KELET-MORVAORSZÁG MAGYAR SZEMMEL - Világörökségi helyszínek, gyönyörű kastélyok, természeti csodák

Otthonról hazamegyünk

péntek, augusztus 17, 2018


A NAGY HÁBORÚ - UTAZÁS A HADAK ÚTJÁN. A Doberdó-fennsík és az Isonzó völgye.

Időpont(ok):
2018.08.14-19. (6 nap, 5 éj)
Ár: 114.000 Ft
1. nap: A Predil-tó feletti magaslaton áll a Batterie Predilsattel osztrák-magyar erődítmény. Log pod Mangartom: „Kaiser Franz Josef I. Hilfsstollen” akna, bosnyák katonai emlékmű. A Kluze-erőd I. Ferenc Józsefnek állít emléket. Könnyű séta a Hermann-erődhöz. 2. nap: a caporettoi áttörés emlékhelye: Kobarid. Az Isonzó meseszép szurdokvölgyén keresztül jutunk…

A NAGY HÁBORÚ - UTAZÁS A HADAK ÚTJÁN.  A Doberdó-fennsík és az Isonzó völgye.

KELET-MORVAORSZÁG MAGYAR SZEMMEL - Világörökségi helyszínek, gyönyörű kastélyok, természeti csodák

 
Időpont(ok):
2018.08.29-09.02 (5 nap, 4 éj)
Úti cél: Európa magyar szemmel
Út jellege: Természet, Városnézés, Történelem, Kulturális utazás
Ár: 76.000 Ft
Egyágyas felár: 4.000 Ft/fő/éj
Útvonal: Bp., M1, Győr, Pozsony
Felszállási helyek: Budapest, Székesfehérvár, Győr

01 brno se probouzi hd hon1. nap: Dévény Magyarország nyugati kapuja volt. Az UNESCO világörökség részeként nyilvántartott Lednice-Valtice-i Kultúrtáj a nagy befolyású Liechtenstein család téli és nyári rezidenciáját foglalja magába. Valtice: különleges barokk kastély, ill. eredeti Rubens festményekkel díszített Mária Mennybemenetele templom. Lednice: 19. századi romantikus kastély franciakerttel, angolparkkal és egzotikus pálmaházzal. 2. nap: Mikulov barokk várkastélyában írták alá a nikolsburgi békét 1621-ben. Szent Domb: csodás kilátás a városra. Brno: kapucinusok kriptájában rejti a Jókai regényből ismert Trenck Ferenc báró tetemét. Spielberg vára a magyar jakobinusok és szabadságharcosaink is kínvallatásának helyszíne. Kazinczy Ferenc márványtáblája a vár falán. 3. nap: Kirándulás a Morva-Karszt tájain. A Macocha-szakadék Morvaország legizgalmasabb cseppkőbarlangját, a Punkva-barlangot rejti. Mirov: itt raboskodott gróf Esterházy János, emléktábláját a rabtemetőben találjuk. Olomouc: az érseki dómban választották 1469-ben Mátyást cseh királlyá. Felkeressük az olmützi egyezmény, gróf Batthyány Lajos és Bolyai János emléktábláját. Séta a csodálatos belvárosban. 4. nap:  Buchlovicei kastély különleges dendrológiai gyűjteménnyel. Buchlov királyi vára, benne a csodálatos könyvtárral, a magyar forradalomnak és szabadságharcnak is emléket állít. Magyarbród: Comenius Emlékmúzeum; 16. században épült városháza. Magyarhradis: Árpád-kori magyar határőrök emlékét őrzi. Egyik városkapuját Mátyás királyról nevezték el. Látogatás a Morva Szlovákia Múzeumba. 5. nap: Milotice a magyar Serényi család reneszánsz kastélya. Hajókirándulás a Bat’a-csatornán. Szakolca: II. Béla király szülővárosa. A városközpontban áll Nagy Lajos király szobra. Juhász Gyula emlékezete a gimnázium falán. Holics: királyi várkastély; Városi Múzeum a híres holicsi fajansszal. Kopcsány: 10. századi Szent Margit kápolna.

    

-

-

utazást, szállást félpanzióval, honismereti vezetést

1. nap: indulás 5.30 Székesfehérvár, 6.45 Budapest. Dévény Magyarország nyugati kapuja volt, várának romjainál mi is végigtekintünk a tájon, ahol a Duna belép történelmi országunkba. A Liechtenstein család dél-morvaországi kastélyaiban és páratlanul szép környezetükben gyönyörködhetünk. Az UNESCO világörökség részeként nyilvántartott Lednice-Valtice-i Kultúrtáj a nagy befolyású arisztokrata família téli és nyári rezidenciáját foglalja magába. Valtice barokk kastélyában gazdagon díszített termek során sétálhatunk végig, amelynek talán legkülönlegesebb darabja a tükörterem. A Mária Mennybemenetele templomban egy eredeti Rubens festményt is láthatunk. Lednice eredetileg 13. századi gótikus várát később átépítették és romantikus kastéllyá varázsolták a 19. században. A kastély hatalmas kiterjedésű franciakertet és angolparkot rejt magában, sőt, egzotikus pálmaház is működik területén.
2. nap: Mikulovban jelentős esemény zajlott le 1621-ben. Barokk várkastélyában írták alá ugyanis Bethlen Gábor erdélyi fejedelem és Habsburg Ferdinánd megbízásából a nikolsburgi békét, amelynek értelmében Bethlen Gábor visszaadta az általa elfoglalt vármegyéket, a Szent Koronát, és lemondott magyar királyi címéről. A település felett magasodik a Szent Domb, ahonnan csodás kilátás vetül a tündérszép városra. Brnoban (Berény, Brünn) ellátogatunk a mumifikálódott testek tucatjait őrző kapucinusok kriptájába. Az elhunytak tetemei épen maradtak, mert a szellőzőrendszer optimális környezetet biztosított a konzerválódási folyamathoz. Itt található a Spielberg (Špilberk) várában raboskodó és Jókai Mór „A két Trenk” c. regényéből ismerős pandúrezredes, Trenck Ferenc báró teteme is. Brünn másik magyar vonatkozású emléke Spielberg vára, ahová a történelem folyamán oly sok honfitársunkat börtönöztek be. A magyar jakobinus mellett szabadságharcosaink is kínvallatást szenvedtek a tömlöcökben. A jakobinus mozgalomban meghurcolt nyelvújítónk, Kazinczy Ferenc emlékét a vár falán márványtábla őrzi: „A magyar hazafiaknak, akik a vár börtönében szenvedtek a nemzeti függetlenségért és a haladásért. A magyar nép – 1964”.
3. nap: Reggeli után a Morva-Karszt meseszép tájain teszünk gyalogtúrát. Ellátogatunk a Macocha-szakadékhoz, ahol Morvaország legizgalmasabb cseppkőbarlangját, a Punkva-barlangot látogatjuk meg. Délután Mirovba utazunk, ahol felkeressük a rabtemetőt, itt áll ugyanis gróf Esterházy János emléktáblája. A második világháború alatt meghurcolt csehszlovákiai magyar politikus nem szavazta meg az akkori fasiszta szlovák állam törvényhozásában a zsidók deportálását elrendelő törvénytervezetet. A háború után halálra ítélték, és 1957-ben halt meg a mirovi várbörtönben. A mai napig várat magára rehabilitálása mind a szlovák, mind a cseh fél részéről. Innen a morvai fejedelem, ill. Morvaország egykori fővárosába, Olomoucba (Alamóc, Olmütz) utazunk. Felkeressük az érseki dómot, ahol 1469-ben Mátyás cseh királlyá választották. A székesegyházban nyugszik III. Vencel cseh és magyar király. A Morva Színház falán látható az emléktábla, amely az 1479-es olmützi egyezményt örökíti meg (cseh kétfarkú fehér oroszlán a Hunyadiak és Magyarország címerével kombinálva). Elsétálunk a bírósági épületéhez, melyben első magyar miniszterelnökünk, gróf Batthyány Lajos raboskodott az 1848-as forradalom következményeként. Néhány utcával arrébb híres matematikusunk, Bolyai János emléktáblájába botlunk. Bolyai János katonatisztként fordult meg a városban. 1832-ben Lembergből Olmützbe helyezték, de út közben szolgálati balesetet szenvedett, aminek következtében agyrázkódással ápolták. Belvárosi sétánk során természetesen nem mulasztjuk el felkeresni a város legszebb részének számíró főteret, itt látható a világörökség részévé nyilvánított barokk stílusú, 35 m magas Szentháromság oszlop, a városháza impozáns épülete, a Szent Móric templom, valamint Olmütz híres kútjai (Herkules és Ceasar).
4. nap Reggeli után a buchlovicei kastélyhoz látogatunk, amely egészen különleges hangulatú angolkerttel büszkélkedhet. Több mint 400 faj, típus és forma árulkodik arról, hogy nem mindennapi dendrológiai gyűjteménnyel állunk szemben. Innen csupán néhány kilométerre található Buchlov királyi vára, amely egy kisebb dobon található, a legmagasabb szobákból Pazar kilátás nyílik az egész vidékre. A vár egyik szobája a magyar forradalomnak és szabadságharcnak állít emléket. Buchlov tulajdonosa a Berchtold család volt, akik sok szálon kötődtek magyar arisztokrata famíliákhoz. A család könyvtárában a 19. századi magyar szép- és szakirodalom több száz műve található. Magyarbród (Uherský Brod) településén megtekintjük a Comenius Emlékmúzeumot, hiszen Magyarbród a cseh humanista feltételezett szülőhelye. A csinos belváros ékköve a Városháza, amelyet a 16. században építettek, ezzel Európa egyik legrégebbi ilyen funkciójú épülete. Az Árpád-kori magyar határőrök emlékét őrzi Magyarhradis (Uherské Hradiště) települése. Egykori városfalának maradványai ma is látszanak, és számos gyönyörű reneszánsz és barokk polgárházzal büszkélkedhet. egyik városkapuját Mátyás királyról nevezték el, aki 1479-ben foglalta el a várost. Ferences kolostorát 1491-ben alapították. A 16. századból származik a később többször átalakított városháza épülete. Ellátogatunk a Morva Szlovákia Múzeumába (Slovácké muzeum), amely a helyi néprajzi jellegzetességeket mutatja be.
5. nap Egy középkori erőd helyén építette fel a magyar Serényi család reneszánsz kastélyát Miloticén. Különlegessége a pompázatos szobrokkal díszített kőhíd és kapuzat. A kastélyhoz hatalmas francia stílusú barokk kert kapcsolódik. A szlovák – cseh határ előtt hajóra szállunk, és a Bat’a-csatornán lehajózunk egészen a Výklopník műszaki műemlékhez, onnan pedig egészen Szakolcáig utazunk. A település szülötte II. Béla királyunk, városi rangját 1372-ben Nagy Lajos királytól kapta, akinek tiszteletére a városközpontban szobrot is állítottak. Megtekintjük a 12. századi Szent György körtemplomot, és a háromszög alakú főterén álló gótikus plébániatemplomot. Szakolca 14. századi városfalának maradványai ma is láthatók. A helyi kultúrotthon falán a szláv néplélekre és magyar érzelemvilágra egyaránt ható motívum látható. Juhász Gyula, a magyar irodalom egyik kiemelkedő költője 1911 és 1913 a város katolikus főgimnáziumában tanított, a gimnázium falán ma emléktábla őrzi itt tartózkodásának idejét. Holicsban ellátogatunk a királyi várhoz, amelyet a 13. században kezdtek építeni, és a 16. században bővítették várkastéllyá. A 18. század közepén 98 szobás császári rezidenciává alakították át és 1918-ig a királyi család tulajdona volt. A Városi Múzeumban megcsodálhatjuk a híres holicsi manufaktúrát, a holicsi fajanszot is. Holicsban 1743-ban kezdte meg működését az első manufaktúra, melyet Mária Terézia férje Lotaringiai Ferenc alapított. Hazafelé megállunk a Czobor család egykori birtokán, Kopcsányban, ahol megtekintjük a 10. században épült Szent Margit kápolnát. A település mellett van egy kacsázó tó, mely a Morvából kapja vizét s a park közepén terjedelmes liget vesz körül.

1-1 éj Mikulovban, Brnoban, Olomoucban és Magyarhradisban, színvonalas panziókban

-

Útkereső

Úti cél

Út jellege

Hónap

Felszállási helyek

Letölthető katalógus

csapatepites

Partnereink

 

moszepkanadamagyar

trm banner

erdelylogo

polgarokhaza.hu
szekelyfold info 
 
 pusztina
 
teka alapitvany 

 Erdély és Székelyföld

Tóvidék.ro
 
 
 
 

 

 

  

 

 

 Határtalanul Pályázat

banner hatartalanul


Köszöntő

„Mert ne feledd:
magyarnak lenni
büszke gyönyörűség!"


TOVÁBB >>


koszonto

Utazási utalvány

Bannerkicsi

Hírlevél
Partnereink

karpatutazo

uduleserdelyben

www.kallos.org.ro

moldvai csangomagyarok 2

connect dots butterfly page

cserekert

orzokor