Otthonról hazamegyünk

szerda, december 13, 2017


SZILVESZTER ERDÉLYBEN: Brassó-Hétfalu-Székelyföld

Időpont(ok):
2017.12.28-2018.01.02 (6 nap)
Ár: 78.500 Ft
1. nap. Libegővel megyünk a dévai várba. Látogatás a Dévai Szent Ferenc Alapítvány központjában.2. nap. A „Drakula-kastély”, Törcsvár. A román királyok rezidenciája Sinaian: a Peles-kastély.3. nap. Prázsmár világörökségi szász erődtemploma. Kisbacon: Benedek Elek szülőkúriája, 150 éves vízimalom, Erdővidék leggazdagabb tájháza. Traktorral vagy gyalogszerrel az erdei vashámorhoz, máglya, fő…

SZILVESZTER ERDÉLYBEN: Brassó-Hétfalu-Székelyföld

SZILVESZTER A DÉLVIDÉKEN

Időpont(ok):
2017.12.29-2018.01-01. (4 nap)
Ár: 54.900 Ft
A Délvidék egyik leghangulatosabb szállásán, a rönkfa bútorokkal berendezett gyönyörű szobákkal, közösségi helyiséggel, étteremmel bíró, tanyasi hagyományokat őrző, mégis modern felszereltségű Kátai-birtokon emlékezetes szilveszteri élményben lesz részünk. Barátságos házigazdáink nagy szívvel és odaadással várják csoportunkat Kishegyesen, a Vajdaság szívében lévő ökofarmjukon.1. nap: Szabadka: a híres "ócskapiac", városnézés. Az…

SZILVESZTER A DÉLVIDÉKEN

GARAM-MENTI FOLKLÓR MULATSÁG Kéménden, iszomfalvi borospince látogatással (Felvidék)

 
Időpont(ok):
2018.02.10.
Úti cél: Felvidék
Út jellege: Gasztronómia, Rendezvények, Történelem, Bor
Ár: 9.500 Ft
Útvonal: Bp.-Óbuda-Pomáz-Esztergom
Felszállási helyek: Budapest, Székesfehérvár, útvonalba eső települések, pihenőhelyek.

kurtaszoknya 77Indulás: 6.45 Székesfehérvár, 8 Budapest. Bény Árpád-kori műemlék templomainál – mert kettő is van belőlük – Koczka Gyula népművelő várja a csoportot, aki bemutatja a Kárpát-medencében is egyedülálló csodákat. Miután felelevenítjük a farsangi tojásszedés hagyományát, az „avar sáncokhoz” vonulunk. Itt találjuk azt a kegykápolnát, ahová a környék apraja-nagyja minden Nagyboldogasszony napján zarándokol. A legenda szerint, ezen a helyen, Szent László királyunk földbe szúrt kardjával forrást fakasztott. A kéméndi Tájházban már várják látogatásunkat. Bemutatásra kerül a falu felbecsülhetetlen értékű népi gyűjteménye, melyek között megtalálhatók a kurtaszoknyás menyasszonyi viselet, a hagyományos berendezési tárgyak és minden olyasmi, amire a kurtaszoknyás falu igazán büszke lehet! Közben forr már a gulyásleves az iszomfalvi bográcsban - a történelmi picesoron gondoskodnak róla, hogy senki ne maradjon éhesen. De nem lenne a helység neve Iszomfalva, ha nem csak enni, de inni is tudna egy jót az ember. Mit egyet? Mindjárt nyolcat! Jó házigazdánk ugyanis 8 féle remek borral és a hozzá passzoló inycsiklandó falatokkal várja a megszomjazókat! És most jön a java: Kéménden egy fergeteges folklórmulatsagra vagyunk hivatalosak. A környék legügyesebb és legszebb neptáncosai, versmondók, népdal csokrot előadók, felnőttek és apró talentumok adnak nekünk felejthetetlen műsort.! Érkezés: 20.30 körül (Bp.)

    

A néphagyomány szerint a török hódoltság idején az esztergomi pasa rendeletbe adta a szoknya megrövidítését, hogy lássák a lányok bájait, lábait. A barti és környékbeli asszonyok eleget tettek a parancsnak. Csakhogy furfangosan: amennyivel a szoknyát megrövidítették, annyival hosszabb lett a derékrész is; a szoknyát a csípőnél egy ún. pofándli tartja, ami a pruszlikra van ráerősítve. A viselethez piros, hosszúszárú csizma tartozik.

-

 

Honismereti vezetést, utazást, gazdag gulyáslevest és a kéméndi műsort. 

Nem tartalmazza a 8 féle kiváló Garam menti bor kóstolóját az iszomfalvi Drozdik pincében, amelynek ára összesen 12 euró.

Bény Árpád-kori műemlék templomainál – mert kettő is van belőlük – Koczka Gyula népművelő várja a csoportot, aki bemutatja a Kárpát-medencében is egyedülálló csodákat. Miután felelevenítjük a farsangi tojásszedés hagyományát, az „avar sáncokhoz” vonulunk. Itt találjuk azt a kegykápolnát, ahová a környék apraja-nagyja minden Nagyboldogasszony napján zarándokol. A legenda szerint, ezen a helyen, Szent László királyunk földbe szúrt kardjával forrást fakasztott. A kéméndi Tájházban már várják látogatásunkat. Bemutatásra kerül a falu felbecsülhetetlen értékű népi gyűjteménye, melyek között megtalálhatók a kurtaszoknyás menyasszonyi viselet, a hagyományos berendezési tárgyak és minden olyasmi, amire a kurtaszoknyás falu igazán büszke lehet! Közben forr már a gulyásleves az iszomfalvi bográcsban - a történelmi picesoron gondoskodnak róla, hogy senki ne maradjon éhesen. De nem lenne a helység neve Iszomfalva, ha nem csak enni, de inni is tudna egy jót az ember. Mit egyet? Mindjárt nyolcat! Jó házigazdánk ugyanis 8 féle remek borral és a hozzá passzoló inycsiklandó falatokkal várja a megszomjazókat! És most jön a java, hiszen nélkülünk nem kezdődhet el a nap fénypontja: Kéménden egy fergeteges folklórmulatsagra vagyunk hivatalosak. A környék legügyesebb és legszebb neptáncosai, versmondók, népdal csokrot előadók, felnőttek és apró talentumok adnak nekünk felejthetetlen műsort! Érkezés: 20.30 körül (Bp.)

A program nem tartalmazza az iszomfalvi borkóstoló árát, összesen 8 eurót, amely 8 féle fenséges helyi bor kóstolását tartalmazza. 

-

kurtaszoknyas lakodalom 20170218

Útkereső

Úti cél

Út jellege

Hónap

Felszállási helyek

Letölthető katalógus

Határtalanul

banner hatartalanul

csapatepites

Partnereink

 

moszepkanadamagyar

trm banner

erdelylogo

polgarokhaza.hu
szekelyfold info 
 
 pusztina
 
teka alapitvany 

 Erdély és Székelyföld

Tóvidék.ro
 
 
 
 

 

 

  

 

 

 
Köszöntő

„Mert ne feledd:
magyarnak lenni
büszke gyönyörűség!"


TOVÁBB >>


koszonto

Utazási utalvány

Bannerkicsi

Hírlevél
Partnereink

karpatutazo

uduleserdelyben

www.kallos.org.ro

moldvai csangomagyarok 2

connect dots butterfly page

cserekert

orzokor