Otthonról hazamegyünk

szerda, december 13, 2017


SZILVESZTER ERDÉLYBEN: Brassó-Hétfalu-Székelyföld

Időpont(ok):
2017.12.28-2018.01.02 (6 nap)
Ár: 78.500 Ft
1. nap. Libegővel megyünk a dévai várba. Látogatás a Dévai Szent Ferenc Alapítvány központjában.2. nap. A „Drakula-kastély”, Törcsvár. A román királyok rezidenciája Sinaian: a Peles-kastély.3. nap. Prázsmár világörökségi szász erődtemploma. Kisbacon: Benedek Elek szülőkúriája, 150 éves vízimalom, Erdővidék leggazdagabb tájháza. Traktorral vagy gyalogszerrel az erdei vashámorhoz, máglya, fő…

SZILVESZTER ERDÉLYBEN: Brassó-Hétfalu-Székelyföld

SZILVESZTER A DÉLVIDÉKEN

Időpont(ok):
2017.12.29-2018.01-01. (4 nap)
Ár: 54.900 Ft
A Délvidék egyik leghangulatosabb szállásán, a rönkfa bútorokkal berendezett gyönyörű szobákkal, közösségi helyiséggel, étteremmel bíró, tanyasi hagyományokat őrző, mégis modern felszereltségű Kátai-birtokon emlékezetes szilveszteri élményben lesz részünk. Barátságos házigazdáink nagy szívvel és odaadással várják csoportunkat Kishegyesen, a Vajdaság szívében lévő ökofarmjukon.1. nap: Szabadka: a híres "ócskapiac", városnézés. Az…

SZILVESZTER A DÉLVIDÉKEN

ADVENT A FELVIDÉKEN: Selmecbánya-Szentantal

 
Időpont(ok):
2017.12.16. (szombat)
Úti cél: Felvidék
Út jellege: Gasztronómia, Városnézés, Történelem, Advent, Kulturális utazás
Ár: 8.000 Ft
Egyágyas felár: -
Gyermek kedvezmény (12 év alatt): -
Családi kedvezmény (min. 3 családtag): -5 %
Anya gyerek kedvezmény: 10%
Útvonal: Budapest-M2-Parassapuszta
Felszállási helyek: Budapest, Székesfehérvár

csm lac staryzamok jpg ff2753e78bA  Selmeci-hegység szívében lévő Szentantal pompás, fényűző barokk kastélyát, amely a hajdani Koháry-vár romjaira épült. Utolsó tulajdonosa I. Ferdinánd bolgár cár volt. Fél 2 körül érünk Selmecbányára, melynek fő látványossága a világörökségi védettségű Óvár. Ennek legrégibb épülete az egykori Szűz Mária plébániatemplom, amely körül a 14. században tornyokkal megerősített védfalat építettek ki, miáltal kezdett kialakulni a jövendő városi vár alapzata. Az Óvár legérdekesebb kiállítása talán a Szlovák Bányászati Múzeum, melynek meglátogatása után a Glanzenberg-tárnába ereszkedünk le. Az adventi vásárban 2 órás szabadidő áll rendelkezésünkre. 

    

Az 1861-ben született I. Ferdinánd bolgár cár,a ma is élő II. Simeon cár nagyapja. II. Ferdinánd portugál király unokaöccse, Koháry Antónia magyar hercegnő unokája volt. A szentantali Koháry-kastélyba, amely utolsó lakhelye volt, mi is ellátogatunk utunk során.

Sokat elárul róla ragadványneve: a Balkán rókája. 1887-ben, a növekvő orosz benyomásra válaszul választották meg az ekkor még csak részben független Bulgária fejedelmévé. Miután Bulgária 1908. szeptember 22-én hivatalosan is kikiáltotta függetlenségét, Ferdinánd felvette a X. századtól a középkori bolgár uralkodók által is használt cári címet. Az első világháború során Bulgária a Központi hatalmakhoz csatlakozott. Az elvesztett világháború után a győztes antant-hatalmak ragaszkodtak Ferdinánd cár lemondásához, amelyre 1918. október 3-án került sor. Felesége ezt már nem érte meg, aki 1917. szeptember 17-én elhunyt. Ferdinándot elsőszülött fia, III. Borisz (1894–1943) követte a trónon. A lemondott uralkodó a már csehszlovák fennhatóság alatt álló Murányba, illetve Szentantal kastélyába vonult vissza, a Koháry család vonult vissza,[4] de időnként megjelent a pozsonyi Operában, és Budapestre is ellátogatott. A Magyar Tudományos Akadémia 1918-ban tiszteletbeli tagjai közé választotta a bolgár uralkodót


A száműzetésbe vonuló cár a németországi Coburgban halt meg 1948. Szeptember 10-én.
Az elvesztett világháború után a győztes antant-hatalmak ragaszkodtak Ferdinánd cár lemondásához, amelyre 1918. október 3-án került sor. Felesége ezt már nem érte meg, aki 1917. szeptember 17-én elhunyt.
Ferdinándot elsőszülött fia, III. Borisz (1894–1943) követte a trónon. A lemondott uralkodó a már csehszlovák fennhatóság alatt álló Koháry-birtokra, az utunk során általunk is meglátogatott Szentantalra vonult vissza, de időnként megjelent a pozsonyi Operában, és Budapestre is ellátogatott.

Ferdinánd 1948. szeptember 10-én családjának ősi birtokán, Coburgban hunyt el.

utazás, honismereti vezetés

Indulás: 5.15 Székesfehérvár, 6.30: Budapest

Útitársunk remek fotói a tavalyi útról: ide kattintva. Másfél órás utazás után már
Szentantalon vagyunk. Méltatlanul kevesen ismerik a Koháry-család hajdani birtokát, pedig lenyűgöző látványosság, és alig 2 óra Budapesttől. A Selmeci-hegység szívében áll ez a gyönyörű angolparkkal körülvett, pompás, fényűző barokk kastély, amely a hajdani vár romjaira épült. Utolsó tulajdonosa a trónjáról elűzött I. Ferdinánd bolgár cár volt. 1 óra körül érünk Selmecbányára, amely a legmesésebb városaink egyike!  Központjának fő látványossága az UNESCO Világörökségének Jegyzékébe bejegyzett, a Szentháromság tértől nyugatra fekvő Óvár. Ennek legrégibb épülete az egykori Szűz Mária plébániatemplom. A háromhajós román bazilikát a szomszédos Szent Mihály templommal együtt a 13. században építették. Körülötte a 14. században tornyokkal megerősített védfalat építettek ki, miáltal kezdett kialakulni a jövendő városi vár alapzata. A török veszély miatt a bazilika boltozatát a 17. században leomlasztották, így jött létre a mai négyszárnyas palota-épület belső udvarral a központi templomhajó helyén. Az Óvár legérdekesebb kiállítása talán a Szlovák Bányászati Múzeum, melynek meglátogatása után a Glanzenberg-tárnába ereszkedünk le. A város alatt végighúzódó középkori bányajáraton végigmenni különleges élmény lesz. Fél 4-től fél 7-ig szabadidő áll rendelkezésünk a gyönyörű vásárban való nézelődésre, vásárlásra, vagy étkezésre. 9 óra körül érünk vissza Budapestre.

-

selmecterkep

Útkereső

Úti cél

Út jellege

Hónap

Felszállási helyek

Letölthető katalógus

Határtalanul

banner hatartalanul

csapatepites

Partnereink

 

moszepkanadamagyar

trm banner

erdelylogo

polgarokhaza.hu
szekelyfold info 
 
 pusztina
 
teka alapitvany 

 Erdély és Székelyföld

Tóvidék.ro
 
 
 
 

 

 

  

 

 

 
Köszöntő

„Mert ne feledd:
magyarnak lenni
büszke gyönyörűség!"


TOVÁBB >>


koszonto

Utazási utalvány

Bannerkicsi

Hírlevél
Partnereink

karpatutazo

uduleserdelyben

www.kallos.org.ro

moldvai csangomagyarok 2

connect dots butterfly page

cserekert

orzokor