PITYERSZERI PORTANYITOGATÓ - Nyugat-magyarországi és őrvidéki barangolás gasztronómiai élményekkel

Otthonról hazamegyünk

péntek, augusztus 17, 2018


A NAGY HÁBORÚ - UTAZÁS A HADAK ÚTJÁN. A Doberdó-fennsík és az Isonzó völgye.

Időpont(ok):
2018.08.14-19. (6 nap, 5 éj)
Ár: 114.000 Ft
1. nap: A Predil-tó feletti magaslaton áll a Batterie Predilsattel osztrák-magyar erődítmény. Log pod Mangartom: „Kaiser Franz Josef I. Hilfsstollen” akna, bosnyák katonai emlékmű. A Kluze-erőd I. Ferenc Józsefnek állít emléket. Könnyű séta a Hermann-erődhöz. 2. nap: a caporettoi áttörés emlékhelye: Kobarid. Az Isonzó meseszép szurdokvölgyén keresztül jutunk…

A NAGY HÁBORÚ - UTAZÁS A HADAK ÚTJÁN.  A Doberdó-fennsík és az Isonzó völgye.

PITYERSZERI PORTANYITOGATÓ - Nyugat-magyarországi és őrvidéki barangolás gasztronómiai élményekkel

 
Időpont(ok):
2018.09.20-23. (4 nap, 3 éj)
Úti cél: Belföld, Muravidék (Szlovénia), Őrvidék (Ausztria)
Út jellege: Természet, Gasztronómia, Hagyományőrzés, Rendezvények, Bor, Kulturális utazás
Ár: 49.000 Ft
Gyermek kedvezmény (12 év alatt): 2.500 Ft/fő
Családi kedvezmény (min. 3 családtag): -5 %
Anya gyerek kedvezmény: 10%
Útvonal: M7, Zalaegerszeg, visszafelé Nagykanizsa felől.
Felszállási helyek: Budapest, Székesfehérvár

257261 volgyhidi vasar 2013. nagyrakos1. nap. Pankasz: az Őrség jelképévé vált szoknyás harangláb. Nagyrákos: tájház és kovácsműhely. Őriszentpéter: a középkori téglaégető és az Árpád-kori templom. Magyarszombatfa: Fazekasház, az őrségi gerencsér hagyományok őrzője. Velemér: a „Fények temploma”, a Kárpát-medence egyik legkülönlegesebb szakrális építménye. Szentgyörgyvölgy: Csótár Rezső fazekas, a népművészet mestere vár.
2. nap. Szalafő: Ferencz Porta parasztgazdasága - tehén- és kecsketejből készült finomságok. Az Őrségi Népi Műemlékegyüttes megtekintése után a Balogh család tökmagolajütő műhelyébe látogatunk. Ebédlehetőség az Őrségi Ízek Portáján. A gombákról Tamaskó Sándor mesél, majd bemutatja a kópic és véka készítés tudományát. A Múltidéző Portán Gaál Zsuzsanna mesél az őrségi gasztronómiáról. Ispánk: kézműves csokimanufaktúra.
3. nap. Németújvár: a Batthyányiak vulkáni kúpra épült várát tekintjük meg. Máriafalva: az Őrvidék legszebb gótikus temploma Zsolnay majolikákkal és Róth Miksa üvegfestményeivel. Felsőőr: a református tiszteletes, Gúthy László mesél a felsőőri magyarságról. Alsóőr: Szabó Ernő mutatja be a híres tájmúzeumot. Vasvörösvár: IV. Károly magyar király koronázási térdeplőszéke; mór-szecessziós stílusú Erdődy-kastély (kívülről). Őrisziget középkori Szent László templom különleges falfreskókkal. A vaskeresztesi szőlőhegyen Vargáné Judit, kitüntetett vendéglátó énekkel és gitárszóval várja a csoportot borozgatásra és uzsonnára.
4. nap. Nagytótlak: 13. századi Szent Miklós körtemplom csodás freskókkal. Séta a Bakónaki-tónál, ahol a különböző szervi bajokra jótékony hatással bíró energiapontoknál pihenhetünk. Dobronak: Közép-Európa legnagyobb orchideafarmja. Hancsik-tanya: tartalmas bioebéd a domboldalban. Lendva: a Bánffy-Esterházy várkastély Zala György, emlékszobájával. Kilátó a Lendva-hegy tetején; Makovecz-féle kultúrtemplom hangulatos cukrászdával.

    

-

-

utazást, szállást, félpanziót, honismereti vezetést.

1. nap. Indulás: 6:30-kor Budapestről, 7:45-kor Székesfehérvárról. Pankasz: az Őrség jelképévé vált szoknyás harangláb. Nagyrákos: tájház és kovácsműhely. Őriszentpéter: a középkori téglaégető és az Árpád-kori templom. Magyarszombatfa: Fazekasház, az őrségi gerencsér hagyományok őrzője. Velemér: a „Fények temploma”, a Kárpát-medence egyik legkülönlegesebb szakrális építménye. Szentgyörgyvölgy: Csótár Rezső fazekas, a népművészet mestere vár.
2. nap. Szalafő: A hagyományos állattartást folytató Ferencz Portára látogatunk, ahol friss tehén- és kecsketejből készült vajat és sajtokat vásárolhatunk. Az Őrségi Népi Műemlékegyüttes látogatása után a híres őrségi tökmag, szőlőmag-, dió-, mandula-, mogyoró- és mákolajokat hagyományos eljárással előállító Balogh család olajütő műhelyébe látogatunk. A szomszédos látványkonyhában mennyei rétesek készülnek, melyekből természetesen mi is kóstolhatunk. Ebédlehetőség az Őrségi Ízek Portáján: langalló, vagy dödölle. A gombákról Tamaskó Sándor mesél a szomszédos udvarban, tőle akár gombát vagy gombaporokat is vásárolhatunk. Bemutatja a kópic és véka készítés tudományát is. A Múltidéző Portán Gaál Zsuzsannától, az őrségi íz-mestertől és szakácskönyv írótól hallunk gasztronómiai előadást. Végül Ispánkra látogatunk, ahol Erős György kézműves csokimanufaktúrájában szerzünk édes élményeket. A fenséges desszertekből persze az otthoniaknak is vihetünk.
3. nap. Az Őrvidék, vagyis az ausztriai Burgenland tartomány magyar kisebbségének sorsával, és az itteni magyar emlékekkel ismerkedünk. Németújvár: a Batthyányiak vulkáni kúpra épült ősi sasfészkét látogatjuk meg, amely öt évszázadon keresztül volt a család tulajdonában. Máriafalva: az Őrvidék legszebb, méltatlanul elfeledett gótikus templomát tekintjük meg, mely Zsolnay majolikákkal és Róth Miksa üvegfestményeivel van díszítve. Felsőőr: a református tiszteletes, Gúthy László mesél a felsőőri magyarság, azon belül pedig a felsőőri református közösség múltjáról, jelenéről és jövőjéről. Alsóőr: Szabó Ernő bácsi, a burgenlandi magyarság élő lelkiismerete mutatja be a ritkaságokkal teli gyűjteményt, a híres tájmúzeumot. Vasvörösvár: IV. Károly utolsó magyar király koronázási térdeplőszéke a katolikus templomban; a mór-szecessziós stílusú Erdődy-kastély (kívülről) – itt őrizték II. Rákóczi Ferenc levéltárát. Őrisziget középkori Szent László-templomának szentélye különleges falfreskójáról nevezetes, melynek valódi jelentését még ma sem fejtették meg. A vaskeresztesi szőlőhegyen Vargáné Judit, kitüntetett vendéglátó énekkel és gitárszóval várja a csoportot borozgatásra és uzsonnára.
4. nap: Nagytótlakon egy kis dombon a templomos lovagokat idéző 13. századi Szent Miklós körtemplomba belépve magával ragad a gótikus faliképek szakrális világa. A Dobronak település határában található Bakónaki-tónál teszünk egy sétát. Az ösvény a közeli erdőben megbújó, csodálatos gyógyító erővel bíró Szent Vid forráshoz, és a felette lévő Szent Vid kápolnához vezet. Útközben a különböző szervi bajokra jótékony hatással bíró energiapontoknál pihenhetünk. Dobronakon, Közép-Európa legnagyobb orchideafarmján teszünk látogatást, ahol 4 hektáros területen, trópusi körülmények között nevelik az egzotikus növényeket. A falu feletti dombon áll a Gasztroangyal sorozatból ismerős Hancsik-tanya, és mint tudjuk, „itt ennyi-innyi köll!” Józsiék ínycsiklandó bioételekkel várnak: füstölt sonka, oldalas, tarja, kolbász, vágott zsír, paprikás háj, tökmagolaj, sajt, körözött, krémes mártogatók. Lendva: A 820 éves városban a Bánffy-Esterházy várkastélyban néprajzi gyűjteményt láthatunk a Hetés tájegység szőtteseivel. Lendva híres szülötte Zala György, emlékszobája leghíresebb alkotásainak (Szabadság-szobor, Hősök-tere, stb.) makettjeivel a várban látható. Lendva-hegy tetején magasodik a modern kilátó, ahonnét négy ország földjére nyílik rálátásunk. A Makovecz-féle kultúrtemplom alatti cukrászdában még lesz lehetőségünk egy mesés desszert elfogyasztására, innen indulunk hazafelé.
Érkezés Székesfehérvárra 20:00-kor, Budapestre 21:00 körül.

3 éjszaka Őriszentpéteren, az Őrség szívében, kiváló panzióban.

-

Útkereső

Úti cél

Út jellege

Hónap

Felszállási helyek

Letölthető katalógus

csapatepites

Partnereink

 

moszepkanadamagyar

trm banner

erdelylogo

polgarokhaza.hu
szekelyfold info 
 
 pusztina
 
teka alapitvany 

 Erdély és Székelyföld

Tóvidék.ro
 
 
 
 

 

 

  

 

 

 Határtalanul Pályázat

banner hatartalanul


Köszöntő

„Mert ne feledd:
magyarnak lenni
büszke gyönyörűség!"


TOVÁBB >>


koszonto

Utazási utalvány

Bannerkicsi

Hírlevél
Partnereink

karpatutazo

uduleserdelyben

www.kallos.org.ro

moldvai csangomagyarok 2

connect dots butterfly page

cserekert

orzokor