Otthonról hazamegyünk

csütörtök, április 27, 2017


VISSZA A TERMÉSZETHEZ! Vendégségben a Róka-tanyán: időutazás a Vajdaságban

Időpont(ok):
2017.05.19-21. (3 nap, 2 éj)
Ár: 39.000 Ft/fő
Időpont(ok): 2017.05.19-21. (3 nap, 2 éj) Ár: 39.000 Ft/fő 1. nap: Ásotthalom, Rózsa Sándor „főhadiszállása”, múzeum. Megismerkedünk az ásotthalmi boszorkával, a Délvidék Emlékparkban a délvidéki mészárlásra emlékezünk. A Palicsi-tó partján szecessziós villák. Madárszigetek - madármegfigyelés. Biológus vezetővel Szerbia legmodernebb állatkertjében Palicson. Róka-tanya, szállás, tájjelegű házias étkek.2. nap: Róka-tanya, tájház, Ludasi-tó természeti értékei lovas kocsin utazva.…

VISSZA A TERMÉSZETHEZ! Vendégségben a Róka-tanyán: időutazás a Vajdaságban

SZÁSZFÖLD ÉS HÁROMSZÉK - a Csíksomlyói Búcsúval

Időpont(ok):
2017.06.01-06. (6 nap, 5 éj)
Ár: 69.000 Ft
1.nap: Nagyenyed: Bethlen Kollégium és értékes könyvtára. Küküllőváron a tatárfejes, 13. századi templomba látogatunk.2.nap: A Világörökség gyöngyszeme, Szászfehéregyháza erődtemploma. Az egységes szász településképet őrző falu Károly herceg egyik kedvenc tartózkodási helye. Kőhalom: a városka feletti Várhegyen magasodó vár. Látogatás a szászföldi szórvány kőhalomi diákotthonában. Árkos: tájház…

SZÁSZFÖLD ÉS HÁROMSZÉK  - a Csíksomlyói Búcsúval

FELVIDÉKI HOSSZÚ HÉTVÉGE (Kassa, Gömör, Szepesség)

Időpont(ok):
2017.04.29-05.01. (3 nap, 2 éj)
Ár: 34.900 Ft/fő
Időpont(ok): 2017.04.29-05.01. (3 nap, 2 éj) Ár: 34.900 Ft/fő Kultúra/Természet 1. nap: Szádelői-szurdokvölgy (világörökség), könnyű kirándulás. Krasznahorkaváralja: a "gömöri Ravenna" Andrássy Franciska mauzóleuma. Rozsnyó, a Rózsák városa, kilátás a tűztoronyból. Andrássy-várkastély Betléren.2. nap: Szepesség. Késmárk: Thököly Imre mauzóleuma. A Szentháromság-fatemplom (Unesco világörökség). Lőcse óvárosa. 500 éves városháza, Szepességi múzeum, középkori szégyenketrec, 14. századi Szent Jakab…

FELVIDÉKI HOSSZÚ HÉTVÉGE (Kassa, Gömör, Szepesség)

VISSZA A TERMÉSZETHEZ! Vendégségben a Róka-tanyán: időutazás a Vajdaságban

    
 
Időpont(ok):
2017.05.19-21. (3 nap, 2 éj)
Úti cél: Délvidék-Vajdaság
Út jellege: Természet, Gasztronómia, Felfedezés, Hagyományőrzés, Úttörő, Kulturális utazás
Ár: 39.000 Ft/fő
Egyágyas felár: 6000 Ft
Gyermek kedvezmény (12 év alatt): Féláron!
Családi kedvezmény (min. 3 családtag): -5 %
Anya gyerek kedvezmény: 10%
Útvonal: Budapest-Szeged-Röszke
Felszállási helyek: Budapest, Székesfehérvár, Szeged, útvonalba eső települések, pihenőhelyek.

aszeproka1. nap: Ásotthalom, Rózsa Sándor „főhadiszállása”, múzeum. Megismerkedünk az ásotthalmi boszorkával, a Délvidék Emlékparkban a délvidéki mészárlásra emlékezünk. A Palicsi-tó partján szecessziós villák. Madárszigetek - madármegfigyelés. Biológus vezetővel Szerbia legmodernebb állatkertjében Palicson. Róka-tanya, szállás, tájjelegű házias étkek.
2. nap: Róka-tanya, tájház, Ludasi-tó természeti értékei lovas kocsin utazva. Zentán Tiszai-halászlé. Zentai-csata kiállítása. A Régi Mesterségek Házában magánmúzeum. Tanyasi pihenés, máglya, bográcsos.
3. nap: Kapitányréti-halastónál ritka madarakat láthatunk. A füves pusztákkülönleges élővilága. A Körösaljai-tájház a Telecskai dombok lábánál - bácskai birkapörkölt. Kenyeres Emil őstermelő kecskefarmja.Kecskesaj kóstoló.

    

Pecze Árpád, a zentai Régi Mesterségek Háza tulajdonosa ritka szenvedélyes gyűjtő, nagy élmény lesz megismerkedni vele.

1985-ben kezdte gyűjteni a régiségeket, akkor, amikor megnősült. Addig az utazás volt a hobbija, s mindenütt a múzeumok érdekelték. Látván a nagy technikai gyűjteményeket – mint technika tanárnak – folyton az jutott az eszébe, hogy de kár, hogy nem láthatják ezeket a régi értékeket a gyerekek! A házassággal véget értek az utazások, mivel az ember már nem töltheti feleségestül az éjszakát a kikötőben, vagy a Central Parkban, de legalább párjának nem volt ellenére a régi tárgyak gyűjtése. Apósa kétsúlyos faliórája és porcelán lámpája voltak az elsők. Közben nőtt a gyűjtemény: először a szekrény teteje lett tele, majd a nagyszoba… Aztán a fészer, a padlás is, az autó kiszorult garázsból, s közben megvették a szomszéd házrészt. Mindent a gyűjtésbe fektettek, ezért eladtuk a földjeiket, s végül elment az autó is. De nem bánták meg mégsem.

.

Utazás, szállás, reggeli, vacsora, honismereti vezetés, lovas kocsizás, madármegfigyelés

Honismereti vezető: Hulló István biológus, a tanya tulajdonosa, a Szabadkai Városi Múzeum igazgatója

1. nap
Indulás: 5 óra Szfvár., 6.15 Bp. Ásotthalom egy érdekes kis falu a határ előtt, amely Rózsa Sándornak, a betyárok koronázatlan fejedelmének volt a „főhadiszállása”, egyúttal elfogásának helyszíne. A Rózsa Sándor Élményház különleges kiállítás, ahol izgalmas élmények várnak minket. A börtöncella rácsai mögül maga Rózsa Sándor köszönt minket, legalábbis egy élethű panoptikumfigura, „akinek” a rabló-betyár ükunokája kölcsönözte a hangját. A Rózsa Sándor szobor mellett kapott helyet a település másik híres-hírhedt-legendás figurájának, az ásotthalmi boszorkának, Pipás Pista asszonyságnak a szobra. A falu Délvidék Emlékparkjában az 1944-45-ös, titóista partizánok által elkövetett délvidéki mészárlásra emlékezünk a turulmadaras emlékműnél. A határt átlépve hamarosan a szecessziós villáiról híres Palicsra érünk. Voltak már biológussal állatkertben? Ha még nem, itt az ideje kipróbálni. Higgyék el, különleges élmény lesz értő vezetés mellett megtekinteni különleges élőlényeket Szerbia legmodernebb, legszebb állatkertjében. Továbbutazva „Bácska gyöngyszemének”, a Palicsi-tónak a legmagasabb szinten védett részét, a „madárszigeteket” vesszük célba, ahol ritka és veszélyeztetett madárfajok költőhelyei találhatók. A parton sétálva, majd a madármegfigyelő kilátókból figyeljük meg a dankasirályokat, récéket, kormoránokat, gémféléket, kócsagokat, vöcsökféléket. Innen már hamar megérkezünk a Róka-tanyára, ahol a híres Róka-lepénnyel és kemencés ételekkel várnak minket.

2. nap
Reggeli után megtekintjük a Róka-tanya tájházát, majd a Ludasi-tó természeti értékeivel ismerkedünk lovas kocsin utazva. Zentán a Papuli-étterem messze földön híres tiszai halászléját lesz alkalmunk megkóstolni. Megtekintjük a városháza tornyában a Zentai-csata kiállítását, és a Tisza-parton felkeressük az emlékművet. A Régi Mesterségek Házában Pece Árpád vár ránk magánmúzeumában, ahol nagyon sok régi tárgy mesél az ősök tudásáról és életéről. Innen már vissza is megyünk a tanyára, ahol kényelmesen leszünk, tüzet gyújtunk, elfogyasztjuk bográcsos vacsoránkat és élvezzük a nyugodt tanyasi életet.

3. nap
Felkerekedünk, és a Kapitányréti-halastavat vesszük célba, vagyis egy tómedret, melyet a parti madarak, cankók, godák, bíbicek, kanalas gémek, gulipánok, gólyatöcsök kedvéért eresztenek le májusban. A halastavat jó állapotú füves puszták övezik, ez is érdekes látványosság a természetkedvelők számára. A közeli Körösaljai-tájház a Telecskai dombok lábánál található, ahol a homok a feketefölddel, a dombhátak a legelőkkel, ezek pedig a rétséggel futnak össze, s kicsiben egész Észak-Bácska képét varázsolják elénk. A tanyasi tájház hangulatos éttermében birkapörköltet vagy más helyi specialitásokat fogyaszthatunk. Ebéd után meglátogatjuk Kenyeres Emil őstermelőt, aki kecsketenyésztéssel és kecsketej alapú termékek készítésével foglalkozik, melynek folyamatába mi is betekinthetünk. A farmon 60 fejős kecske és 80 gida található. A tejből többféle kecskesajt is készül – a kóstoló után érdemes lesz vásárolni is belőlük. Fél 9-re Pesten leszünk.

Róka-tanya. A 150 éves, kizárólag napenergiát hasznosító, tájjellegűen felújított ház megőrizte a 20. század elejének népies bútorzatát. A tanya a valaha volt észak-bácskai tanyavilág utolsó emléke. A külön fürdőszobás szobákban és a gangban található tárgyak a régmúlt paraszti világ mindennapjairól mesélnek. A Róka-tanya egy érintetlen természetvédelmi területen, a Ludasi-tó mellett helyezkedik el, amely a homokvidék és a Bácskai-löszhátság között található. Itt még jelen van a hagyományos falusi létforma, a régies népi és tárgyi kultúra. Ide érkezvén az az érzésünk támadhat, hogy egy időutazásban veszünk részt. A város zajától és rohanó életütemünktől megszabadulva a hajdani alföldi tanyacsárdák hangulatát érezhetjük majd itt át.

vajdasag

Útkereső

Úti cél

Út jellege

Hónap

Felszállási helyek

Letölthető katalógus

Határtalanul

banner hatartalanul

csapatepites

Partnereink

 

moszepkanadamagyar

trm banner

erdelylogo

polgarokhaza.hu
szekelyfold info 
 
 pusztina
 
teka alapitvany 

 Erdély és Székelyföld

Tóvidék.ro
 
 
 
 

 

 

  

 

 

 
Köszöntő

„Mert ne feledd:
magyarnak lenni
büszke gyönyörűség!"


TOVÁBB >>


koszonto

Utazási utalvány

Bannerkicsi

Hírlevél
Partnereink

karpatutazo

uduleserdelyben

www.kallos.org.ro

moldvai csangomagyarok 2

connect dots butterfly page

cserekert

orzokor