Otthonról hazamegyünk

szombat, máj. 27, 2017


KÁRPÁTALJA: ÁRPÁD NÉPÉNEK ÚTJÁN Terepjáró teherautókkal a Tisza-forráshoz

Időpont(ok):
2017.07.04-09. (6 nap, 5 éj)
Ár: 65.000 Ft/fő
Időpont(ok): 2017.07.04-09. (6 nap, 5 éj) Ár: 65.000 Ft/fő 1. nap: Vaja, Rákóczi-kiállítás. Penyige: Lekvárda, Túristvándiban vízimalom, Szatmárcseke Kölcsey síremléke. Tiszacsécsén Móricz-emlékház, Orosziban kárpátaljai irodalmi est. 2. nap:  Beregvidék fővárosa: Beregszász. Munkács: a vár és a szép belváros. Szolyva: „Málenkij robot" emlékpark. Vereckei-hágó, Árpád-vonal-bunker, honfoglalás emlékmű. 3. nap: Szinevéri-tó, csodaszép tengerszem. Alsókalocsai ruszin skanzen. 4.…

KÁRPÁTALJA: ÁRPÁD NÉPÉNEK ÚTJÁN Terepjáró teherautókkal a Tisza-forráshoz

ERDÉLYI KÖRUTAZÁS A CSÍKSOMLYÓI BÚCSÚVAL. Gyimes, a „patakok országa”és mesés kalandok Szászföldön

    
 
Időpont(ok):
2017.06.01-06. (6 nap, 5 éj)
Úti cél: Erdély, Székelyföld, Csángóföld
Út jellege: Természet, Gasztronómia, Felfedezés, Hagyományőrzés, Városnézés, Rendezvények, Történelem, Úttörő, Vallás, Kulturális utazás
Ár: 74.500 Ft/fő
Egyágyas felár: 12.000 Ft
Gyermek kedvezmény (12 év alatt): 10.000 Ft
Családi kedvezmény (min. 3 családtag): -5 %
Anya gyerek kedvezmény: 10%
Útvonal: Budapest-Szeged-Arad odafelé, Nagyvárad-Szolnok visszafelé
Felszállási helyek: Budapest, Székesfehérvár, Szeged, útvonalba eső települések, pihenőhelyek.

p8233302.2Szekérrel a legvadregényesebb fekvésű magyarlakta faluba Kostelekre, látogatás a tordai sóbányában.

1. nap:
nagyszebeni városnézés, borica táncbemutató a hétfalusi csángó Pürkerecen

2. nap: Törcsvár, "Drakula-kastély". Brassó városnézés. Prázsmár világörökségi erődtemploma. Árkos: háromszéki néprajzi kiállítás, vasalómúzeum. Érkezés Gyimesbe.
3. nap: Csíksomlyói Búcsú. Akár gyalogosan is zarándokolhatunk, a helyiekkel közösen. Kézműves vásár, csíkdelnei Árpád-kori templom.
4. nap: Borospataki-skanzen, újraépített régi gyimesi parasztházakkal. 150 éves, működő vízimalom. Piposz-birtok. Kostelek: 4 órás, sok megállóval tarkított gyönyörű szekérút után érünk a talán legvadregényesebb magyarok lakta faluba. Közben: helyben termelt gyimesi alapanyagokból készített piknikebéd. A Felszállott a páva versenyben elődöntőig jutó Szellő Tánccsoport gyerekcsapatának fergeteges bemutatója. Az ezeréves határ látnivalói. Busszal vissza Hidegségbe.
5. nap: Farkaslaka, Tamási Áron sírja. Héjjasfalva: Petőfi-emlékmű. Segesvár világörökség óvárosa. Berethalom szintén világörökségek közé tartozó szász erődtemploma. Nagyenyed: a 400 éves református kollégium könyvtára. Torockó, szállás.
6. nap: Torockó, néprajzi múzeum. Torda: Erdély legnagyobb sóbányája. Körösfő: kirakodóvásár, Árpád-kori festett fakazettés fatemplom.

    

A kosteleki magyaroktatás sorsa hasonlóan alakult a moldvai csángó falvakéhoz, bár a falunak elvileg Székelyföldhöz kellene tartoznia, történelmileg Hargita és Gyimes része. Ugyanakkor a Ceausescu-időkben aljas döntéssel Bákó megyéhez csatolták Gyimesbükkel együtt, így a bákói tanfelügyelőség alá rendelve, akik betiltották a magyaroktatást a faluban. Nézzük, napjainkra hogyan változott a megmaradás szempontjából létfontosságú ügy.

Kosteleken jelenleg egy óvoda, egy elemi és egy általános iskola működik. Az iskolás és óvodás gyerekek összlétszáma ma 60 körül van. Ez az arány sajnos évről évre csökkenő tendenciát mutat. A régebbi generációk nagycsalád modelljét a mai fiatalok nem követik, az egyke divatja a hagyományos falusi társadalomban is egyre nagyobb teret hódít.
A magyar nyelvű oktatás az 1990-es évek végén indult újra egyházi kezdeményezésre, a 36 évet a faluban lelkipásztorkodó plébános-esperes Salamon Antal, iskolán kívüli munkájának köszönhetően. A plébános kísérletet tett az iskolai oktatás beindítására is, több-kevesebb sikerrel.
A 2005-ös év elejétől, a Moldvai Csángómagyar Oktatási Program kezdeményezésére az iskolán kívüli magyar oktatást szakképzett pedagógusok vették át, akik iskolán kívüli, délutáni foglalkozásokon tanítják a gyerekeket anyanyelvükön írni, olvasni. A fiatalokból, és a nagyobb iskolásokból helyi tánccsoport,a  Felszállot a páva versenyen elődöntőig jutó Szellő együttes alakult, ahol a gyerekek megismerkedhetnek a hagyományos gyimesi táncaikkal, énekkultúrájukkal.
2005 szeptemberétől a szülők kérése alapján a hivatalos iskolai oktatásba is bekerült a magyar nyelv oktatása, választható tantárgyként. Ma az iskolai oktatás keretein belül 42 gyerek tanul magyarul heti három alkalommal.

Az iskolán kívüli magyar oktatást folytató tanárok által koordinált, hátrányos helyzetű családokat segítő gyermek étkeztetési programot támogathatjuk pénz- vagy élelmiszer adományainkkal. A fellépők gyerekeknek, fiataloknak vihetünk ajándékokat is, édesség, füzet, írószer, bármi, ami hasznos és jó, örömet szerez. 

.

Utazás, szállás, reggeli és vacsora végig, honismereti vezetés, szekérút Kostelekre, táncos-zenés gyimesi és hétfalusi csángó műsor (2 alkalom).

Honismereti vezető: Bálint Zoltán a Sepsiszentgyörgy melletti Árkosról, a 365 darabot számláló vasalómúzeum és tájház gazdája

1. nap
Indulás: 3.30 Székesfehérvár, 4.45 Budapest. Fél 2 körül érünk Nagyszebenbe, vagyis Hermannstadtba, amely nemcsak a szászság legfőbb városa, hanem egykor még az Erdélyi Fejedelemség fővárosa is volt. Európa Kulturális Fővárosának (2009) bevehetetlen falakkal körülvett belvárosa, Közép-Európa legnagyobb középkori főterével teljes épségben vészelte át a történelmi korok viharait. Városnézés és egy kis szabadidő után továbbutazunk a hétfalusi csángó Pürkerecre, ahol a különleges helyi csángó botos tánccal, a vérbő boricával várnak minket a helyi fiatalok.

2. nap
Utunk egyik fénypontjaként látogatunk el a hasonló nevű szorost védő Törcsvári-várkastélyba, amely mint a „Drakula-kastély” lett Románia legnagyobb turisztikai attrakciója. A közeli Brassóba indulunk tovább. Közép-Európa egyik legnagyobb óvárosában egyebek mellett megtekintjük a Mátyás király és Aragóniai Beatrix címerével ékesített, 14-15. század fordulóján épült Fekete-templomot, a történelmi Magyarország egyik legnagyobb templomát; a Guiness-rekordként Európa legkeskenyebb utcájának elismert Cérna-utcát; a gyönyörűen felújított, szász és magyar történelmi nevezetességeket elénk táró tágas főteret és sok más érdekességet. Sétálunk az egykori szász-magyar-román vegyes lakosságú, mindhárom erdélyi nemzet számára kulturális fellegvárnak számító városban. Innen Prázsmárra utazunk, ahol megtekintjük az Unesco Világörökség részét képező, lenyűgöző szász erődöt, amely veszély esetén a teljes falu lakosságának menedéket nyújtott akár több hónapra is. Minden családnak külön kamrája és helyisége volt az erőd falában, itt tárolták az élelmet, és az erőd falain belül működött az iskola és a templom is. Csoportvezetőnk, Bálint Zoltán falujába, Árkosra is betérünk – nem hagyhatjuk ki különleges vasaló múzeumát (a legrégibb darab több mint 400 éves!), és a csűrben berendezett néprajzi kiállítását. A gyimesi Hidegségpatakán nagy szeretettel és gazdag, házias vacsorával várnak minket.

3. nap
A Csíksomlyói Búcsú napja. A fél évezredes múltra visszatekintő rendezvény nem csupán vallási zarándoklat, hanem az egész magyarság legfontosabb, nemzeti összetartozásunkat kifejező rendezvénye is egyben, melyen jó lenne, ha legalább egyszer minden magyar részt tudna venni. Lehetőség van gyalogosan is megtenni az utat. Életünk élménye lehet elindulni szálláshelyünktől, amely a zarándoklat legtávolabbi kiindulópontja. Hidegségből 50-60 ember indul hajnali 2 óra tájban, és ahogy egy forrás folyammá érik, úgy duzzasztja menetünket is a jobbról-balról csatlakozó, viseletbe öltözött, zászlót vivő csángók és székelyek hada, hogy végül már több 10 ezres menet élén jussunk fel a szent nyeregbe. A 40 km-es túrát nem kell végig gyalog megtennünk, a felénél be lehet ülni a buszba, mert persze a kalandra nem vállalkozók sem fognak lemaradni a legnagyobb magyar nemzeti zarándoklatról. Nem sietünk vissza, kényelmesen lesz időnk a gazdag vásárban is időzni. Visszafelé megnézzük még az Árpád-kori, különleges, a puszta közepén egymagában álló csíkdelnei templomot is.

4. nap
Megtekintjük a Borospataki-skanzent, ahol a környező gyimesi településeken lebontásra ítélt, de itt újraépített parasztházak csodálhatók meg, a múltat idéző hangulattal, berendezési tárgyakkal. A főútról letérve a Gyimesek első kicsi települését, Bükklokát elhagyva érkezünk a haragos zöld fenyvesek által körülvett hegyek között fekvő, 100 hektáron elterülő Piposz-tanyára, ahol már várnak ránk a szekerek. A közúton 60, szekerekkel a hegyi úton keresztül viszont csak 15 km-re lévő Kostelek az úti célunk. Vadregényes úton, folyóvölgyben, fenyves rengetegben vezet utunk a Kárpátok gerincén át, miközben járművezetőink is szórakoztatnak bennünket. Az út során megállunk piknikezni, melyre a szekeresek kosteleki helyi házi termékekkel készülnek. 4 órás, kényelmes megállókkal tarkított, jóféle gyimesi pálinkával is megfűszerezett út után érünk a talán legvadregényesebb magyarok lakta faluba, melyet minden irányban érintetlen erdőségek vesznek körül. A 700 lelkes település egyszerre gyimesi és moldvai, hiszen gyimesi csángók lakják, de már Moldva területén található, Bákó megyében. Pánkóval, azaz fánkkal várnak minket a Magyar Házban, melynek csűr-előadótermében a Felszállott a páva versenyben 2014-ben és 2015-ben is elődöntőig jutó híres hagyományőrzők, a Szellő Tánccsoport utánpótlás gárdájának fergeteges bemutatóját tekintjük meg. Az iskolán kívüli magyar oktatást folytató tanárok által koordinált, hátrányos helyzetű családokat segítő gyermek étkeztetési programot támogathatjuk pénz- vagy élelmiszer adományainkkal (ruhára, könyvre nincs szükség). A fellépők gyerekeknek, fiataloknak vihetünk ajándékokat is, édesség, füzet, írószer, bármi, ami hasznos és jó, örömet szerez. A buli után az 1987-ben boldoggá avatott, az első világháborúban Kosteleknél megsebesült P. Rupert Mayer emlékhelyéhez sétálunk. Mellette látjuk a történelmi Magyarország határkövét is. Innen egy kis gyaloglással elébe megyünk a buszunknak, majd visszaindulunk Hidegségbe. Megállunk még az ezeréves határon Gyimesbükkön, ahol a Rákóczi-várról pazar kilátás terül elénk Ó-Romániára és a Gyimes-völgyre. Látjuk az egykori karantén romjait és a hozzá tartozó Kontumáci-kápolnát, a történelmi Magyarország legkeletibb, szépen felújított vasúti őrházát, valamint a legendás 32-es határvadászok világháborús állásait.

5. nap
Búcsút veszünk szállásadóinktól. Megállunk Farkaslakán Tamási Áron sírjánál, majd továbbindulunk Segesvár felé. Előtte röviden időzünk Héjjasfalván az emlékhelyen, Petőfi feltételezett elestének helyszínén. Városnézés az Unesco-világörökségek sorába tartozó, középkori falakkal és bástyákkal övezett, épen maradt óvárossal büszkélkedő szász városban. Berethalom szász erődtemploma az egyik legfantasztikusabb erdélyi vár, amely már a második világörökségi erődtemplom utunk során, de teljesen más jellegű építmény, mint amit Prázsmáron megcsodáltunk a 2. napon. Nagyenyeden megtekintjük a 400 éves Református Kollégium épületét és annak 70.000 kötetből álló rendkívül értékes könyvtárát, majd megérkezünk utolsó szálláshelyünkre, Erdély egyik legszebb falujába, az Europa Nostra-díjas Torockóra – itt lesz az utolsó napi szállásunk.


6. nap:
Megismerjük a színes torockói népviseletet, egyedi festett torockói bútorokat, hagyományos torockói tisztaszobát a tájházban. Tordára indulunk, ahol Erdély legnagyobb, a parajdival (minimum) vetekedő, a BBC szavazásán a "Világ 10 legcsodálatosabb és legismeretlenebb látványossága" közé választott 2000 éves sóbányának lenyűgöző föld alatti világát tekintjük meg. Megállunk még Körösfőn, a korondihoz nagyon hasonló, és azzal nagyjából megegyező termékeket kínáló kalotaszegi kirakodóvásárban. A faluban tett megálló során ajánljuk megtekinteni Kalotaszeg egyik legcifrább, festett fakazettás mennyezetű, Árpád-kori református erődített templomát is. 22 óra körül leszünk otthon.

 

1.éj Pürkerec, 2-4. éj Gyimesközéplok, 5. éj Torockó, családias vendégházakban. Maximum 2 szoba, 1 fürdőszoba, gazdag félpanzió.

terkepcsikerd

Útkereső

Úti cél

Út jellege

Hónap

Felszállási helyek

Letölthető katalógus

Határtalanul

banner hatartalanul

csapatepites

Partnereink

 

moszepkanadamagyar

trm banner

erdelylogo

polgarokhaza.hu
szekelyfold info 
 
 pusztina
 
teka alapitvany 

 Erdély és Székelyföld

Tóvidék.ro
 
 
 
 

 

 

  

 

 

 
Köszöntő

„Mert ne feledd:
magyarnak lenni
büszke gyönyörűség!"


TOVÁBB >>


koszonto

Utazási utalvány

Bannerkicsi

Hírlevél
Partnereink

karpatutazo

uduleserdelyben

www.kallos.org.ro

moldvai csangomagyarok 2

connect dots butterfly page

cserekert

orzokor