Otthonról hazamegyünk

vasárnap, február 18, 2018


KIS-LENGYELORSZÁG KINCSEI ÉS A „MAGYAR” KRAKKÓ Március 15.-e Bem apó szülővárosában, Petőfi szobránál.

Időpont(ok):
2018.03.14-18. (5 nap, 4 éjszaka)
Ár: 65.000 Ft
1. nap:  Zólyom ódon vára: Balassi Bálint szülőhelye. Nedec festői vára a Dunajec partján. Magyar szobor, magyar utca Szczawniczában. 2. nap: Ószandec: „az ima városa”. Székelykapu. A Szent Kinga szentély a klarissza kolostorban. A Gorlicei-áttörés hősi halottainak magyar központi temetője. Biecz: Hedvig királylány kedvenc városa. Tarnow:…

KIS-LENGYELORSZÁG KINCSEI ÉS A „MAGYAR” KRAKKÓ Március 15.-e Bem apó szülővárosában, Petőfi szobránál.

KIS-LENGYELORSZÁG KINCSEI ÉS A „MAGYAR” KRAKKÓ Március 15.-e Bem apó szülővárosában, Petőfi szobránál.

    
 
Időpont(ok):
2018.03.14-18. (5 nap, 4 éjszaka)
Úti cél: Felvidék, Európa magyar szemmel
Út jellege: Természet, Hagyományőrzés, Városnézés, Rendezvények, Történelem, Úttörő, Kulturális utazás
Ár: 65.000 Ft
Útvonal: Szfvár.-Bp.-Vác-Ipolyság
Felszállási helyek: Budapest, Székesfehérvár

lengyelo1. nap:  Zólyom ódon vára: Balassi Bálint szülőhelye. Nedec festői vára a Dunajec partján. Magyar szobor, magyar utca Szczawniczában. 2. nap: Ószandec: „az ima városa”. Székelykapu. A Szent Kinga szentély a klarissza kolostorban. A Gorlicei-áttörés hősi halottainak magyar központi temetője. Biecz: Hedvig királylány kedvenc városa. Tarnow: Bem apó szarkofágja egy festői tavacska kicsiny szigetén. A „legmagyarabb lengyel városban” a Petőfi-szobornál, székelykapu és kopjafák mellett, magyarul beszélő helyi lengyelekkel együtt ünnepeljük március 15-ét. 3. nap: Tarnow "a Reneszánsz Gyöngyszeme". A helyi Magyarbarátok Egyesülete tagjaival fedezzük fel a várost. Debno - a Wesselényi-várban pont a várúr feleségét csábította el Balassi Bálint… Lipnica Murowana a Magyar-kapun keresztül: az Unesco Világörökség listáján szereplő XV. századi Szent Lénárd-fatemplom. 4. nap: a „magyar” Krakkó. 5. nap: Schindler-gyár: Történeti Múzeum. Wieliczkai sóbánya: Unesco Világörökség. A bámulatba ejtő földalatti világ. Szent Kinga sószentélye: az egyik legkülönlegesebb hely a világon: a világ leghatalmasabb, leggazdagabb kialakítású földalatti temploma. Az ereklyetartó bal oldalán az Árpád-ház címere látható…

    

Wieliczka – a világ egyik leghíresebb, Unesco Világörökség részét képező bányája legalább ezer éves múltra tekint vissza. Ennek ellenére mégis csak a Szemérmes Boleszlávhoz feleségül adott királylány, Kinga ideérkezése jelentette a lengyelországi sóbányászat valódi kezdetét. A magyar királylány állítólag nem csupán az apja, IV. Béla által felajánlott óriási vagyont kívánta hozományként férjének ajándékozni, hanem – a legenda szerint – magyar sót is. A király ezért leányának adományozta Erdély leggazdagabb sóbányáját, a királylány pedig birtokbavételének szimbólumaként beledobta eljegyzési gyűrűjét egy ottani tárnába. Nem felejtkezett el arról sem, hogy férje távoli országába tapasztalt magyar bányászokat is el kell vinnie magával, akik hamarosan és lelkesen munkához is láttak Lengyelországban. Csodával határos módon már az első felszínre hozott só-tömbben felcsillant az eljegyzési gyűrű, amelytől a királylány Erdélyben elbúcsúzott. Szent Kingát ma az összes sóbányász védőszentjének tartják. 

.

.

 

utazás, szállás, honismereti vezetés, félpanzió (kivéve az utolsó estét, ekkor vacsora egyénileg vagy fakultatív lehetőségként, Krakkóban)

Indulás: 5.15 Székesfehérvár, 6.30 Budapest
Honismereti vezető: a félig lengyel származású Schildmayer Etelka, aki minden irányból nézve hazavezet minket.
Útvonal: Szfvár.-Bp.-Vác-Ipolyság

1.nap: Kis-Lengyelországban és Krakkóban eljutunk majd Balassi Bálint lírai lángolásának helyszínére, e miatt is Zólyom ódon várát választjuk első megállónkul. Itt, a Felvidék szívében született a magyar nyelvű költészet első világirodalmi szintű művelője, akinek emlékét a várkapunál elhelyezett emléktábla őrzi. A teljesen épségében pompázó gótikus vár Nagy Lajos királyunk vadászkastélyaként épült a 14. században. Nedec festői váránál állunk meg legközelebb, amely a Dunajec folyó partján 80 méterre magasodó sziklára épült. Trianonban a várat hazánktól Lengyelországhoz csatolták, de egészen 1939-ig magyar várúr lakott benne. A várhoz vezető út mellett finom házi sajtokat és egyéb gorál specialitásokat kóstolhatunk, vásárolhatunk. Szczawnicza bájos folyóparti gorál üdülővároska fő utcáját Szalay utcának hívják – a város történetének legnagyobb alakja a dunajeci tutajozást is elindító Szalay József volt. Megtekintjük a szobrát a parkban, majd elfoglaljuk szállásunkat.
2.nap: A Dunajec és Poprád folyók találkozásánál fekvő, hangulatos Ószandec „az ima városa”. A klarissza kolostort IV. Béla lánya, Szemérmes Boleszláv lengyel király felesége alapította. A Szent Kinga szentély oltár alatti kis ezüstkoporsó a magyar királylány földi maradványait őrzi. A kolostor falánál hatalmas, gyönyörűen faragott székelykaput látunk. Kis-Lengyelországban egymást érik az I. világháborús emlékek. Mi az 1915-ös Gorlicei-áttörés hősi halottainak magyar központi temetőjét keressük fel. Pár perc utazást követően Bieczbe, Anjou Hedvig magyar-lengyel királylány kedvenc városába érünk. A várost uraló hatalmas, fallal körülvett, 700 éves, vörös téglából épült gótikus templomban őrzik Szent Hedvig ereklyéit. Tarnowban, Bem apó szülővárosában a hős tábornok szarkofágját tekintjük meg, amely díszesen faragott oszlopfőkön nyugszik egy festői tavacska kicsiny szigetén. A „legmagyarabb lengyel városban” lépten-nyomon belebotolunk a magyar-lengyel közös történelmi múltat felelevenítő szobrokba és emléktáblákba. Még magyar nyelvű szavalóversenyeket is rendeznek Tarnowban, köszönhetően annak, hogy sokan tanulnak magyarul a városban. Egy városfal melletti terecskén áll Bem magyar tábornoki ruhában (!) ábrázolt, bronzból készült szobra. A szobrot az 1956-ban alapított helyi Magyarbarátok Társasága kezdeményezésére állították. Elsétálunk az egyesület tagjaival a Petőfi térre, ahol költőnk mellszobrát látjuk, és megtudjuk, minek és kiknek állít emléket a mindig nyitva álló székelykapu és a két kopjafa e csendes kis magyar szigeten. Kis megemlékezést szervezünk az ünnep alkalmából, az egyesület tagjaival közösen. Szállás Tarnowban.
3.nap: Tarnow "A Reneszánsz Gyöngyszeme". Az egyik legszebb lengyel város hangulatos sikátoraiban sétálunk, majd a festői vásártérre jutunk, ahol a gyönyörű plébániatemplom, a csodálatos városháza, a kívülről sokszínűen festett, gazdagon díszített, sajátos szerkezetű polgári kőépületek csodálatos látványt nyújtanak. Debno - a tökéletes állapotban lévő, XV. századi reneszánsz vár fénykorát akkor élte, amikor Wesselényi Ferenc volt a birtokosa, Báthory István lengyel király és erdélyi fejedelem titkára. Ezt tanúsítja a magyar nyelvű emléktábla is. Megtekintjük a lovagi termet, a kápolnát és a kincstárat is. Sokat vendégeskedett e várban Balassi Bálint, aki az első, magyar nyelven alkotó költők egyike volt. 9 szerelmes verséből álló Célia-ciklusának hősnője Szárkándy Anna, Wesselényi Ferenc felesége volt... Lipnica Murowana a „magyar útvonal” kihagyhatatlan megállója nekünk, de az volt már a Lengyelországot Magyarországgal összekötő egyik legfontosabb kereskedelmi útvonalon haladók számára is. A városfallal körülvett település éjszakára mindig zárt északi főkapuját Krakkói, a délit Magyar-kapunak nevezték.A nagy történelmi múltra visszatekintő, saját szentekkel is büszkélkedő Lipnica mára kicsiny település, ám jellegzetes, középkorból fennmaradt eredeti utcarajzának és XVIII. századi árkádos főterének köszönhetően megismételhetetlen hangulatot áraszt. A látogatásunk fő oka azonban az, hogy itt található a középkori faépítészet egy igazi gyöngyszeme. Az Unesco Világörökség listáján szereplő XV. századi Szent Lénárd-templom káprázatosan színes belső tere világszerte egyedülálló. Szállás Krakkóban.
4.nap: Egész napos városnézés a tudomány és kultúra sok évszázados fővárosában: „A magyar Krakkó”. 1364-ben itt alakult meg Európa egyik legelső egyeteme, a máig működő Jagelló Egyetem. Szoros magyarországi kapcsolatainak ékes példája a nagy érdeklődésnek örvendő Magyar Filológiai Tanszék.A Wawelben, a lengyel királyi várban az 1000. esztendőben épült az első katedrális. Az évszázadok során folyamatosan bővülő épületegyüttes belső terét gazdagító, hozzátoldott elemek – oltárok, síremlékek, sírfeliratok, domborművek, szobrok, portálok – megismételhetetlen, tiszteletet ébresztő és méltóságteljes építészeti keveréket alkotnak. Alkotói az egyes korok legkiválóbb művészei voltak. Számos király, királynő, királyi sarj és nemzeti hős, nagy költő és egyházfő nyugszik ehelyütt. Itt találhatók a legismertebb magyar emlékek Krakkóban. A Szent Kereszt és Szentlélek-kápolna Kázmér lengyel király, és Erzsébet magyar királyné nyughelye. A csillagos bolthajtás kápolna zárókövén Lengyelország és Litvánia címere mellett Magyarországé is feltűnik. Látjuk a Zsigmond, majd a Báthory István nevét viselő kápolnát. Az altemplomban találjuk Szapolyai Borbála, I. (Öreg) Zsigmond első felesége ónkoporsóját. A székesegyház kincstárában őrzik a 40 ezer igazgyönggyel és Magyarország címereivel díszített püspöki melltáskát, melyet Hedvig királynő készíttetett. I. Béla király waweli udvarban nevelkedett fia, Szent László szobra is feltűnik a székesegyházban.A városnézés során megtudjuk, hogyan alakult ki Krakkó szimbóluma, a magyar hajnal, vagyis a városban több mint hatszáz éve felcsendülő hajnali trombita szó (lengyelül hejnal). Ez egyben a világ legrégebbi rendszeres zenei műsora is, mert 90 éve minden egyes nap pontosan 12.00 órakor megismétlik a trombitaszót a főtéren. Látjuk a magyar burzát (rajta magyar nyelvű emléktáblával), a XV. és XVI. század fordulóján az egyetemen tanuló legalább 1 300 magyar diák otthonát. Látjuk Balassi szerelmének, a vállalkozó szellemű, szépséges Szárkándy Anna fogadójának épületét, ahol egykor híres magyar borokat szolgáltak fel. Gyakori vendég volt itt Balassi Bálint is, Debnó óta már tudjuk, miért. A falon magyar emléktáblát látunk. Megtudjuk, hogy Krakkóban dolgoztak a magyar nyomdászat úttörői, itt születtek az első magyar nyelvű könyvek. Megismerhetjük Mátyás király lengyel csillagászának és földrajztudósának világraszóló felfedezéseit és alkotásait, melyeket Mátyás halála után ajándékozott a Krakkói Akadémiának. A főtér sarkán álló Thurzó-háznál kiderül, miként lett egy magyar rézkereskedő Krakkó polgármestere. Látjuk a „A Magyar Királyhoz” címzett hotel épületét, amely évszázadokon át volt Krakkó top szállodája. A Kázmér-negyedben a Szent Katalinról és Szent Margitról elnevezett gótikus templomban van a Magyarország védőszentjeinek szentelt Szent István-, és Szent László-kápolna, melyet Stiborici Stibor erdélyi vajda építtetett 1402–1405 között, majdani saját sírkápolnájaként.
5.nap: A Schindler-gyár irodaépületében megnyílt Történeti Múzeumot tekintjük meg. A kiállítás Krakkó polgárainak életét mutatja be a megszállás ideje alatt. A kiállítás a lengyelek, zsidók és a németek II. világháború alatti életéről mesél egy-egy személy sorsán keresztül, mindennapi tárgyak segítségével. A kiállítás termei egy-egy utca, épület korhű rekonstrukciói. Sétálhatunk macskaköves utcákon, bemehetünk a fényképészhez, benézhetünk az egykor a Szczepanska utcában működő Kaiser-panorámába, felszállhatunk a villamosra. De a zsidó gettó szűk kis utcáit sem hagyhatjuk ki, betekinthetünk egy zsidólakásba, majd lakosaival együtt a munkatáborba jutunk. Oszkár Schindler hőstetteinek emlékét a zománcgyár irodája őrzi, itt helyezték el a szimbolikus „túlélők bárkáját”, melyet a gyár 1300, „náci Németország számára nélkülözhetetlen munkát végző” zsidó dolgozója készített, hálája jeléül.Wieliczka. A világ egyik leghíresebb, Unesco Világörökség részét képező bányája Kinga ideérkezése után virágzott fel, bő 800 esztendeje. A bámulatba ejtő földalatti világ 2000 kamrát rejt, 7 nkm területen, 300 km hosszúságú, több mint 300 méter mély labirintus rendszerben. A folyosók, kápolnák, földalatti tavak, egykori bánya-berendezések, szerszámok, sóból faragott szobrok és domborművek az évszázadok során itt dolgozó bányászok szakértelmének és művészi ízlésének tanúbizonyságai. Minden csoda közül is kiemelkedik azonban Szent Kinga sószentélye, amely az egyik legkülönlegesebb hely a világon. Nem elég, hogy 100 méterrel a föld alatt fekszik, de teljes egészében sóból, sőt, egyetlen gigantikus sótömbből került kialakításra. Hossza több mint 54 méter, szélessége 15–18, magassága 10–12 méter. A méretbeli elsőség mellett ez egyben a világ leggazdagabb kialakítású földalatti temploma is. A főoltárban Szent Kinga sószobrát helyezték el. A sókristályokkal díszített gyönyörű csillárok és a sok gyönyörű dombormű káprázatosan szép látványt nyújt. Megcsodálhatjuk itt II. János Pál pápa sóból faragott szobrát is. Itt nyugszanak Szent Kinga Ószandecről idehozott ereklyéi is. Az ereklyetartó bal oldalán az Árpád-ház címere látható.
23 óráig érkezünk meg Budapestre.

1 éj Szczawniczában, a bájos, folyóparti gorál üdülővároskában. 1 éj Tarnowban, a „legmagyarabb lengyel városban”, 2 éj Krakkóban, belvárosi hotelben.

kepkivagas

Útkereső

Úti cél

Út jellege

Hónap

Felszállási helyek

Letölthető katalógus

csapatepites

Partnereink

 

moszepkanadamagyar

trm banner

erdelylogo

polgarokhaza.hu
szekelyfold info 
 
 pusztina
 
teka alapitvany 

 Erdély és Székelyföld

Tóvidék.ro
 
 
 
 

 

 

  

 

 

 Határtalanul Pályázat

banner hatartalanul


Köszöntő

„Mert ne feledd:
magyarnak lenni
büszke gyönyörűség!"


TOVÁBB >>


koszonto

Utazási utalvány

Bannerkicsi

Hírlevél
Partnereink

karpatutazo

uduleserdelyben

www.kallos.org.ro

moldvai csangomagyarok 2

connect dots butterfly page

cserekert

orzokor