Otthonról hazamegyünk

hétfő, október 16, 2017


SZILVESZTER ERDÉLYBEN: Brassó-Hétfalu-Székelyföld

Időpont(ok):
2017.12.28-2018.01.02 (6 nap)
Ár: 78.500 Ft
1. nap. Libegővel megyünk a dévai várba. Látogatás a Dévai Szent Ferenc Alapítvány központjában.2. nap. A „Drakula-kastély”, Törcsvár. A román királyok rezidenciája Sinaian: a Peles-kastély.3. nap. Prázsmár világörökségi szász erődtemploma. Kisbacon: Benedek Elek szülőkúriája, 150 éves vízimalom, Erdővidék leggazdagabb tájháza. Traktorral vagy gyalogszerrel az erdei vashámorhoz, máglya, fő…

SZILVESZTER ERDÉLYBEN: Brassó-Hétfalu-Székelyföld

SZILVESZTER A DÉLVIDÉKEN

Időpont(ok):
2017.12.29-2018.01-01. (4 nap)
Ár: 54.900 Ft
A Délvidék egyik leghangulatosabb szállásán, a rönkfa bútorokkal berendezett gyönyörű szobákkal, közösségi helyiséggel, étteremmel bíró, tanyasi hagyományokat őrző, mégis modern felszereltségű Kátai-birtokon emlékezetes szilveszteri élményben lesz részünk. Barátságos házigazdáink nagy szívvel és odaadással várják csoportunkat Kishegyesen, a Vajdaság szívében lévő ökofarmjukon.1. nap: Szabadka: a híres "ócskapiac", városnézés. Az…

SZILVESZTER A DÉLVIDÉKEN

EGY CSODÁS ADVENTI NAP ZEMPLÉNBEN

 
Időpont(ok):
2017.12.03. vasárnap
Úti cél: Belföld
Út jellege: Természet, Gasztronómia, Hagyományőrzés, Rendezvények, Történelem, Advent, Kulturális utazás
Ár: 9.500 Ft
Egyágyas felár: -
Gyermek kedvezmény (12 év alatt): -
Családi kedvezmény (min. 3 családtag): -5 %
Anya gyerek kedvezmény: 10%
Útvonal: 1
Felszállási helyek: Budapest, Székesfehérvár

zemplen disznotorosVizsoly Árpád-kori templomában akár magunk is kinyomtathatjuk a Vizsolyi Biblia első oldalát. A mikóházi történelmi pincesoron hagyományos adventi vásárba csöppenünk. Lesz disznótoros, forralt bor és tea is. Utána következik utunk egyik fénypontja: Sárospatakon a Rákóczi-várba látogatunk. Zárásképpen szintén kivételes élményben lesz részünk: adventi nyalánkságokat kóstolhatunk és készíthetünk saját kezünkkel a Szerencsi Bonbongyár csokoládé műhelyében.

    
Vizsoly Árpád-kori templomában akár magunk is kinyomtathatjuk a Vizsolyi Biblia első oldalát. Az első teljesen magyar nyelvű bibliát 1590-ben nyomtatták Vizsolyban. A Szentírást Károlyi Gáspár református esperes, gönci lelkész fordította le, 3 év alatt. A nyomtatás elkezdésekor még nem készült el a teljes fordítás, ezért Károlyi kéziratait az akkori gönci diákok – köztük Szenczi Molnár Albert – laponként, gyalogszerrel hordták Vizsolyba.
Érdekes, hogy a Habsburg főherceg arról írt a szepesi kamarának, hogy Vizsolyban bibliát nyomtatnak, és kérte, hogy Rákóczi Zsigmond, a terület földesura segítségével betűit és könyveit kobozzák el. Rákóczi Zsigmond viszont a szepesi kamarától azt kérte, hogy engedjék meg a Biblia nyomtatását befejezni. Rákóczi akkoriban még olyan kedvelt volt Bécsben, így meg tudta akadályozni a nyomtatás leállítását. A nyomtatást 1590. július 20-án fejezték be. Az eltelt 1 év és 5 hónap alatt 700–800 példányt nyomtattak.
A rekonstruált nyomda, amivel a biblia készült, ma a vizsolyi templomban van kiállítva. Helyben magunk is kinyomtathatjuk a biblia egy lapját.
Az eredeti bibliák komoly értéket képviselnek, szakértők 25-30 millió forintra becsülik az árat. Aukciók során olykor gazdát cserél 1-1 példány.
A vizsolyi templomból 2002. február 10-én ellopták az eredeti példányt és csak egy évvel később, 2003 szeptemberében Komáromban, egy elhanyagolt épületben egy tartály alatt, fóliába csomagolva találták meg.
51 eredeti könyv maradt fenn, ebből Magyarországon 20, Erdélyben 14 (10 Kolozsvár különböző könyvtáraiban, 2 Marosvásárhelyen, 2 Gyulafehérváron), Felvidéken 13, Csehországban 2, Ausztriában és Dániában 1–1 példány.

Tudtad-e, hogy Szerencsen már közel 100 éve készítik az országszerte népszerű Boci Csokoládét? Pedig így van!

Mikóházán már több éves hagyomány, hogy adventkor összegyűlik a falu apraja-nagyja és egy közös disznótorozás alkalmával igazi téli dínom-dánomot csapnak.

Öltözzünk melegen és vigyünk magunkkal pálinkát!

Igaz, abban Mikóházán sem lesz hiány. ;) 

Utazás, honismereti vezetés

Indulás: 5.15: Székesfehérvár, 6.30: Budapest

Csoportvezető: Posch Dániel
A magyar könyvnyomtatás emblematikus helyszínére, Vizsolyra utazunk, ahol belépünk az Árpád-kori református templom kapuján. Itt, Vizsolyban készült el az első teljes egészében magyar nyelvű biblia 1590-ben. A templomban találkozhatunk egy korabeli, 16. századi nyomdagéppel is, és egy klisé segítségével magunk is kinyomtathatjuk a Vizsolyi Biblia első oldalát.
A Zemplén szívében, a mikóházi történelmi pincesoron elevenítjük fel az ünnepi népszokásokat, ahol igazi adventi hangulatot varázsolnak a falubeliek. Lesz disznóvágás, pálinkázás és közös kolbásztöltés is, és természetesen mi is megkóstolhatjuk a helyben készült termékeket, melyek mellé forralt bort és teát kortyolunk. Tovább: hazánk egyik legszebb reneszánsz műemlékébe, a sárospataki Rákóczi-várba látogatunk. Az épületegyüttesben található Rákóczi-múzeum az ország egyik legnagyszerűbb és legértékesebb kiállítása. A várat Perényi Péter főispán építtette a mohácsi csata után, ekkor készült el az ún. Vörös-Torony. 1616-ban lett I. Rákóczi György a vár ura, ettől kezdve élte fénykorát, hiszen itt rendezkedtek be tartósan. Ekkor épült meg a gyönyörű Lórántffy-loggia is. 

Igazi adventi nyalánkságokat kóstolhatunk és készíthetünk saját kezünkkel a Szerencsi Csokoládégyárban csokoládé műhelyében. A kézzel készült szerencsi csokoládé gyártása csaknem 100 éves múltra tekint vissza. Tudtuk-e például, hogy a szerencsi Boci csoki már 1927 óta a boltokban van? A Szerencsi Bonbon 1996 óta készíti a hagyományos termékeket, és kiváló minőségének köszönhetően bekerült a nemzeti értéktárba. A program ára: 2500 Ft/fő. Az óriási élmény garantált! Az ár tartalmazza az általunk elkészített jókora adag édesség árát is, melynek egy részét helyben el lehet fogyasztani, illetve haza is lehet vinni.
22 óra körül érkezünk vissza Budapestre.

Belépők:

Vizsoly, ref. templom és betlehem: 600 Ft/felnőtt, 450 Ft/diák, nyugdíjas, pedagógus

Sárospataki vár:

- Vörös-torony (tárlatvezetéssel): 1000 Ft/fő, kedvezményes jegy: 500 Ft/fő 

- Rákóczi-kiállítás: 700 Ft/fő, kedvezményes jegy: 350 Ft/fő

Kombinált jegy: 1500 Ft/fő, kedvezményes jegy: 750 Ft/fő 

Teljes áru jegy: 26 és 62 év között; kedvezményes féláru jegy: 6 és 26 év, ill. 62 és 70 év között; 6 év alatt és 70 év felett ingyenes.

Szerencsi Bonbongyár üzemlátogatás, idegenvezetés és csokoládékészítés a csokiműhelyben: 2500 Ft/fő  

-

advent zemplen

Útkereső

Úti cél

Út jellege

Hónap

Felszállási helyek

Letölthető katalógus

Határtalanul

banner hatartalanul

csapatepites

Partnereink

 

moszepkanadamagyar

trm banner

erdelylogo

polgarokhaza.hu
szekelyfold info 
 
 pusztina
 
teka alapitvany 

 Erdély és Székelyföld

Tóvidék.ro
 
 
 
 

 

 

  

 

 

 
Köszöntő

„Mert ne feledd:
magyarnak lenni
büszke gyönyörűség!"


TOVÁBB >>


koszonto

Utazási utalvány

Bannerkicsi

Hírlevél
Partnereink

karpatutazo

uduleserdelyben

www.kallos.org.ro

moldvai csangomagyarok 2

connect dots butterfly page

cserekert

orzokor