Otthonról hazamegyünk

szombat, szeptember 22, 2018


SZILVESZTER A FELVIDÉKEN. Esztergom-Csallóköz-Mátyusföld-Nyitra-Nagyszombat-Zoboralja.

Időpont(ok):
2018.12.29 - 2019.01.01.
Ár: 69.900 Ft - előfoglalás szeptember 30-ig! 09.30 után: 74.900 Ft
- előfoglalás szeptember 30-ig! 09.30 után: 74.900

SZILVESZTER A FELVIDÉKEN. Esztergom-Csallóköz-Mátyusföld-Nyitra-Nagyszombat-Zoboralja.

SZILVESZTER A DÉLVIDÉKEN

Időpont(ok):
2018.12.29-2019.01-01. (4 nap)
Ár: 59.000 Ft - 09.30-ig (előfoglalás). 09.30-tól: 64.900 Ft
- 09.30-ig (előfoglalás). 09.30-tól: 64.900

SZILVESZTER A DÉLVIDÉKEN

SZILVESZTER ERDÉLY SZÍVÉBEN

Időpont(ok):
2018.12.28-2019.01.01.(5 nap)
Ár: 89.000 Ft. Előjelentkezés szeptember 30-ig: 84.000 Ft.
Időpont(ok): 2018.12.28-2019.01.01.(5 nap) Ár: 89.000 Ft. Előjelentkezés szeptember 30-ig: 84.000 Ft. KOLOZSVÁR-SZILÁGYSÁG-KALOTASZEG-NAGYVÁRAD-PARTIUM-TOROCKÓ-GYULAFEHÉRVÁRKicsi falvak, szívbeli élmények, vendégszerető emberek... Szilveszter Kolozsvár központjában.1. nap: Nagykároly: Károlyi-kastély.  Kaplony: Károlyi-mauzóleum. Nagymajtény: a Szatmári-béke emlékműve. Érmindszent: Ady Endre szülőháza. Szállás Szilágycsehben.2. nap: Zsibó: Wesselényi-kastély és az ott berendezett színpompás botanikus kert, trópusi növényekkel. Sárkányok kertje: különleges sziklaképződmények. Szekerezés vagy lovasszánozás Sztánáról Kós Károly Varjúvárához. Forralt bor, gulyás. Körösfő: Kalotaszeg egyik legbájosabb…

SZILVESZTER ERDÉLY SZÍVÉBEN

SZILVESZTER ERDÉLY SZÍVÉBEN

 
Időpont(ok):
2018.12.28-2019.01.01.(5 nap)
Úti cél: Erdély
Út jellege: Természet, Gasztronómia, Hagyományőrzés, Városnézés, Bor, Szilveszter, Túra/kultúra út
Ár: 89.000 Ft. Előjelentkezés szeptember 30-ig: 84.000 Ft.
Egyágyas felár: 15.000 Ft
Gyermek kedvezmény (12 év alatt): 19.000 Ft
Családi kedvezmény (min. 3 családtag): -5 %
Anya gyerek kedvezmény: 10%
Útvonal: Budapest - M3 - Debrecen - Vállaj (határ)
Felszállási helyek: Budapest, Székesfehérvár

kaalotaszeg 1024x682KOLOZSVÁR-SZILÁGYSÁG-KALOTASZEG-NAGYVÁRAD-PARTIUM-TOROCKÓ-GYULAFEHÉRVÁR
Kicsi falvak, szívbeli élmények, vendégszerető emberek... Szilveszter Kolozsvár központjában.


1. nap: 
Nagykároly: Károlyi-kastély.  Kaplony: Károlyi-mauzóleum. Nagymajtény: a Szatmári-béke emlékműve. Érmindszent: Ady Endre szülőháza. Szállás Szilágycsehben.
2. nap: Zsibó: Wesselényi-kastély és az ott berendezett színpompás botanikus kert, trópusi növényekkel. Sárkányok kertje: különleges sziklaképződmények. Szekerezés vagy lovasszánozás Sztánáról Kós Károly Varjúvárához. Forralt bor, gulyás. Körösfő: Kalotaszeg egyik legbájosabb régi temploma, kirakodóvásár. Szállás Magyarlónán, Kalotaszegen (3 éj).
3. nap: Torockó: Néprajzi Múzeum. Torockószentgyörgy: séta a falu feletti elragadó várromhoz. Nagyenyed: borkóstoló és vadpörkölt. Gyulafehérvár: érseki székesegyház. Tordai sóbányaMagyarvista (vacsora után): fergeteges kalotaszegi néptáncbemutató.
4. nap: Városnéző séta Kolozsváron. A télen is gyönyörű Havasrekettyei-vízesésMagyarvalkó: ősi református erődtemplom. Ebéd a kicsi falu művelődési házában, a barátságos kalotaszegi asszonyok tálalásában. Élőzenés Szilveszter Kolozsvár közvetlen belvárosában.
5. nap: Istentisztelet a lónai Árpád-kori templomban.  Nagyvárad: alapos városnézés a "Pece-parti Párizsban", vagy fürdőzés a Félix Termálfürdőben.

    

Szilveszter Napja:

Szent Szilveszter pápa (314-335) ünnepe, a polgári év utolsó napja, az újesztendő vigíliája. Este a templomokban óévi hálaadást tartanak. Szilveszterkor és újévkor a szokások és hiedelmek célja az hogy, biztosítsa a következő esztendőre az emberek egészségét, szerencséjét, az állatállomány szaporaságát és a termés bőségét.
A szilveszteri szokásokban különösen fontos szerepe van a zajkeltésnek, melynek elnevezései: kongózás, csergetés, pergőzés, gulyafordítás. Az óév kiharangozása és az újév énekkel köszöntése elsősorban az erdélyi protestáns vallású falvakra volt jellemző, de szórványosan előfordult másutt is. Pl. a kalotaszegi Nyárszón fél tizenkettőtől fél egyig húzták a harangokat: elbúcsúztatták az óesztendőt és összekötötték az óesztendőt az újjal, majd aranyosvizet merítettek a kútból, vagy a forrásvízből. A kalotaszegi Magyarlónán, amikor megkondul a harang, tüzes kerekeket eregettek le a hegyről és kiáltották: "Boldog újévet!" Az idősebbek szerint minden évben gurítottak egyet, ezzel jelezték, hogy: "Tüzes kereken jött be az újév!"
Szilveszter éjjelén gombócfőzéssel, ólomöntéssel tudakozódtak a lányok jövendőbelijük neve és foglalkozása iránt. A szilveszteri időjárásjóslás az aznapi időből történt.

Utazás, honismereti vezetés, félpanziós ellátás, élőzenés szilveszteri vacsora svédasztalos bőséges lakomával, óévbúcsúztató mulatság 3 fős zenakarral, korlátlan italfogyasztással, szekerezés vagy szánozás Sztánán a Varjúvárhoz, kalotaszegi táncbemutató.

1. nap: Indulás: 6.00 Székesfehérvár, 7.15 Budapest.

A határt átlépve a Károlyi család nagykárolyi birtokára utazunk, hogy megtekintsük a kívül-belül pompásan felújított Károlyi-kastélyt. A család a török veszedelem miatt kezdte építtetni a várat Nagykárolyban, hogy aztán az utódok később lakható, eklektikus kastéllyá varázsolják azt. Érmindszent: Ady Endre szülőháza - érdekes kiállítást láthatunk a szülőház melletti kúriában, amely a család későbbi lakóháza volt, miközben a kis nádfedeles régi épületet is megtartották egyazon telken. Kaplony: a Károlyi-mauzóleum a Páduai Szent Antal ferences templom és rendház altemplomában. Itt élő ferences szerzetes lebilincselő eladásában ismerhetjük a család jeles személyisgeinek cselekedeteit. Nagymajtény: a Szatmári-béke emlékműve. Szállás Szilgycsehben.

2. nap:  Zsibón teszünk egy sétát a Wesselényi-kastély pompás angolparkjában, majd megtekintjük a színpompás botanikus kertet, amelyben több mint 5000 növényfajt csodálhatunk meg. Sárkányok kertje: különleges sziklaképződmények - szép séta Zsibó mellett. Szekerezés vagy lovasszánozás Sztánára utazunk, ahol lóháton, vagy lovaskocsin megyünk a falutól 2 km-re, a mezőn található "Varjúvárba", ahol a híres tervező és néprajzkutató, Kós Károly a legszívesebben töltötte idejét. Forralt bor, gulyásleves vár minket itt a helyiek jóvoltából. Körösfő: Kalotaszeg egyik legbájosabb régi temploma, kirakodóvásár. Szállásunk Kolozsvártól 10 km-re, Magyarlónán, családi panziókban, illetve családoknál, vendégfogadás céljára kialakított vendégszobákban lesz. Nagy szeretettel, finom vacsorával várnak minket a kalotaszegi vendéglátóink.

3. nap: Torockó: Néprajzi Múzeum. Torockószentgyörgy: séta a falu feletti elragadó várromhoz - mesés panoráma Erdély hegyeire. Nagyenyed: borkóstoló és vadpörkölt (fakultatív). Gyulafehérvár: érseki székesegyház. Tordai sóbánya - Erdély egyik legnagyobb csodája. Lónán vacsorázunk, majd átmegyünk a közeli Magyarvistára. Cifra Kalotaszeg ékessége ez a gyönyörű falu. Kiváló hangulatban telik majd az előszilveszteri mulatság: a helyiek nagyon várnak minket és alaposan ki fognak tenni magukért, hogy jól érezzük magunkat. Lesz táncbemutató, népdalok, pálinkás fogadtatás, megkóstolhatjuk a híres vistai kürtőskalácsot, és természetesen végül mi is elsajátíthatjuk majd a kalotaszegi tánclépéseket. 11 órára térünk vissza Lónára.

4. nap: 
Kolozsvár, városnézés: Mátyás és Bocskai szülőháza, Mátyás-szobor, Bánffy-palota, Óvár, Karolina-oszlop, Farkas utca. Magyarvalkón a művelődési házban nagy sürgés-forgás vár minket: ízletes zöldséglevessel, töltött káposztával és kalotaszegi csörögefánkkal várnak minket. Utána a kávé, előtte az elmaradhatatlan pálinka is érkezik, természetesen. Ebéd után felsétálunk Magyarvalkó ősi, festett fakazettás mennyezetű templomához, melyhez meredek, árkádos falépcsőn át vezet az út. A mellette álló művészlakban Jékely Zoltán költőnk emlékét idézzük fel. Jékelynek a Medárdus című regényét és Kalotaszegi elégiák című verseskötetét ez a falu ihlette. Három nyarat töltött itt a harmincas években, rokonsága is volt Magyarvalkón. Valkótól elbúcsúzva egy csodaszép téli túrán veszünk részt a Havasrekettyei-vízesésnél Magyarlónára visszatérve lesz időnk pihenni, készülődni. 8 órára megyünk a szilveszteri mulatság helyszínére, Kolozsvár egyik legpatinásabb magyar intézménye, a Farkas utcai Református Kollégium éttermébe, ahol 3 tagú zenakar gondoskodik szórakoztatásunkról. Svédasztalos étkezésre számíthatunk, amely terülj-terülj asztalkám jelleggel működik, mert folyamatosan hordják majd rá a finomabbnál finomabb étkeket. Lesznek hideg- és meleg előételek, főételek: firssensültek, köretek, saláták, desszertek. Korlátlan víz, üdítő, kávé, sör és bor fogyasztási lehetőség lesz. Tömény italt be lehet hozni. Éjfélkor pezsgőzés. Érdemes lesz kimennünka  román éjfélkor a közeli főtérre - hagyományosan káprázatos szép a szilveszteri tűzijáték Kolozsváron. A buszunk magyar idő szerint 1.30, román idő szerint 2.30 órakor indul vissza. Lehet egyénileg is menni - taxiköltség Lónára: kb. 70 lej, 5.000 Ft.

4. nap: Istentisztelet a lónai Árpád-kori templomban.  Nagyvárad: alapos városnézés a "Pece-parti Párizsban", vagy fürdőzés a Félix Termálfürdőben. Érkezés: 21 óra körül.

1 éj Szilágycsehben magyar panzióban, 3 éj Magyarlónán családi panziókban (külön fürdőszobás szobákban az első 38 jelentkező/előleg befizető  részére)

terkeperdely

Útkereső

Úti cél

Út jellege

Hónap

Felszállási helyek

Letölthető katalógus

csapatepites

Partnereink

 

moszepkanadamagyar

trm banner

erdelylogo

polgarokhaza.hu
szekelyfold info 
 
 pusztina
 
teka alapitvany 

 Erdély és Székelyföld

Tóvidék.ro
 
 
 
 

 

 

  

 

 

 Határtalanul Pályázat

banner hatartalanul


Köszöntő

„Mert ne feledd:
magyarnak lenni
büszke gyönyörűség!"


TOVÁBB >>


koszonto

Utazási utalvány

Bannerkicsi

Hírlevél
Partnereink

karpatutazo

uduleserdelyben

www.kallos.org.ro

moldvai csangomagyarok 2

connect dots butterfly page

cserekert

orzokor