TERMÉSZETJÁRÁS HÁROMSZÉKEN - Bálványos tündérvárától a Vargyasi-szorosig

Otthonról hazamegyünk

péntek, augusztus 17, 2018


A NAGY HÁBORÚ - UTAZÁS A HADAK ÚTJÁN. A Doberdó-fennsík és az Isonzó völgye.

Időpont(ok):
2018.08.14-19. (6 nap, 5 éj)
Ár: 114.000 Ft
1. nap: A Predil-tó feletti magaslaton áll a Batterie Predilsattel osztrák-magyar erődítmény. Log pod Mangartom: „Kaiser Franz Josef I. Hilfsstollen” akna, bosnyák katonai emlékmű. A Kluze-erőd I. Ferenc Józsefnek állít emléket. Könnyű séta a Hermann-erődhöz. 2. nap: a caporettoi áttörés emlékhelye: Kobarid. Az Isonzó meseszép szurdokvölgyén keresztül jutunk…

A NAGY HÁBORÚ - UTAZÁS A HADAK ÚTJÁN.  A Doberdó-fennsík és az Isonzó völgye.

TERMÉSZETJÁRÁS HÁROMSZÉKEN - Bálványos tündérvárától a Vargyasi-szorosig

 
Időpont(ok):
2018.08.16-20. (5 nap, 4 éj, csak 2 munkanap)
Úti cél: Erdély, Székelyföld
Út jellege: Természet, Gasztronómia, Túrázás, Hagyományőrzés, Túra/kultúra út
Ár: 64.500 Ft
Egyágyas felár: 3.000 Ft/éj
Útvonal: Bp., M5, Szeged
Felszállási helyek: Budapest, Székesfehérvár, Szeged

vargyasi szoros1. nap: Székelyföldre utazunk. Gyalogszerrel megyünk a dévai várba (lehetne libegőzni is, no de mégiscsak egy túracsapat volnánk)!
2. nap: Árkos: Tájmúzeum és a több mint 300 db-os szenes vasaló gyűjtemény. Málnásfürdő (borvízkóstolás) érintésével érkezünk Kisbaconba. Benedek Elek dédunokája, Réka néni fogad minket. Megtekintjük Benedek Elek szülőházát (Benedek-kúria), Erdővidék leggazdagabb tájházát és egy öreg vízimalmot. Piknik a vashámornál. Megnézzük „Mackó bácsi feredőjét”, egy székely népi fürdőt. Este tábortűz.
3. nap. Vargyas: Makovecz Imre tervezte templom. Sütő István Magyar Örökség-díjas vargyasi bútorfestő műhelyébe látogatunk. Szekerezés a Vargyasi-szoros mélyére: az Almási- és az Orbán Balázs-barlang csak szekér- és gyalogúton közelíthetők meg. A csoda különleges barlangok legnagyobbika a több mint 7 km hosszú Orbán Balázs-barlang. Szalonnát sütünk, majd szekerekkel visszamegyünk Vargyasra.
4. nap: Erdély természeti csodája a Szent Anna-tó. Része a Mohos Természetvédelmi Területnek, amely a Csomád két kráterét foglalja magába. A Mohos-tőzeglápon pallókon lépkedve figyelhetjük meg a csillogó tószemeket körülölelő buja élővilágot. Gyalogtúrára a Torjai Büdösbarlang és a Buffogók meglátogatására. Bálványos mesebeli tündérvárát is megjárjuk, majd medvelesre indulunk. Este részt veszünk az Őrtüzek gyújtásában.
5. nap: Könnyű levezető túra a Solymos-vár romjaihoz. Temesvári városnézéssel zárjuk a programot.

    

-

-

utazás, szállás, bőséges félpanziós ellátás, csoportvezető + helyi túravezető, szekerezés

A túrák nehézsége: akinek nem fájnak a lábai, és nem vészesen túlsúlyos, annak nem fog nehézséget okozni a program teljesítése. Inkább természetjárásnak nevezhetjük ezt a programot, semmint komoly teljesítménytúrának.

Honismereti vezető: Bálint Zoltán a székelyföldi Árkosról, az utasaink körében méltán népszerű, „nagyon székely góbé”, aki a hétköznapjain is székely viseletben közlekedik, otthon tájházat és vasalómúzeumot működtet…
1. nap: indulás: 5.15 Székesfehérvár, 6.30 Budapest. Székelyföldre utazunk. Gyalogszerrel megyünk a dévai várba (lehetne libegőzni is, no de mégiscsak egy túracsapat volnánk) – elég magosan van, de ezt tekintsük afféle bemelegítésnek!
2. nap: Árkoson megtekintjük a Tájmúzeumot, amelyet a jó Isten és néhány jóbarát segedelmével tart fenn túravezetőnk, Bálinth Zoltán. A szenes vasaló gyűjtemény több mint 300 db-ot számlál. Onnan Málnásfürdő (borvízkóstolás) érintésével a Hatodon át vezet utunk Kisbaconba, ahol Benedek Elek dédunokája, Réka néni fogad minket. Megtekintjük Benedek Elek szülőházát (Benedek-kúria), majd Erdővidék leggazdagabb tájházát és egy öreg vízimalmot. Erdei szállásunk elfoglalása (Setétpatak) után túra következik a Borvizek tanösvényen, majd megérkezünk egy erdei tisztásra a vashámorhoz, ahol házi finomságokat falatozunk, piknikezünk (lesz pálinka is :). Minden forrásnál kóstoló is van. Megnézzük „Mackó bácsi feredőjét”, egy székely kaláka által felújított népi fürdőt, ahol csobbanni is lesz alkalmunk. Vacsorára visszaérünk Setétpatakra, este tábortűz.
3. nap. Vargyas. Rövid látogatást teszünk a Makovecz Imre tervezte templomban, amelynél a középkori templom töredékei egybeolvadtak a megvalósított épület új részeivel. Az Úr asztala egy székely rovásírásos, kőből faragott tárgy, valószínűleg keresztelőmedence. Példátlan élményben lesz részünk, amikor Sütő István bemutatja a Magyar Örökség-díjas vargyasi bútorfestő és fafaragó Sütő-család fél évezredes történetét! Mesterségbemutató, vásárlási lehetőség. Innen szekerekkel hatolunk be a fenséges Vargyasi-szoros mélyére. Erről a vidékről a Székelyföld nagy leírója, Orbán Balázs így írt. “A természet e helyen annyi nagyszerűt, annyi megragadóan szépet halmozott egybe, hogy a bámulat valójában kimerül azoknak csudálásában.” (Székelyföld nagy leírójának izgalmas leírása e 150 éve mit sem változott vidékről ide kattintva olvasható.) Ezt a vidéket mégis elkerüli a tömegturizmus, köszönhetően annak is, hogy fő látnivalói, az Almási- és az Orbán Balázs-barlang, csak szekér- majd gyalogúton közelíthetők meg, a sűrű erdőn és a romlatlan tájakon keresztül. A Vargyasi-szoros a felhőket karcoló sziklafalak között kőről kőre csobogó hegyi patakocska mentén húzódik. Túránk során rendre szemünk elé tárulnak a jégkorszakban kialakult négy kilométer hosszú barlangrendszer üregei: a Harminchármas, a Lócsűr, a Kőcsűr, az ezer csillagos Spelaeus, vele szemben a verőfényben pompázó Csala tornya, odébb az Ejtőkő. És következik az eddig összesen 7410 méter hosszúságban feltárt 125 barlang legnagyobbika, a vashágcsón megközelíthető Orbán Balázs-barlang. Visszatérve a tisztásra szalonnát sütünk, majd szekerekkel visszamegyünk Vargyasra.
4. nap: Erdély újabb természeti csodájához, a fenyőrengetegekkel és hegyekkel ölelt csodálatos krátertóhoz, a Szent Anna-tóhoz megyünk, amely az erdélyi Csomád-hegység egyik kialudt vulkáni kráterében található. Része a Mohos Természetvédelmi Területnek, amely a Csomád két kráterét foglalja magába. A másik kráterben a Mohos-tőzegláp terül el, ahol pallókon lépkedve, helyi vezetés mellett megfigyelhetjük a csillogó tószemeket körülölelő buja élővilágot, a terület különleges növény- és állatvilágát. Innen 4 órás gyalogtúrára indulunk Torjai Büdösbarlang és a Buffogók meglátogatására – utóbbit „A pokol kapuja” névvel is illetik a barlangokban terjengő mérges gázok miatt, ahogy a nevek is árulkodnak a veszélyről: Gyilkos-barlang, Madártemető... Bálványos mesebeli tündérvárát is megjárjuk. A túrázás után medvelesre lesz lehetőségünk Bálványoson. Este részt veszünk az egykori háromszéki magyar határon hagyományosan felgyúló Őrtüzek gyújtásában. Elfoglaljuk szállásainkat Bikfalván.
5. nap: hazafelé könnyű, bő órás levezető túra erejéig állunk meg a Maros-völgye fölé magasodó, romantikus Solymos-vár romjainak meghódítására. Temesvári városnézéssel zárjuk túránkat.

1. és 4. éj Bikfalván, a nagyon igényes, tájba illeszkedő Mókus Panzióban (úszómedence, szauna, konditerem, sportlehetőségek, stb.), gyönyörű szép erdős vidéken. 2 éj Setétpatakon, háborítatlan természeti környezetben az erdők mélyén lévő igényes, szép fa bútorzattal rendelkező turistaszálláson (2 ágyas elhelyezést itt létszámtól függően, jelentkezési sorrendben tudunk biztosítani).

-

Útkereső

Úti cél

Út jellege

Hónap

Felszállási helyek

Letölthető katalógus

csapatepites

Partnereink

 

moszepkanadamagyar

trm banner

erdelylogo

polgarokhaza.hu
szekelyfold info 
 
 pusztina
 
teka alapitvany 

 Erdély és Székelyföld

Tóvidék.ro
 
 
 
 

 

 

  

 

 

 Határtalanul Pályázat

banner hatartalanul


Köszöntő

„Mert ne feledd:
magyarnak lenni
büszke gyönyörűség!"


TOVÁBB >>


koszonto

Utazási utalvány

Bannerkicsi

Hírlevél
Partnereink

karpatutazo

uduleserdelyben

www.kallos.org.ro

moldvai csangomagyarok 2

connect dots butterfly page

cserekert

orzokor