Otthonról hazamegyünk

péntek, július 20, 2018


A NAGY HÁBORÚ - UTAZÁS A HADAK ÚTJÁN. A Doberdó-fennsík és az Isonzó völgye.

Időpont(ok):
2018.08.14-19. (6 nap, 5 éj)
Ár: 114.000 Ft
1. nap: A Predil-tó feletti magaslaton áll a Batterie Predilsattel osztrák-magyar erődítmény. Log pod Mangartom: „Kaiser Franz Josef I. Hilfsstollen” akna, bosnyák katonai emlékmű. A Kluze-erőd I. Ferenc Józsefnek állít emléket. Könnyű séta a Hermann-erődhöz. 2. nap: a caporettoi áttörés emlékhelye: Kobarid. Az Isonzó meseszép szurdokvölgyén keresztül jutunk…

A NAGY HÁBORÚ - UTAZÁS A HADAK ÚTJÁN.  A Doberdó-fennsík és az Isonzó völgye.

SZATMÁR-BEREGI KALANDOZÁS - Tiszai hajókirándulással és a Panyolai Pálinkafesztivállal

Időpont(ok):
2018.08.02-04.
Ár: 39.900 Ft
1. nap. Tiszai hajókirándulás Tiszacsegéről, a vízerőművéről híres Tiszalökre. Megtekintjük a vízlépcsőt, amelyet 1951 és 1953 közötti időszakban hadifoglyok építettek. Látogatás az Alpár Ignác tervei alapján épült tiszadobi Andrássy kastélyba. Vaja: a Magyar Nemzeti Múzeum Vay Ádám Muzeális Gyűjteményét keressük fel. Mátészalka: a Szatmári Múzeum kocsi-gyűjteménye mellett Mátészalka villamosításáról szóló…

SZATMÁR-BEREGI KALANDOZÁS - Tiszai hajókirándulással és a Panyolai Pálinkafesztivállal

SZIKINCE FESZTIVÁL - Varázslatos hétvége a kurtaszoknyás falvakban, és azon is túl

Időpont(ok):
2018.07.28-29. (2 nap, 1 éj)
Ár: 24.000 Ft
1. nap: Bény: Koczka Gyula, a falu mindentudója és élő lelkiismerete várja a csoportot. Megtekintjük a két műemlék Árpád-kori templomot és ellátogatunk az „avar sáncokhoz”, ahol meghallgatjuk bényi Szent László legendát. A csatai tájháznál kemencés lepénnyel várnak: szilvásat vagy kolbászosat kérünk? Bajkai Mária csuhéfonásra tanít, gyönyörű…

SZIKINCE FESZTIVÁL - Varázslatos hétvége a kurtaszoknyás falvakban, és azon is túl

A MAGYAR EMIGRÁCIÓ NYOMÁBAN, BULGÁRIÁBAN - Napos-part, Világörökség

Időpont(ok):
2018.07.20-30. (11 nap, 10 éj)
Ár: 149.000 Ft
1. nap: Óbesenyő: bolgár település a Bánságban. Orsova: a Szent Korona emléke. 2. nap: Vidin (magyar nevén Bodony). Innen írta Kossuth Lajos híres körlevelét, a Vidini levelet. Baba Vida (Vidin vára) és Kossuth egykori vidini háza. Magura-barlang: több mint 700, 4-8 ezer éves őskori falfestmények. Belogradcsik sziklái: vöröses…

A MAGYAR EMIGRÁCIÓ NYOMÁBAN, BULGÁRIÁBAN - Napos-part, Világörökség

A NAGY HÁBORÚ - UTAZÁS A HADAK ÚTJÁN. A Doberdó-fennsík és az Isonzó völgye.

 
Időpont(ok):
2018.08.14-19. (6 nap, 5 éj)
Úti cél: Európa magyar szemmel
Út jellege: Természet, Felfedezés, Hagyományőrzés, Történelem, Kulturális utazás, Nyaralás
Ár: 114.000 Ft
Egyágyas felár: 5.000 Ft/éj
Útvonal: Bp., M7, Nagykanizsa
Felszállási helyek: Budapest, Székesfehérvár, útvonalba eső települések, pihenőhelyek.

doberdo emlekmu k1. nap: A Predil-tó feletti magaslaton áll a Batterie Predilsattel osztrák-magyar erődítmény. Log pod Mangartom: „Kaiser Franz Josef I. Hilfsstollen” akna, bosnyák katonai emlékmű. A Kluze-erőd I. Ferenc Józsefnek állít emléket. Könnyű séta a Hermann-erődhöz. 2. nap: a caporettoi áttörés emlékhelye: Kobarid. Az Isonzó meseszép szurdokvölgyén keresztül jutunk el a Kozjak-vízesésig, majd vissza a Napóleon-hídon keresztül a híres múzeumig. Délután kirándulás a Tolmin-szurdokban3. nap: a javorcai Szentlélek kápolna a legszebb emlékhely az olasz fronton. Festői környezetben emelt kápolnát a harcok közepette építették 1916-ban. Könnyű túrát teszünk a Júliai-Alpok "olasz hegygerincére", a Kolovrat csúcsára. 4. nap. Görz: a kettéválasztott város világháborús múzeuma és ősi vára. Doberdó: magyar kápolna, katonai temető, a magyar vezérkar egykori kavernája, katonai erődök és alagút. San Martino del Carso: Nagy Háború Múzeuma. Monte San Michele az isonzói csaták legvéresebb színtere. Visintini: Cappella Ungherese, a magyar kápolna. Fogliano di Redipuglia katonatemetője: "Itt fogadta be a győztes Itália testvéri szeretete az ismeretlenség fényében az osztrák - magyar hadsereg 7000 vitézét akik a hazájukért estek el." Redipuglia: „Ezen a csúcson testvéresültek a halálban olaszok és magyarok, akik az életben hű kötelességteljesítéssel harcoltak.” 5. nap. Duino várkastélya a tengerparti sziklaormon. Szabadidő, fürdési lehetőség az öbölben. Trieszti séta a Piazza Unita D’Italián, a tengermenti sétányon, illetve a Corso Italián, a történelmi események, felvonulások színhelyén. 6. nap. Budanje: a napóleoni háborúk hősének, Rostás Pál huszárnak a szobra. Ljubljana, a „Szerelem városa”: rabul ejtő történelmi belváros romantikus hidakkal, számtalan folyóparti kiülő hellyel. Várában találjuk az első magyar miniszterelnök, Batthyány Lajos emléktábláját is.

    

-

-

utazást, szállást félpanzióval, honismereti vezetést

1. nap: 6:00-kor indulunk Budapestről, 7.00-kor Székesfehérvárról. A Júliai-Alpok az egykori itáliai – osztrák határ vonalát képezte. A Predil-tó feletti magaslaton álló Batterie Predilsattel erődítmény az osztrák-magyar védvonal része volt. Log pod Mangartom: amíg a „Kaiser Franz Josef I. Hilfsstollen” akna bejárata a régmúlt idők békevilágát, a közeli bosnyák katonai emlékmű viszont már az első világháború szörnyűségeit idézi. A Kluze-erőd mellet az FJI monogram I. Ferenc Józsefnek állít emléket. Innen egy könnyű sétával közelítünk a sziklateraszon álló Hermann-erőd félelmetes falaihoz.
2. nap: a caporettoi áttörés emlékhelye: Kobarid. Történelmi és természeti látnivalóit a Történelmi Tanösvény fűzi össze, egy könnyen bejárható élmény dús séta formájában. Meglátogatjuk a kobaridi osszáriumot, amely a két világháború között, Mussolini parancsára készült. Az Isonzó meseszép szurdokvölgyén keresztül vezet utunk. A valószerűtlenül türkizkék folyón egy 52 méter hosszú fahídon kelünk át, így jutunk a lélegzetelállító Kozjak-vízesésig, majd vissza a Napóleon-hídon keresztül a híres múzeumig. Délután a félelmetesen szép Tolmin-szurdokban kirándulunk.
3. nap: a javorcai Szentlélek kápolnához vezető gyalogsétányig kisbusszal utazunk fel. Innen kényelmes tempóban sétálunk tovább a festői környezetben emelt, szecessziós stílusú kápolnához. A csodás építményt a 3. osztrák-magyar hegyi dandár közadakozásból építette az elesett bajtársak emlékére, 1916-ban – a harcok közepette. Javorca talán a legszebb emlékhely az olasz fronton. Délután könnyű túrát teszünk az"olaszok hegygerincére" a Júliai-Alpokban. A mindenki által teljesíthető kirándulás után érjük el a Kolovrat csúcsát, ahonnét csodálatos panoráma tárul elénk: a Júliai-Alpok teljes hegyvonulata a lábunk előtt hever.
4. nap. Görz: a kettéválasztott város. Meglátogatjuk a város történelmi központjában álló múzeumot, majd felkapaszkodunk az olasz oldalon magasodó ősi várba, ahonnan a Habsburg család anyai ágon elindult. Doberdó az a hely, ahol minden egyes kőhöz vér tapad: 47 ezer fiatal magyar halt e kopár, stratégiai jelentőségű fennsík védelmében tragikus, szörnyű halált. Itt találjuk a magyar kápolnát, katonai temetőt, a magyar vezérkar egykori kavernáját, katonai erődöket és alagutat két múzeummal. Az akkor 19 éves Márton Áron, későbbi nagy hatású erdélyi püspök, bő nyolc hónapi harctéri szolgálat után 1916. július 19-én sebesült meg a doberdói fennsíkon. A hozzá kapcsolódó emlékhelyet is felkeressük. San Martino del Carso: Nagy Háború Múzeuma. Monte San Michele az isonzói csaták legvéresebb színtere: az 1915-1916-os „mészárlásra” mind a tetőn, mind a hegy oldalában felállított számtalan emlékkő utal. Visintiniben megtekintjük a Cappella Ungheresét, a felújított magyar kápolnát, melyet 2009-ben Sólyom László köztársasági elnök jelenlétében avattak fel. Fogliano di Redipuglia katonatemetője: "Itt fogadta be a győztes Itália testvéri szeretete az ismeretlenség fényében az osztrák - magyar hadsereg 7000 vitézét akik a hazájukért estek el." Redipuglia: „Ezen a csúcson testvéresültek a halálban olaszok és magyarok, akik az életben hű kötelességteljesítéssel harcoltak.”
5. nap. Megtekintjük a tengerparti sziklaormon épült Duino-i várkastélyt, amelynek alapja egy római kori erőd. A vártoronyból gyönyörű látványt nyújt a tenger. Délután tengerparti szabadidő, fürdési lehetőség. Trieszti séta a Piazza Unita D’Italián, a tengermenti sétányon, illetve a Corso Italián, a történelmi események, felvonulások színhelyén.
6. nap. Budanje faluban áll Rostás Pál huszár szobra, aki 200 éve halált megvető bátorsággal szállt szembe a túlerőben lévő napóleoni sereggel: hatvan francia gyalogos és hét lovas ellen kelt fel az 5. Radetzky-huszárezred közhuszára. Monfalcone csak 7 óra buszút Budapesttől, így bőven van időnk a „Szerelem városának”, vagy a lépten-nyomon visszaköszönő címeréről „a Sárkány városának” is nevezett szlovén főváros, Ljubljana felfedezésére is. A Ljubljanica-parti történelmi belváros a meleg nyári napokon is rabul ejt fiatalos lazaságával, könnyed életszeretet árasztó romantikus hídjaival, számtalan folyóparti kiülő helyével. A „szlovén Akropolisznak” is becézett várban megtekintjük az első magyar miniszterelnök, Batthyány Lajos emléktábláját is, akit 1849. május 5 és július 23 között tartottak itt fogva. Érkezés Budapestre kb. 22 órakor.

3 éj Tolminban, ill. 2 éj Ronchi dei Legionariban, szállodákban

-

Útkereső

Úti cél

Út jellege

Hónap

Felszállási helyek

Letölthető katalógus

csapatepites

Partnereink

 

moszepkanadamagyar

trm banner

erdelylogo

polgarokhaza.hu
szekelyfold info 
 
 pusztina
 
teka alapitvany 

 Erdély és Székelyföld

Tóvidék.ro
 
 
 
 

 

 

  

 

 

 Határtalanul Pályázat

banner hatartalanul


Köszöntő

„Mert ne feledd:
magyarnak lenni
büszke gyönyörűség!"


TOVÁBB >>


koszonto

Utazási utalvány

Bannerkicsi

Hírlevél
Partnereink

karpatutazo

uduleserdelyben

www.kallos.org.ro

moldvai csangomagyarok 2

connect dots butterfly page

cserekert

orzokor