Otthonról hazamegyünk

kedd, április 24, 2018


GYIMES - MOLDVA - MADARASI-HARGITA - Az Ezer Székely Leány Napjával Csíksomlyón

Időpont(ok):
2018.07.05-10.
Ár: 74.900 Ft
Kétség nem fér hozzá: a Gyimes-völgy a világ legszebb, legbarátságosabb helye. E túrán az igazi Gyimessel, a hagyományaikat hétköznapi életük során megélő, vendégszerető csángókkal és történelmi vidékükkel ismerkedünk. Közben élvezzük a házias ízeket, bennük a hegyek zamatával és a vadítóan friss levegőt. Közben örök életre szóló, páratlan kulturális élményt nyújtó…

GYIMES - MOLDVA - MADARASI-HARGITA - Az Ezer Székely Leány Napjával Csíksomlyón

A MONARCHIA ELFELEDETT KATONÁINAK NYOMÁBAN, A BALKÁNON - Tengerparti pihenéssel Albániában és Montenegróban

Időpont(ok):
2018.06.30-07.11. (12 nap, 11 éj)
Ár: 149.000 Ft
1. nap:  Avala-hegy Belgrád mellett: első világháborús emlékmű. Niš: Dél-Szerbia legnagyobb városa. Vacsora a helyi magyar tanárnővel. Esti séta az oszmán citadellánál (az egykori tiszti hadifogolytábor). 2. nap: Niš: látogatás a Ćele-kula koponya-toronyba és az első világháborús osztrák–magyar temetőbe. Kuršumlija: 12. századi Szent Miklós pravoszláv templom. Természeti…

A MONARCHIA ELFELEDETT KATONÁINAK NYOMÁBAN, A BALKÁNON - Tengerparti pihenéssel Albániában és Montenegróban

VIHARSARKI ÉLMÉNYEK

 
Időpont(ok):
2018.06.29-07.01. (3 nap, 2 éj)
Úti cél: Belföld
Út jellege: Természet, Gasztronómia, Felfedezés, Városnézés, Kulturális utazás
Ár: 39.000 Ft
Útvonal: Bp., M5, Kecskemét
Felszállási helyek: Budapest, Székesfehérvár, Kecskemét

158156821. nap: Békésszentandrás: a szövőgyárban készültek a parlamentben és a washingtoni Fehér Házban is látható perzsaszőnyegek. Nívódíjas sörmanufaktúra. A misztikus Hunyady kastély legendái. A Hármas-Körös Horthy Miklós által felavatott duzzasztóműve. Szarvas: séta a „Pepi gróf” által alapított híres arborétumban. Mini Magyarország makettkiállítás. Sétahajózás a Körösön. Magyarország közepe: emlékmű, az ország történelmét felelevenítő 17 állomással.
2. nap: Gyula: Erkel Ferenc szülőháza, emlékmúzeum. Közép-Európa egyetlen épen maradt síkvidéki vára. Fakultatív: pihenés a Várfürdőben. Almásy-kastély: az egykori arisztokrácia és az udvartartás hétköznapjai. Felkeressük a híres pálinkafőzdét, majd átsétálunk a Reinhardt-féle Százéves Cukrászdába. Visszatérve Szarvasra, élvezhetjük a varázslatos hangulatú Vízi Színház előadását.
3. nap: Szabadkígyós: a Wenckheim család legszebb kastélya. Kilátótornyából meseszép panoráma nyílik az angolparkra. Vésztő-Mágor: az ún. Mágori-dombok hatezer év egymásra rétegződött településnyomait, leletanyagaival. Láthatjuk az Árpád-kori Csolt-nemzetség által épített monostor romjait, és a történeti gyűjteményt a Wenckheim család borospincéjében. Ebéd a Kondorosi Csárdában, ahol maga Rózsa Sándor is megfordult. Megtekintjük a messze földön híres csárda múzeumát is. Gyomaendrőd: a Kner Nyomdaipari Múzeum és a Vidovszky Béla festőnk műveiből látható kiállítás. A Helytörténeti Gyűjteményben Kállai Ferenc Kossuth-díjas színművész személyes hagyatékát is megismerhetjük.

    

-

-

Utazást, szállás félpanziós ellátással, honismereti vezetést

1. nap: Indulás: 5.15-kor Székesfehérvárról, 6.30-kor Budapestről. Békésszentandrás: ellátogatunk az ipartörténeti műemlék Szövőgyárba. Az 1922-ben épült, kastélyszerű épületben készültek a híres szentandrási perzsaszőnyegek, amelyek eljutottak a parlamentbe és a washingtoni Fehér Házba is. A sörgyártásnak is van hagyománya a településen. Felkeressük a több nívódíjjal kitüntetett kézműves manufaktúrát, ahol végigkövetjük a sörkészítés folyamatát, majd vásárolhatunk is a széles választékból. A misztikus Hunyady kastély a városka egyik legfőbb látványossága. Parasztlázadások, török és rác betörések egyaránt nyomott hagytak az épületben, de a vérbefagyott 1846-os rendi gyűlés is gazdagítja a kastély regényes történelmét. Ellátogatunk a Hármas-Körösön található Horthy István duzzasztóműhöz, amelyet Vitéz Nagybányai Horthy Miklós kormányzó avatott fel 1936-ban. Szarvas: a Holt-Körös partján maradunk, csupán néhány kilométerrel odébb. Itt találjuk a város legnagyobb vonzerejét, az arborétumot, melyet Bolza József, „Pepi gróf” alapított. A botanikus kertben a világ számos tájáról összegyűjtött mintegy 1600 fa- és cserjefaj látható. Itt találjuk az országban egyedülálló Mini Magyarország makettkiállítást, amely a történelmi Magyarország legnevezetesebb épületeit foglalja magában. Az arborétumból indulunk sétahajózásra Katalinkával, a Körösök királynőjével, amelynek kapitánya Demeter István, aki humorával és érdekes történeteivel hozzájárul az utazás felejthetetlen élményéhez. A kirándulás alkalmával megtekintjük a történelmi Magyarország közepét jelző emlékművet, amelyhez utunk egy székely kapun át vezet. A gáton 17 stációt találunk, melyek Magyarország történelmének 17 legnevesebb állomását elevenítik fel.
2. nap: Gyulára utazunk. Ellátogatunk az Erkel Ferenc emlékházba. Ebben a házban született a nemzeti opera megteremtője és himnuszunk megzenésítője. Gyula középkori vára és a mellé épült várfürdő a település legvonzóbb látnivalói. A 15. században épült erőd Közép-Európa egyetlen épen maradt síkvidéki vára. 24 kiállítótermében hét évszázad történelme elevenedik meg. Kilátótornyából gyönyörű kilátás nyílik a városra. A városnézés helyett fakultatívan választható a gyulai várfürdőben való kikapcsolódás – az Almásy-kastély parkjában kialakított területen nyáron hullámmedence is várja a látogatókat. A hatalmas angolparkkal körülvett Almásy-kastély a város egyik ékköve. Lenyűgöző kiállítása betekintést enged az egykori arisztokrácia és az udvartartás hétköznapjaiba. A pálinkafőzésnek Gyulán három évszázados hagyománya van. Felkeressük a Harruckern János György által alapított pálinkafőzdét, ahol hidegtálas ebéd mellett kóstolhatjuk meg a kiváló párlatokat. Átsétálunk a Reinhardt-féle Százéves Cukrászdába, amely 1840 óta működik, az ország második legrégebbi cukrászdája. Kóstolhatunk főzött fagylaltot és kézműves csokoládékülönlegességeket is. Visszatérve Szarvasra, megtekinthetjük a varázslatos hangulatú Vízi Színház mai előadását.
3. nap: Szabadkígyóson áll a nagy múltú Wenckheim család valaha volt legszebb kastélya. Az építészeti remekmű 1882-ben készült el, és volt a nemesi família tulajdonában egészen 1944-ig. Átadásakor korának legfényesebb, legkorszerűbb kastélya volt, káprázatos belső berendezéssel. Kilátótornyából meseszép panoráma nyílik az angolparkra. Vésztő-Mágor: a Sebes-Körös holt medrének szeszélyes kanyarjai által körülzárt természetvédelmi területen két egészen különleges, 9-10 méter magas halom emelkedik. Az ún. Mágori-dombokba vágott ásatási szelvény mintegy hatezer év egymásra rétegződött településnyomait, leletanyagait szemlélteti. A látvány lenyűgöző, mert a leletek a feltalálási helyükön maradtak, s a történelem térben és időben is "áttekinthető. A Wenckheimekhez kötődik a történeti gyűjtemény kiállítása, amely a család itteni borospincéjében látható. Az emlékhelyen feltárásra kerültek az Árpád-kor egyik legnagyobb tekintélyű családja, a Csolt-nemzetség által épített monostor falai. Itt, a Holt-Sebes-Körös partján egy gyönyörű tanösvényen is sétálhatunk, miközben megismerjük a növény- és állatvilágot. Ebédlehetőség az Alföld egyik legkultikusabb vendéglőjében, a Kondorosi Csárdában, ahol maga Rózsa Sándor betyár is megfordult. Ebéd előtt megtekintjük a messze földön híres csárda múzeumát is. Végezetül Gyomaendrődre látogatunk, ahol felkeressük a Kner Nyomdaipari Múzeumot, amely a család nyomdaipari munkásságát mutatja be a nyomda 1882-es alapításától napjainkig. A Kner Izidor alapította vállalat Magyarország egyetlen nyomdaipari múzeuma. A név a későbbiekben összeforrt a szép könyvvel és a minőséggel. A Vidovszky Béla Helytörténeti Gyűjteményben nem csupán híres festőnk műveiből láthatunk kiállítást, hanem Kállai Ferenc Kossuth-díjas színművészünk személyes hagyatékát és Gyomához kötődő emlékeit is megismerhetjük.
Érkezés Budapestre 20.30 körül, Székesfehérvárra 21:30-kor.

2 éjszaka Szarvason 3*-os szállodában

-

Útkereső

Úti cél

Út jellege

Hónap

Felszállási helyek

Letölthető katalógus

csapatepites

Partnereink

 

moszepkanadamagyar

trm banner

erdelylogo

polgarokhaza.hu
szekelyfold info 
 
 pusztina
 
teka alapitvany 

 Erdély és Székelyföld

Tóvidék.ro
 
 
 
 

 

 

  

 

 

 Határtalanul Pályázat

banner hatartalanul


Köszöntő

„Mert ne feledd:
magyarnak lenni
büszke gyönyörűség!"


TOVÁBB >>


koszonto

Utazási utalvány

Bannerkicsi

Hírlevél
Partnereink

karpatutazo

uduleserdelyben

www.kallos.org.ro

moldvai csangomagyarok 2

connect dots butterfly page

cserekert

orzokor