű házias étkek.2. nap: Róka-tanya, tájház, Ludasi-tó természeti értékei lovas kocsin utazva.…

VISSZA A TERMÉSZETHEZ! Vendégségben a Róka-tanyán: időutazás a Vajdaságban

SZÁSZFÖLD ÉS HÁROMSZÉK - a Csíksomlyói Búcsúval

Időpont(ok):
2017.06.01-06. (6 nap, 5 éj)
Ár: 69.000 Ft
1.nap: Nagyenyed: Bethlen Kollégium és értékes könyvtára. Küküllőváron a tatárfejes, 13. századi templomba látogatunk.2.nap: A Világörökség gyöngyszeme, Szászfehéregyháza erődtemploma. Az egységes szász településképet őrző falu Károly herceg egyik kedvenc tartózkodási helye. Kőhalom: a városka feletti Várhegyen magasodó vár. Látogatás a szászföldi szórvány kőhalomi diákotthonában. Árkos: tájház…

SZÁSZFÖLD ÉS HÁROMSZÉK  - a Csíksomlyói Búcsúval

FELVIDÉKI HOSSZÚ HÉTVÉGE (Kassa, Gömör, Szepesség)

Időpont(ok):
2017.04.29-05.01. (3 nap, 2 éj)
Ár: 34.900 Ft/fő
Időpont(ok): 2017.04.29-05.01. (3 nap, 2 éj) Ár: 34.900 Ft/fő Kultúra/Természet 1. nap: Szádelői-szurdokvölgy (világörökség), könnyű kirándulás. Krasznahorkaváralja: a "gömöri Ravenna" Andrássy Franciska mauzóleuma. Rozsnyó, a Rózsák városa, kilátás a tűztoronyból. Andrássy-várkastély Betléren.2. nap: Szepesség. Késmárk: Thököly Imre mauzóleuma. A Szentháromság-fatemplom (Unesco világörökség). Lőcse óvárosa. 500 éves városháza, Szepességi múzeum, középkori szégyenketrec, 14. századi Szent Jakab…

FELVIDÉKI HOSSZÚ HÉTVÉGE (Kassa, Gömör, Szepesség)

TÚRA AZ ALACSONY-TÁTRA MESESZÉP FŐGERINCÉN

    
 
Időpont(ok):
2017.06.15-18. (4 nap, 3 éj)
Úti cél: Felvidék
Út jellege: Természet, Túrázás, Felfedezés, Városnézés, Történelem, Úttörő, Túra/kultúra út
Ár: 59.000 Ft/fő
Útvonal: Bp., 2-es főút, Vác, Ipolyság
Felszállási helyek: Budapest, Székesfehérvár, Vác, útvonalba eső települések, pihenőhelyek.

12 alacsony tatra.21. nap: Az Alacsony-Tátra lábánál Zólyomlipcse, majd Ördöglakoma-hágó túránk kiindulópontja. Fokozatosan emelkedünk, A Lajstroch (1602 m) után előbb a Králicka (1682 m), aztán 4 óra gyaloglás után pihenő a Stefanika Menedékházban (1740 m).
2. nap: A menedékháztól a Chopok felé tartunk. Az Alacsony-Tátra legmagasabb pontja, a Gyömbér (Ďumbier, 2043 m) a gerincről kissé letérve van. A gerincre visszatérve a érjük el a Chopokot (2023m), innen már csak egy karnyújtásnyi a Deres (Dereše) 2000 m-t meghaladó csúcsa. Mintegy két óra gyaloglás után jutunk fel a Chabanec 1955 m-es csúcsához. Folyamatosan ereszkedünk, mai szálláshelyünkhöz, a Durková Menedékházhoz (1630 m). Szálláshely a tetőtéren, vagy a földszinti étkező-nappaliban.
3. nap: A Nagy-Búbosra (Velká Chochula, 1753m) felérve, hamarosan elbúcsúzunk a havasi gyepek világától, és ismét a törpefenyők, majd a fenyőerdők közé érkezünk. Innen tovább ereszkedünk a gerincen. A Hédeli-nyeregbe (Hiadelské sedlo, 1099 m) lejtmenetben érkezünk, itt található egy bivakszállás. Kozí Chrbát (1330 m), innen a Hadlanka-nyereg. Kecske (Kecka, 1225 m) csúcs, majd Dóvalban (Donovaly). Óhegyi (Staré Hory) panzió.
4. nap: Besztercebánya főtere. Garamszeg fatemploma, 2008 óta az UNESCO világörökség része. Kovácsfalva fürdője. A város zajától távol eső fürdőpark garantálja a hatásos gyógyítás optimális körülményeit, és önmagában is hozzájárul a testi és lelki relaxációhoz.

 

    

Az Alacsony-Tátra Nemzeti Park Szlovákia legnagyobb kiterjedésű nemzeti parkja. Legnépszerűbb látványosságai a barlangok és karsztformák. A nemzeti parkra a hosszú völgykatlanok, mély kanyonok és a meredek kőszirtek a jellemzőek, a felső részén pedig túlnyomó részben törpefenyők és havasi legelők találhatók, ennek ellenére a nemzeti parkban az erdős területek dominálnak, a törpefenyvesek alatt fenyőerdők, valamint olyan alacsonyabb faállományú erdők és vegyes erdők dominálnak, amelyekben gazdagon nő a jegenyefenyő, a bükk, a lucfenyőt, a vörösfenyőt és a jávorfa. A fizikailag edzett turisták megmászhatják a hegység  legmagasabb csúcsait, melyek tetejéről gyönyörű a kilátás. A Chopok és a Gyömbér (Ďumbier) a legszebb szlovákiai hegygerincen találhatók. A park jelentőségét a barlangok létezése növeli, melyekből leghíresebb a Deményfalvi (Demänovská) barlangok rendszere. Nagyragadozóink életképes populációi élnek itt, mint pl. a barnamedve, a hiúz vagy a farkas, de megtalálható itt a tátrai hegyi zerge és a havasi mormota is.

Zólyomlipcsei vár: 1250-ben említik először, királyi tulajdonként. 1306-ban Károly Róbert foglalta el. A 15. században többnyire a királynék birtokolták. Későbbi birtokosai között találhatjuk a Széchy családot, a Wesselényieket és Bercsényi Miklóst is. A 19. században tűzvész pusztított falai között, sokáig nem építették újjá, majd 1873-1920 között árvaházként üzemelt.
A vár 60x30 méteres, ovális részét tekintik a legrégebbinek, a 13. századból valónak. Ehhez csatlakozik keleten a kerek öregtorony, nyugaton pedig a többosztatú palota. Ehhez az árvaház működése kezdetén egy újabb épületszárnyat illesztettek. Gótikus elemeket a vár keleti részén találhatunk, néhány kapu és ablak formájában. A gótikus kápolnát 1692-ben barokkizálták. 1573-ban reneszánsz stílusban építkeztek a vár belsejében.

.

Utazást, egyszeri félpanziót (utolsó nap), honismereti és túravezetést. A hegyen a magunkkal hozott élelmiszert fogyasztjuk, a menedékháznak van konyhája.

Honismereti vezető: Négyesi Miklós, kiváló, fiatal felvidéki túravezetőnk, aki egyaránt visz kultúr- és túracsoportjainkat. Erre a kettős szerepre földrajzi-történelmi ismeretei és természetimádata, kiváló hegyi terepismerete teszi maximálisan alkalmassá.

1. nap:
5.15-kor indulunk Székesfehérvárról, 6:30-kor Budapestről (útirány: M2, Ipolyság). Az Alacsony-Tátra lábánál fekvő Zólyomlipcse várát látogatjuk meg, mely a magyar uralkodók kedvelt tartózkodási helye volt. Később a Széchy család, majd a magyar állam birtoka lett, érintetlenül vészelte át az évszázadokat. Érkezés az Ördöglakoma-hágóhoz, túránk kiindulópontjához. Fokozatosan emelkedünk a fenyőerdők közül a törpefenyők világába. A Lajstroch 1602 méteres csúcsa után előbb a Králicka 1682 méteres kiszögelléséhez érkezünk, hogy aztán a 4 órás gyaloglás után megpihenjünk a Stefanika Menedékházban (1740 m). Ez az Alacsony-Tátra legnagyobb befogadóképességű menedékháza, ahol vannak emeletes ágyak, takarók, és kívánságra reggelit is készítenek. Van vezetékes víz (ivóvíz is), wc és zuhany.
2. nap:
A menedékháztól folyamatos hegymenetben a Chopok felé tartunk. Az Alacsony-Tátra legmagasabb pontját, a Gyömbért (Ďumbier, 2043 m) a gerincről kissé letérve érjük el. Innen pazar látványt nyújt a teljes főgerinc, a hófedte Magas-Tátra és a Liptói-Havasok. A gerincre visszatérve a Chopokot (2023) is elérjük, s innen már csak egy karnyújtásnyira van a Deres (Dereše) 2000 m-t szintén meghaladó csúcsa. Mintegy két óra gyaloglás után érjük el a Chabanec 1955 m-es csúcsát. A kilátás mesés, nehéz szavakkal leírni. Innen folyamatosan ereszkedünk, míg el nem érjük mai szálláshelyünket, a Durková Menedékházat (1630 m). Szálláshely a tetőtéren, vagy a földszinti étkező-nappaliban. Itt bőségesen van forrásvíz.
3. nap:
A hullámzó gerincen haladunk nagyon-nagyon hosszan, csodálatos kilátással északra és délre. A Nagy-Búbosra (Velká Chochula, 1753m) felérve, hamarosan elbúcsúzunk a havasi gyepek világától, és ismét a törpefenyők, majd a fenyőerdők közé érkezünk. Innen tovább ereszkedünk a gerincen. A Hédeli-nyeregbe (Hiadelské sedlo, 1099 m) folyamatos lejtmenetben, köves ösvényen érkezünk meg. Itt található egy bivakszállás, amely mellett mosakodási és vízvételi lehetőséghez is jutunk. Miután kissé felfrissültünk, továbbindulunk a Kozí Chrbát (1330 m) csúcsára, ahonnan egy szépen kitaposott, gyepes úton haladunk a Hadlanka-nyeregbe. Havasi legelőkön át a Kecske (Kecka, 1225 m) csúcsúra érünk, majd folyamatos ereszkedéssel érünk célba Dóvalban (Donovaly). Óhegyi (Staré Hory) panziónkban meleg vacsorával várnak.
4. nap:
Reggeli után séta Besztercebánya főterén, amelynek északi részéhez a Várnegyed kapcsolódik. A főteret (IV. Béla király tér) a várnegyedtől a magas toronnyal büszkélkedő félköríves hajdani bástya, a Barbakán választja el. Garamszeg skandináv stílusban épült fatemploma egyetlen szeg felhasználása nélkül készült, hajdan 1100 hívőt is képes volt befogadni. 2008 óta az UNESCO világörökség része. Az előző napok fáradalmait Kovácsfalva fürdőjében pihenhetjük ki. A város zajától távol eső fürdőpark garantálja a hatásos gyógyítás optimális körülményeit, és önmagában is hozzájárul a testi és lelki relaxációhoz. Érkezés 21:30 körül Budapestre.

2 éjszaka jól felszerelt menedékházakban, 1 éjszaka kiváló panzióban, Óhegyen (Staré Hory)

alacsony tatra

Útkereső

Úti cél

Út jellege

Hónap

Felszállási helyek

Letölthető katalógus

Határtalanul

banner hatartalanul

csapatepites

Partnereink

 

moszepkanadamagyar

trm banner

erdelylogo

polgarokhaza.hu
szekelyfold info 
 
 pusztina
 
teka alapitvany 

 Erdély és Székelyföld

Tóvidék.ro
 
 
 
 

 

 

  

 

 

 
Köszöntő

„Mert ne feledd:
magyarnak lenni
büszke gyönyörűség!"


TOVÁBB >>


koszonto

Utazási utalvány

Bannerkicsi

Hírlevél
Partnereink

karpatutazo

uduleserdelyben

www.kallos.org.ro

moldvai csangomagyarok 2

connect dots butterfly page

cserekert

orzokor