Otthonról hazamegyünk

csütörtök, április 27, 2017


VISSZA A TERMÉSZETHEZ! Vendégségben a Róka-tanyán: időutazás a Vajdaságban

Időpont(ok):
2017.05.19-21. (3 nap, 2 éj)
Ár: 39.000 Ft/fő
Időpont(ok): 2017.05.19-21. (3 nap, 2 éj) Ár: 39.000 Ft/fő 1. nap: Ásotthalom, Rózsa Sándor „főhadiszállása”, múzeum. Megismerkedünk az ásotthalmi boszorkával, a Délvidék Emlékparkban a délvidéki mészárlásra emlékezünk. A Palicsi-tó partján szecessziós villák. Madárszigetek - madármegfigyelés. Biológus vezetővel Szerbia legmodernebb állatkertjében Palicson. Róka-tanya, szállás, tájjelegű házias étkek.2. nap: Róka-tanya, tájház, Ludasi-tó természeti értékei lovas kocsin utazva.…

VISSZA A TERMÉSZETHEZ! Vendégségben a Róka-tanyán: időutazás a Vajdaságban

SZÁSZFÖLD ÉS HÁROMSZÉK - a Csíksomlyói Búcsúval

Időpont(ok):
2017.06.01-06. (6 nap, 5 éj)
Ár: 69.000 Ft
1.nap: Nagyenyed: Bethlen Kollégium és értékes könyvtára. Küküllőváron a tatárfejes, 13. századi templomba látogatunk.2.nap: A Világörökség gyöngyszeme, Szászfehéregyháza erődtemploma. Az egységes szász településképet őrző falu Károly herceg egyik kedvenc tartózkodási helye. Kőhalom: a városka feletti Várhegyen magasodó vár. Látogatás a szászföldi szórvány kőhalomi diákotthonában. Árkos: tájház…

SZÁSZFÖLD ÉS HÁROMSZÉK  - a Csíksomlyói Búcsúval

FELVIDÉKI HOSSZÚ HÉTVÉGE (Kassa, Gömör, Szepesség)

Időpont(ok):
2017.04.29-05.01. (3 nap, 2 éj)
Ár: 34.900 Ft/fő
Időpont(ok): 2017.04.29-05.01. (3 nap, 2 éj) Ár: 34.900 Ft/fő Kultúra/Természet 1. nap: Szádelői-szurdokvölgy (világörökség), könnyű kirándulás. Krasznahorkaváralja: a "gömöri Ravenna" Andrássy Franciska mauzóleuma. Rozsnyó, a Rózsák városa, kilátás a tűztoronyból. Andrássy-várkastély Betléren.2. nap: Szepesség. Késmárk: Thököly Imre mauzóleuma. A Szentháromság-fatemplom (Unesco világörökség). Lőcse óvárosa. 500 éves városháza, Szepességi múzeum, középkori szégyenketrec, 14. századi Szent Jakab…

FELVIDÉKI HOSSZÚ HÉTVÉGE (Kassa, Gömör, Szepesség)

GYIMES, A PATAKOK ORSZÁGA + a Csíksomlyói búcsú

    
 
Időpont(ok):
2017.06.01-06. (6 nap, 5 éj)
Úti cél: Erdély, Székelyföld, Csángóföld
Út jellege: Természet, Gasztronómia, Felfedezés, Hagyományőrzés, Rendezvények, Úttörő, Vallás, Kulturális utazás
Ár: 74.500 Ft/fő
Egyágyas felár: 12.000 Ft
Gyermek kedvezmény (12 év alatt): 10.000 Ft
Családi kedvezmény (min. 3 családtag): -5 %
Anya gyerek kedvezmény: 10%
Útvonal: Budapest-Szolnok-Ártánd
Felszállási helyek: Budapest, Székesfehérvár, Szolnok, útvonalba eső települések, pihenőhelyek.

p8233302.21. nap: utazas, rovid, erdekes megallokkal, Farkaslakan vacsora, Gyimesben szallas
2. nap: gyimesi idill. Gyimesbükkön . ezeréves határ látnivalói, gyimesi mulatság és ebéd.
3. nap: Csíksomlyói Búcsú. Akár gyalogosan is zarándokolhatunk, a helyiekkel közösen. Kézműves vásár, csíkdelnei Árpád-kori templom.
4. nap: Kostelek: 4 órás, kényelmes szekérút után érünk a talán legvadregényesebb magyarok lakta faluba. Finom ebéddel, havasi ízekkel várnak minket. Ebéd után a Felszállott a páva versenyben elődöntőig jutó Szellő Tánccsoport gyerekcsapatának fergeteges bemutatóját tekintjük meg. A történelmi Magyarország határköve. Busszal vissza Hidegségbe.
5. nap: Borospataki-skanzen, újraépített régi gyimesi parasztházakkal. 150 éves, működő vízimalom. Piposz-birtok, helyben termelt gyimesi alapanyagokból készített ebéd. Farkaslaka, Tamási Áron sírja, korondi kirakodóvásár. Torockó, szállás.
6. nap: Torda: Erdély legnagyobb sóbányája. Tordatúron finom ebéd, a templomban a híres „Tordatúri Madonna”, 500 éves fa szobor.

    

A kosteleki magyaroktatás sorsa hasonlóan alakult a moldvai csángó falvakéhoz, bár a falunak elvileg Székelyföldhöz kellene tartoznia, történelmileg Hargita és Gyimes része. Ugyanakkor a Ceausescu-időkben aljas döntéssel Bákó megyéhez csatolták Gyimesbükkel együtt, így a bákói tanfelügyelőség alá rendelve, akik betiltották a magyaroktatást a faluban. nézzük, napjainkra hogyan változott a megmaradás szempontjából létfontosságú ügy.

Kosteleken jelenleg egy óvoda, egy elemi és egy általános iskola működik. Az iskolás és óvodás gyerekek összlétszáma ma 60 körül van. Ez az arány sajnos évről évre csökkenő tendenciát mutat. A régebbi generációk nagycsalád modelljét a mai fiatalok nem követik, az egyke divatja a hagyományos falusi társadalomban is egyre nagyobb teret hódít.
A magyar nyelvű oktatás az 1990-es évek végén indult újra egyházi kezdeményezésre, a 36 évet a faluban lelkipásztorkodó plébános-esperes Salamon Antal, iskolán kívüli munkájának köszönhetően. A plébános kísérletet tett az iskolai oktatás beindítására is, több-kevesebb sikerrel.
A 2005-ös év elejétől, a Moldvai Csángómagyar Oktatási Program kezdeményezésére az iskolán kívüli magyar oktatást szakképzett pedagógusok vették át, akik iskolán kívüli, délutáni foglalkozásokon tanítják a gyerekeket anyanyelvükön írni, olvasni. A fiatalokból, és a nagyobb iskolásokból helyi tánccsoport,a  Felszállot a páva versenyen elődöntőig jutó Szellő együttes alakult, ahol a gyerekek megismerkedhetnek a hagyományos gyimesi táncaikkal, énekkultúrájukkal.
2005 szeptemberétől a szülők kérése alapján a hivatalos iskolai oktatásba is bekerült a magyar nyelv oktatása, választható tantárgyként. Ma az iskolai oktatás keretein belül 42 gyerek tanul magyarul heti három alkalommal.

.

Utazás, szállás, félpanzió, honismereti vezetés, szekérút Kostelekre, táncos-zenés gyimesi műsor

Honismereti vezető: Vajda Éva Székelyföldről, aki évekig tanított a moldvai Csángóföldön is

1. nap: 6-kor indulunk Budapestről. Kisebb megállókkal színesítve utunkat, tájba simuló zenéket hallgatva, az érintett tájegységeket megismerve utazunk Székelyföldre. Farkaslakán vacsorázunk, Gyimesközéplokon lesz a szállásunk.

2. nap: Kényelmesen ébredezünk, megízleljük a reggelire feltálalt házi finomságokat, beszélgetünk a barátságos gyimesiekkel. Sétálhatunk, gyönyörködhetünk a festményre illő tájban, a jellegzetes gyimesi házakban. Élvezzük a megfoghatatlanul nyugodt, lelkünkben békét teremtő varázslatos gyimesi idillt. Dél tájban kerekedünk fel, és látogatást teszünk az ezeréves határnál Gyimesbükkön. Megtekintjük a gyimesbükki tájházat, szabadidő. VAGY: fakultatív program. Hagyományőrző mulatságban lesz részünk Gyimes élő legendájánál, Magyar Örökség-díjas harcosánál, Deáky Andrásnál. Felsorolni is nehéz lenne, mi mindent tett Ő a minden eszközzel összeroppantani akart gyimesbükki magyarság megmaradásáért, és az ezeréves magyar határ emlékeinek megőrzéséért, felújításáért. Érdemes lesz megvennünk a remek, kortörténeti dokumentumnak is beillő „Szemben az árral” című könyvét. A sajátos atmoszférájú történelmi műhelyben, a Deáky-panzió szabadtéri fogadójában gyimesi csángó népzenével, néptánccal, gyimesi túrós puliszkával, „elefántfülnyi” tárcsán sült flekkennel, korlátlan italfogyasztással várnak minket. A program ára: 18 EUR (tartalma: élő zene, táncbemutató, 3 fogásos táj jelegű étkezés, korlátlan italfogyasztás). Miután kimulatoztuk magunkat, a moldvai csángó születésű plébános, Salamon József mutatja be nekünk az 1782-ben épült katolikus templomot, és a mögötte 2012. tavaszára az ő kezdeményezésére felavatott, rendkívül érdekes Gyimesi Kálváriát. A kálvária 15 stációjának domborművei nemcsak a Megváltó, hanem a gyimesi nép életét, kálváriáját és feltámadását is szimbolizálják. Innen már az ezeréves határra megyünk. Megnézzük az egykori karantén romjait és a hozzá tartozó Kontumáci-kápolnát, a történelmi Magyarország legkeletibb, szépen felújított vasúti őrházát, felette a Rákóczi-várat, valamint a legendás 32-es határvadászok világháborús állásait.

3. nap: A Csíksomlyói Búcsú napja. Lehetőség van gyalogosan is megtenni az utat. Életünk élménye lehet elindulni szálláshelyünktől, amely a zarándoklat legtávolabbi kiindulópontja. Hidegségből 50-60 ember indul hajnali 2 óra tájban, és ahogy egy forrás folyammá érik, úgy duzzasztja menetünket is a jobbról-balról csatlakozó, viseletbe öltözött, zászlót vivő csángók és székelyek hada, hogy végül már több 10 ezres menet élén jussunk fel a szent nyeregbe. A 40 km-es túrát nem kell végig gyalog megtennünk, a felénél be lehet ülni a buszba, mert persze a kalandra nem vállalkozók sem fognak lemaradni a legnagyobb magyar nemzeti zarándoklatról. Nem sietünk vissza, kényelmesen lesz időnk a kézműves vásárban is időzni. Hazafelé megnézzük még az Árpád-kori, különleges, a puszta közepén egymagában álló csíkdelnei templomot is.

4. nap: A közúton 60, szekerekkel a hegyi úton keresztül viszont csak 10-12 km-re lévő Kostelek az úticélunk. Természetesen inkább a szekereket választjuk. Minden képzeletet felülmúlóan vadregényes úton, folyóvölgyben, fenyves rengetegben vezet utunk, miközben tehetséges járművezetőink is szórakoztatnak bennünket. Közben látjuk a medvéket pásztorokat is, akik félnomád állattartást folytatva élnek a nyári szállásaikon a hegyek között. 3 órás, kényelmes megállókkal tarkított, jóféle gyimesi pálinkával is megfűszerezett szekérút után érünk a talán legvadregényesebb, magyarok lakta faluba, melyet minden irányban érintetlen és lakatlan erdőségek vesznek körül. A 700 fős színmagyar falu egyszerre gyimesi és moldvai, hiszen gyimesi csángók, de már Moldva területén található, Bákó megyében. Finom ebéddel várnak minket az „iskolán kívüli magyariskola” tanítói. Moldvában eléggé sajátosak sajnos az anyanyelvi oktatás lehetőségei… Ebéd után a Felszállott a páva versenyben 2014-ben és 2015-ben is elődöntőig jutó híres kosteleki hagyományőrző néptánccsoport, a Szellő Tánccsoport fergeteges bemutatóját tekintjük meg. A buli után az 1987-ben boldoggá avatott, az első világháborúban Kosteleknél megsebesült P. Rupert Mayer emlékhelyéhez sétálunk, és itt látjuk a történelmi Magyarország határkövét is. Innen egy kis gyaloglással elébe megyünk a felmentésünkre induló buszunknak, és visszautazunk Hidegségbe. 

5. nap: Reggeli után búcsút veszünk szállásadóinktól. Megtekintjük a Borospataki-skanzent, ahol a környező gyimesi településeken lebontásra ítélt, de a skanzenben újraépített parasztházak csodálhatók meg, a múltat idéző hangulattal, berendezési tárgyakkal. Megtekintünk itt egy jó 150 éves, működő vízimalmot is. Utolsó gyimesi élményünk is a felejthetetlenek közé sorolódik majd: a főúttól letérve a Gyimesek első kicsi települését, Bükklokát elhagyva érkezünk a haragos zöld fenyvesek által körülvett hegyek között fekvő, 100 hektáron elterülő Piposz-birtokra, ahol a helyben termelt gyimesi alapanyagokból elénk varázsolt ebédünket fogyasztjuk el. Rendelhetünk kemencés nagy pityókás kenyeret is, 10 napig eláll és érdemes lesz ajándékba is hazavinni! Megállunk Farkaslakán Tamási Áron sírjánál, valamint a korondi kirakodóvásárban. De nem időzünk sokat, hiszen szálláshelyünkön már várnak bennünket a vendéglátóink. Az Árpád-kori település, Harasztos két okból különleges a számunkra. Az egyik, hogy a többitől távol eső 7. székely szék, Aranyosszék területén rajta kívül alig találunk már magyar ajkú községet, a másik pedig az, hogy mi leszünk az első megszálló turistacsoport a faluban – reméljük, újabb izgalmas kis magyar falut tudunk bevonni a „Hazajáró” turizmus vérkeringésébe!

6. nap: Tordára indulunk, ahol Erdély legnagyobb, a parajdival (minimum) vetekedő, nemrég a BBC szavazásán a "Világ 10 legcsodálatosabb és legismeretlenebb látványossága" közé választott 2000 éves sóbányának lenyűgöző föld alatti világát tekintjük meg, csónakázási és sportolási lehetőségekkel a föld mélyén. Tordatúron finom ebéddel várnak ránk a katolikus plébánia vendégházában. A templomban megtekintjük a híres „Tordatúri Madonnát”, Erdély legrégibb Szűz Mária-szobrát, amely a 14. században készült. 22 órára leszünk otthon.

4 éjszaka Gyimesközéplokon, Hidegségpatakán családias panzióban illetve családoknál, 1 éj Torockón panzióban

gyimes

Útkereső

Úti cél

Út jellege

Hónap

Felszállási helyek

Letölthető katalógus

Határtalanul

banner hatartalanul

csapatepites

Partnereink

 

moszepkanadamagyar

trm banner

erdelylogo

polgarokhaza.hu
szekelyfold info 
 
 pusztina
 
teka alapitvany 

 Erdély és Székelyföld

Tóvidék.ro
 
 
 
 

 

 

  

 

 

 
Köszöntő

„Mert ne feledd:
magyarnak lenni
büszke gyönyörűség!"


TOVÁBB >>


koszonto

Utazási utalvány

Bannerkicsi

Hírlevél
Partnereink

karpatutazo

uduleserdelyben

www.kallos.org.ro

moldvai csangomagyarok 2

connect dots butterfly page

cserekert

orzokor